avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Concurenta neloiala la Asociatii de Proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Concurenta neloiala la Asociatii de Proprietari

Buna ziua, sunt administrator la o firma care avem ca obiect de activitate prestarea de servicii curatenie la Asociatii de Proprietari si vreau sa va supun atentiei dvs. urmatoarea situatie si stare de fapt :
La o Asociatie de Proprietari din sectorul 5 unde salariatul nostru a recomandat o alta firma de curatenie la asociatia unde noi am avut contract de prestari servicii curatenie, in timp ce persoana lucra la noi cu contract recomanda si alte firme catre administratia din bloc pentru servicii curatenie.
Intrebare :
avem sau nu avem un caz de concurenta neloiala aici ?
ce se poate face in acest caz ?
Nota :
in contractul cu blocul, fisa postului, regulamentul de ordine interioare este stipulat asa : se interzice orice negociere directa cu salariatul cat si 2 ani de la data expirarii contractului cu blocul.
multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 13:53, 30 Decembrie 2011
Concurenta neloiala consta in orice act sau fapt contrar uzantelor cinstite in activitatea industriala si de comercializare a produselor, de executie a lucrarilor, precum si de efectuare a prestarilor de servicii” (art. 2 din Legea nr. 11 din 1991 privind combaterea concurentei neloiale, completata si modificata de Legea nr. 298 din 7 iunie 2001).
O conditie prealabila a actiunii in concurenta neloiala este ca actul care genereaza raspunderea sa fie un act de concurenta, un act savarsit in cadrul unui raport de concurenta.
Este o situatie delicata intrucat recomandarea a fost realizata de catre o persoana fizica care nu se afla in raport juridic incheiat cu asociatia de proprietari
Acest lucru inseamna ca partile trebuie sa fie comercianti, element esential care nu subzista in speta de fata,intrucat asociatia de proprietari nu detine calitatea de comerciant
Eventual va puteti ridica cu pretentii impotriva salariatului dvs




Dv. nu puteti controla liberul arbitru al angajatului dv., dar o data descoperita neloialitatea acestuia fata de cel care ii asigura "painea", cu abateri de la litera si spiritul contractului de munca, puteti sa-i aplicati sanctiunile prevazute in Codul Muncii, ajungand treptat pana la desfacerea acestuia.
Fata de asociatie nu puteti decat sa va vedeti de treaba si de contract.

Realitatea din piata muncii care poate prezenta avantaje uneori la parteneri/unitati concurente,uneori obliga si necesita în discuţia contractelor care se semnează la angajare, în special cele privitoare la clauzele de loialitate
De regula clauza de loialitate se impune in special la unitatile care ruleaza informatii cu anumit caracter
Rolul specificării clauzelor de loialitate şi confidenţialitate în contractele de muncă este mai ales unul de prevenire, pentru că daunele pot fi imposibil de cuantificat şi recuperat. Practica demonstrează că angajaţii devin mult mai responsabili atunci când ştiu că sunt pasibili de acţiuni punitive, fie ele de natură salarială sau disciplinară.
În prezent, clauza de neconcurenţă (loialitate) vizează activitatea post-angajare:

„Art. 21. [clauza de neconcurenţă]
(1) La încheierea contractului individual de muncă sau pe parcursul executării acestuia, părţile pot negocia şi cuprinde în contract o clauză de neconcurenţă prin care salariatul să fie obligat ca după încetarea contractului să nu presteze, în interes propriu sau al unui terţ, o activitate care se află în concurenţă cu cea prestată la angajatorul său, în schimbul unei indemnizaţii de neconcurenţă lunare pe care angajatorul se obligă să o plătească pe toată perioada de neconcurenţă.”

