lucian huzum a scris:
In completare: baza legala este art. 12 lit. i Cod fiscal, respectiv venituri obtinute in Romania sunt veniturile din transferul titlurilor de participare la o persoana juridica daca aceasta este persoana juridica romana si art. 39 lit. a Cod fiscal, respectiv urmatoarele persoane datoreaza plata impozitului conform prezentului titlu, adica persoanele fizice rezidente.
Ceea ce mentionati dvoastra se refera la faptul ca, indiferent unde se primesc banii, veniturile din vinzarea partilor soc sint considerate a fi realizate in Ro, daca PJ a caror parti soc se vind este rezidenta in Ro sau cea mai mare parte a valorii mijl fixe se afla teritoriul RO.
In cazul prezentat baza legala este art 67, alin 3, lit b:
b) în cazul câştigurilor determinate din transferul valorilor mobiliare, în cazul societăţilor închise, şi din transferul părţilor sociale, obligaţia calculării, reţinerii şi virării impozitului revine dobânditorului. Calculul şi reţinerea impozitului de către dobânditor se efectuează la momentul încheierii tranzacţiei, pe baza contractului încheiat între părţi. Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 16% asupra câştigului, la fiecare tranzacţie, impozitul fiind final. Transmiterea dreptului de proprietate asupra valorilor mobiliare sau a părţilor sociale trebuie înscrisă în registrul comerţului şi/sau în registrul asociaţilor/acţionarilor, după caz, operaţiune care nu se poate efectua fără justificarea virării impozitului la bugetul de stat. Termenul de virare a impozitului este până la data la care se depun documentele pentru transcrierea dreptului de proprietate asupra părţilor sociale sau a valorilor mobiliare la registrul comerţului ori în registrul acţionarilor, după caz, indiferent dacă plata titlurilor respective se face sau nu eşalonat;
Impozitul se retine si se plateste de catre dobinditor, in cazul prezentat de catre PJ straina.
Acest impozit se plateste in numele pers fizice, pe CNP-ul sau.
De aici deduc ca nu este nevoie de a fi numit reprezentant fiscal (acesta face plati in numele unei PJ), ci ar fi suficienta o imputernicire (mandatare).
In Codul fiscal nu se face nici o referire la un astfel de caz dpdv al modului in care o PJ straina poate plati acest impozit in Romania.