avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... despagubire dauna totala auto
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

despagubire dauna totala auto

buna seara,
Am primit de la firma de asigurari calculul sumei stabilita ca valoare maxima de despagubire ce poate fi acordata pentru autovehicul :
,,Valoarea despagubirii care se poate acorda fara efectuarea reparatiilor este de=18003 lei"
As dorii sa stiu daca pot refuza despagubirea si sa solicit reparatia autovehiculului avariat precum si ce sanse am sa obtin repararea autovehiculului daca as chema in instanta vinovatul in accident si firma alcarui sofer este acesta strict pentru repararea autovehiculului avariat.
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 00:55, 26 August 2012
Depinde daca valoarea maxima de despagubire este corect calculata. In acest caz nu aveti nici un motiv sa refuzati despagubirea.
Pentru diferenta dintre valoarea maxima de despagubire ce o poate acorda societatea de asigurare si valoarea reparatiilor, puteti sa il actionati in judecata pe vinovatul de producerea accidentului.
CiprianDinu a scris:

Depinde daca valoarea maxima de despagubire este corect calculata. In acest caz nu aveti nici un motiv sa refuzati despagubirea.
Pentru diferenta dintre valoarea maxima de despagubire ce o poate acorda societatea de asigurare si valoarea reparatiilor, puteti sa il actionati in judecata pe vinovatul de producerea accidentului.


Aceasta valoare o gasiti inscrisa si in polita dv. RCA, fiind pentru anul 2012 = 1.ooo.ooo EUR, conform Art. 24 Al (2) lit. a) din Ord. CSA 14/2011 care prevad:
Pentru accidente produse începând cu anul 2012, limita de despăgubire
pentru aceste riscuri (materiale) se stabileste la un nivel de 1.000.000 euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca
Natională a României;
Nu este vorba de limita maxima de despagubire inscrisa pe polita RCA, ci de valoarea maxima de despagubire ce se calculeaza plecand de la valorea de nou a masinii, din care se scade uzura si epava.
Valoarea despagubirii in cazul efectuarii reparatiei la un service autorizat este, in general, mai mare decat cea in cazul repararii autoturismului in regie proprie.
Haideti sa folosim corect termenii consacrati.Vorbim despre valoarea reala a autovehiculului care se calculeaza pentru dauna totala.Aceasta valoare se plateste integral daca se repara autovehiculul.Daca pagubitul doreste doar despagubirea pecuniara, primeste 75% din aceasta valoare reala ,restul fiind considerata valoarea maxima a epavei, chiar daca aceasta poate fi valorificata la o suma mai mare de catre pagubit.

Alte discuții în legătură

Nemultumit valoare dauna totala auto dima alexandru dima alexandru Am fost implicat intr-un accident rutier cu dauna totala pentru masina . Valoare de reparatie service 17.000 lei , masina avand 10 ani valoarea ei depaseste ... (vezi toată discuția)
Despagubire r.c.a. bogdan070 bogdan070 Am avut un accident in urma caruia m-am ales cu masina avariata in partea din fata din vina unui alt sofer.Cei de la firma de asigurari au stabilit ca este ... (vezi toată discuția)
Despagubiri in caz de dauna totala auto dorinamanci dorinamanci Am fost victima unui accident auto in urma caruia masina mea a suferit daune majore. Societatea de asigurari considera ca se incadreaza la daune totale. Este ... (vezi toată discuția)