Buna seara,
In urma cu doua saptamani, am avut parte de un accident petrecut in felul urmator : in fata imobilului in care locuiesc se aflau parcate doua autoturisme, unul proprietate personala iar altul al soacrei mele,autoturismele fiind parcate regulamentar in afara partii carosabile.Un sofer aflat in stare de ebrietate a lovit ambele autoturisme, pe cel al soacrei proiectandu-l in imobil rezultand dislocarea geamului din zid iar autoturismul meu l-a proiectat in poarta , rezultand distrugerea portii si avarierea autoturismului. Soferul a avut o alcoolemie de 0,84 % in aerul expirat. Cei de la firma de asigurari au stabilit dauna totala si o anumita valoare de despagubire pentru autoturismul soacrei. In cazul in care nu suntem de acord cu valorile de despagubire, pot fi acestea contestate in instanta pentru ca soferul vinovat sa plateasca diferenta pana la o suma de bani convenabila sau valorile de catalog sunt "sfinte" si nu se poate recupera o eventuala diferenta ? Se mai pot cere eventuale daune suplimentare ?( sotia insarcinata si copilul se aflau in camera respectiva in momentul petrecerii accidentului)
Asiguratorul RCA plateste:
-despagubiri reparatii autovehicule avariate;
;-despagubiri reparatii imobil/bun avariat;
-daune morale pentru suferintele provocate eventualelor victime.
Calculul daunelor la autovehicule, intr-adevar se face conform norme, insa acestea trebuie aplicate corect, si trebuie facuta verificarea de catre un cunoscator.
Daunele morale pot fi negociate cu asiguratorul, insa de cele mai multe ori, acesta prefera sa fie chemat in instanta, unde se stabileste marimea sumei.
Vinovatul este acoperit de polita si nu poate fi obligat sa plateasca alte sume, in afara de cele stabilite de instanta pe care le va plati integral asiguratorul..
Se pot cere daune cu alte titluri , dar vestea buna este ca nu neaparat de la cel in cauza - care este posibil sa nu aibe venitirui ci raspunde asigurarea Rca;
Art. 26. — (1) Asiguratorul RCA are obligatia de a despagubi partea prejudiciata pentru prejudiciile suferite in urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat, potrivit pretentiilor formulate in cererea de despagubire, dovedite prin orice mijloc de proba. Fara a se depasi limitele de despagubire prevazute in contractul de asigurare RCA, in conditiile in care evenimentul asigurat s-a produs in perioada de valabilitate a politei de asigurare RCA, se acorda despagubiri in forma baneasca pentru:
a) vatamari corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial;
b) pagube materiale;
c) pagube reprezentand consecinta lipsei de folosinta a vehiculului avariat;
d) cheltuieli de judecata efectuate de catre persoana prejudiciata.
Socrul meu intentioneaza sa-l actioneze in instanta pe cel vinovat de producerea accidentului pentru ca nu-i convine pretul care-l primeste de la asigurare pentru masina avariata total, desi acesta ( vinovatul ) a vrut sa-i ofere un pret aproape dublu fata de ceea ce i-a oferit asigurarea. Nu stiu daca este bine .... astept pareri .
In instanta nu va cistiga nici nacar un leu in plus fata de valoarea maxima de despagubire.
1. Daca instanta va considera corecta aceasta valore maxima de despagubire conform calculului prezentat de soc. de asigurari socrul dv. va primi aceasta valore.
2. Daca instanta nu va cosidera aceasta valoare corecta, sau la cererea dv. motivata, se va dispune o expertiza tehnica judiciara care sa stabileasca aceasta valore.
In ambele situatii vinovatul nu va plati absolut nimic peste aceasta limita maxima de despagubire.
Avind aceasta alcoolemie, asigurarea va recupera de la vinovat suma data dv. pentru toate pagubele produse - deci el va plati totul, dar pe dv. nu va mai intereseaza acest lucru.
Daca socrul dv.accepta propunerea vinovatului, atunci trebuie sa inchida dosarul de daune pt. autov. aflat in dauna totala, raminind deschise dosarele pt. autov. dv, pt. poarta si imobil, a caror valoare cumulata va fi recuperata de la vinovat.
Dauna rca auto
nutzzu
Buna seara.In data de 21.12.2010 ,la un bloc vecin a avut loc o explozie in urma careia auto proprietate care era parcat langa imobilul respectiv,a suferit mai ... (vezi toată discuția)