Impunerea unei clauze de loialitate conduce la acordarea unei indemnizaţia de neconcurenţă care nu este de natură salarială şi poate fi de maximum 50% din media veniturilor salariale brute ale angajatului din ultimile 6 luni, plătibilă lunar, într-un interval de timp negociat.
Conform legislaţiei în vigoare, angajaţii pot presta atât pentru angajator, cât şi pentru concurenţii direcţi ai acestuia în mod simultan, chiar dacă în contractul de muncă sunt specificate clauze cu privire la loialitate.
Cum mai mult ca sigur ca dvs nu aveti prevazut si negociat in CIM cu angajatul in cauza clauza de neoncurenta,nu ati negociat indemnizatia aferenta,pentru eventuala sanctionare trebuie sa verificati fisa postului acestuia
Pe viitor atentie la selectia de personal,la salarizarea acestora
Sarbatori fericite
Ultima modificare: Vineri, 30 Decembrie 2011
ynocentta, utilizator
robert1971 a scris:
avem sau nu avem un caz de concurenta neloiala aici ?
ce se poate face in acest caz ?

Concurenta poate fi intre firma dv si alta firma care presteaza servicii de curatenie. Si este firesc sa existe concurenta intr-o economie de piata.
Concurenta neloiala este o infractiune prin care o firma se foloseste de numele, renumele, emblema..., ale unei firme cunoscute, consacrate, renumite..., oferind produse sau servicii sub aceste denumiri, ducand in eroare beneficiarii si-aducand prejudicii materiale si de imagine adevaratei firme.
Ori din relatarea dumneavoastra nu reiese faptul ca o alta firma de curatenie v-ar fi facut concurenta neloiala.

Faptul ca un salariat nu respecta clauzele contractului de munca si/sau cele cuprinse in fisa postului este un motiv ca firma sa-l sanctioneze, asa cum s-a spus mai sus. Daca salariatul a fost deacord si-a semnat contractul prin care s-a angajat ca si dupa desfacerea contractului de munca, timp de doi ani, sa nu aiba voie a practica aceeasi munca la o alta firma, actionati legal impotriva salariatului sau fostului salariat.

Daca in contractul incheiat cu asociatia de proprietari s-a prevazut ca asociatia nu poate angaja alta firma decat dupa 2 ani de la incetarea contractului cu dv, este o clauza nelegala si nu aveti nici o sansa sa opriti asociatia sa angajeze alta firma de curatenie.

Recomandarea unei alte firme de curatenie putea veni de la oricine si nu neaparat de la salariatul dumneavoastra. Dar daca aveti suspiciuni sau banuiele si vreti sa-l dati afara, gasiti motive legale si desfaceti-i contractul de munca. Nimeni nu este de neinlocuit si atunci cand se lucreaza cu oameni ce-si pierd credibilitatea este bine ca relatiile de serviciu sa inceteze cu acestia, chiar si pe cale amiabila si sa-si vada fiecare de drumul lui.
@ynocentta
Nu e vorba de loialitatea aia ceruta prin atributiile de serviciu functionarilor publici, ci de loialitatea de bun simt a unui angajat fata de angajatorul sau.
Stiti sa faceti diferenta de nuanta?

Adica, ca sa va explic mai concret, este vorba de a nu-ti "lucra" angajatorul pe la spate atata timp cat el ti-a dat o paine sa mananci. Nu manca painea de la el si linge mana altuia care iti promite o chifla, ca nu e cusher!

Despre asemenea loialitate am vorbit eu.
Ultima modificare: Vineri, 30 Decembrie 2011
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concurenta neloiala omumaro omumaro Buna ziua, doresc sa aflu mai multe detalii despre concurenta neloiala si anume: Am infiintat un PFA cu activitate principala \"9511 repararea calculatoarelor ... (vezi toată discuția)
Clauze din ,,fisa postului,, busubianca busubianca Daca in ,,Fisa postului,, exista un paragraf care stipuleaza ca dupa plecarea de la o firma, timp de 1 an de zile nu te poti angaja la o firma de acelasi ... (vezi toată discuția)
Clauza confidentialitate miguelanhel miguelanhel am lucrat la o societate pe o functie de conducere pe o perioada de 8 luni iar ulterior am primit o oferta de munca mult mai buna din punct de vedere financiar ... (vezi toată discuția)