avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... mansardare blocuri
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

mansardare blocuri

in momentul in care o persoana devine proprietar pe acoperisul imobilului ,si dupa ce are si intabularea ,care sunt actele necesare ptr. autorizatia de constructie?Deoarece i s-au cerut din nou semnaturile celor de la etajul IV,in conditiile in care acestia au semnat de mai multe ori ca sunt de acord cu constructia ,cu vanzarea si nu se mai intelege nimic..... :O
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 10:48, 15 Aprilie 2014
Prin Legea nr. 170/2010, publicata in Monitorul Oficial nr. 507 din 21 iulie 2010 au fost introduse reglementari necesare, care acopera astfel golul legislativ in cazuri legate de iesirea din indiviziune.
Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 201 in 3 martie 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, prevedea doar ca dreptul de proprietate comuna fortata si perpetua pe partile comune ale unui imobil se valorifica numai impreuna cu dreptul de proprietate exclusiva care poarta asupra acestuia sau a unei parti determinate din acesta.
Prin legea la care ne referim, s-a prevazut ca, pe cale de exceptie, incetarea destinatiei de folosinta comuna pentru partile comune din cladirile cu mai multe etaje sau apartamente se poate hotari motivat, cu o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor. Intr-o asemenea situatie, devin aplicabile dispozitiile privitoare la coproprietatea obisnuita si temporara. Cu toate acestea, instrainarea sau ipotecarea se poate realiza daca exista o majoritate de doua treimi din numarul coproprietarilor.
In ce priveste coproprietarii care nu au votat sau s-au opus la instrainare ori la ipotecare, acestia au dreptul la o despagubire justa, stabilita pe cale conventionala ori, in caz de neintelegere, pe cale judecatoreasca.
Imobilul, respectiv partea din imobil rezultata din instrainare se va inscrie in cartea funciara, urmand procedura cadastral-juridica.
LEGEA 170/2010,
Construirea mansardei poate fi făcută fără semnătura tuturor proprietarilor din blocul respectiv, prevede un document aprobat recent de parlament.
Crearea de noi locuinţe se împiedica deseori până acum de refuzul asociaţiilor de proprietari
Dacă două treimi dintre locatarii unui imobil semnează că sunt de acord ca peste terasa blocului să se construiască apartamente mansardate, şantierul poate fi deschis.
Avand in vedere ca sunt autoritati distincte ,ca acordul individual urmeaza sa fie utulizat in dosar pentru autorizare executie constructie noua,este temeinic si legal, ca fiecare dintre aceste autoritati sa solicite acordul individual al proprietarilor-cu scopul indepartarii situatiilor cand se ridica exceptia lipsei acordului sau alte pretentii
Cf. legii nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de constructii pentru eliberarea autirozatiei de construire este necesar acordul vecinilor direct afectati ,adica (macar) cei de la etajul 4 (cu toate ca vor fi afectati toti).
Persoana despre care se spune ca a devenit proprietar pe terasa condominiului si-a intabulat aceasta suprafata care are destinatia de terasa.

Ca sa schimbe destinatia acesteia din terasa in spatiu de locuit, deci sa si contruiasca pe aceasta suprafata, trebuie sa se supuna prevederilor Legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 42. - Schimbarea destinatiei locuintelor, precum si a spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta fata de destinata initiala, conform proiectului initial al cladirii cu locuinte, se poate face numai cu avizul comitetului executiv si cu acceptul proprietarilor direct afectati cu care se invecineaza, pe plan orizontal si vertical, spatiul supus schimbarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat urbanism AdrianMG AdrianMG Buna Ziua, Doresc sa cunosc procedura prin care, ca si [i]proprietar de apartament[/i], [b]situat la nivelul 4[/b] al unui imobil de [b]4/4 etaje[/b], [b]as ... (vezi toată discuția)
Construire mansarda irina.madalina irina.madalina Buna ziua As dori sa stiu in calitate de locatar intr-un imobil cu 4 apartamente, ce acorduri sunt necesare in vederea construirii unei mansarde in pod. ... (vezi toată discuția)
Mansardare bloc doar o scara lirang lirang Locuiesc intr-un bloc cu 4 etaje care are 4 scari, de curand s-a inceput mansardarea blocului doar la una dintre scari, cea pe care locuiesc si eu pt ca pe ... (vezi toată discuția)