avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 828 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... reprezentant fiscal pentru o PJ straina
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul nerezidenţilor şi reprezentanţelor

reprezentant fiscal pentru o PJ straina

o PJ straina a cumparat parti sociale intr-un SRL din romania, cumparandu-le de la o PF romana. Conform codului fiscal (am telefonat la ANAF), impozitul pe castigul obtinut din diferenta dintre pretul de vanzare si valoarea nominala a partilor sociale trebuie platit de PJ straina. Doar ca de la ANAF mi-au spus ca pentru a putea face plata, PF trebuie sa isi desemneze prin procura un reprezentant fiscal in Romania. Si ma vor desemna pe mine.
Doar ca eu, citind si alte subiecte deschise pe forum pe aceasta tema am inteles ca un reprezentant fiscal se desemneaza doar in scopuri de TVA, iar in cazul meu, trebuie doar sa fiu mandatat ca sa platesc acel impozit si atat.

Imi puteti explica va rog care e de fapt solutia? Sa fiu numit prin procura reprezentant fiscal sau sau primesc doar o procura notariala de mandatare?
Aceasta procura trebuie inregistrata la administratia financiara? ce fac cu procura? cui i-o arat?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: elims , utilizator 19:20, 10 Ianuarie 2012
Persoana juridica straina a cumparat partile sociale pe care le detinea o persoana fizica romana intr-o S.R.L. Pretul de vanzare a fost mai mare decat valoarea nominala, deci a castigat persoana fizica - fostul asociat, care a vandut partile sociale si astfel a realizat venituri. In conditiile acestea, persoana fizica care este de cetatenie romana, se va duce la organul fiscal si va declara ca a realizat venituri din vanzarea partilor sociale pe care le detine, i se va calcula impozitul aferent si il va plati. Daca nu poate persoana fizica romana sa se prezinte la organul fiscal pentru a face aceasta operatiune, va putea imputernici o alta persoana fizica, pe baza de procura notariala, ca in numele sau sa efectueze obligatia fiscala de declarare si sa plateasca impozitul aferent.


In completare: baza legala este art. 12 lit. i Cod fiscal, respectiv venituri obtinute in Romania sunt veniturile din transferul titlurilor de participare la o persoana juridica daca aceasta este persoana juridica romana si art. 39 lit. a Cod fiscal, respectiv urmatoarele persoane datoreaza plata impozitului conform prezentului titlu, adica persoanele fizice rezidente.
lucian huzum a scris:

In completare: baza legala este art. 12 lit. i Cod fiscal, respectiv venituri obtinute in Romania sunt veniturile din transferul titlurilor de participare la o persoana juridica daca aceasta este persoana juridica romana si art. 39 lit. a Cod fiscal, respectiv urmatoarele persoane datoreaza plata impozitului conform prezentului titlu, adica persoanele fizice rezidente.


Ceea ce mentionati dvoastra se refera la faptul ca, indiferent unde se primesc banii, veniturile din vinzarea partilor soc sint considerate a fi realizate in Ro, daca PJ a caror parti soc se vind este rezidenta in Ro sau cea mai mare parte a valorii mijl fixe se afla teritoriul RO.


In cazul prezentat baza legala este art 67, alin 3, lit b:
b) în cazul câştigurilor determinate din transferul valorilor mobiliare, în cazul societăţilor închise, şi din transferul părţilor sociale, obligaţia calculării, reţinerii şi virării impozitului revine dobânditorului. Calculul şi reţinerea impozitului de către dobânditor se efectuează la momentul încheierii tranzacţiei, pe baza contractului încheiat între părţi. Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 16% asupra câştigului, la fiecare tranzacţie, impozitul fiind final. Transmiterea dreptului de proprietate asupra valorilor mobiliare sau a părţilor sociale trebuie înscrisă în registrul comerţului şi/sau în registrul asociaţilor/acţionarilor, după caz, operaţiune care nu se poate efectua fără justificarea virării impozitului la bugetul de stat. Termenul de virare a impozitului este până la data la care se depun documentele pentru transcrierea dreptului de proprietate asupra părţilor sociale sau a valorilor mobiliare la registrul comerţului ori în registrul acţionarilor, după caz, indiferent dacă plata titlurilor respective se face sau nu eşalonat;



Impozitul se retine si se plateste de catre dobinditor, in cazul prezentat de catre PJ straina.
Acest impozit se plateste in numele pers fizice, pe CNP-ul sau.
De aici deduc ca nu este nevoie de a fi numit reprezentant fiscal (acesta face plati in numele unei PJ), ci ar fi suficienta o imputernicire (mandatare).
In Codul fiscal nu se face nici o referire la un astfel de caz dpdv al modului in care o PJ straina poate plati acest impozit in Romania.
va multumesc pentru raspunsul amplu. Am sunat si la ANAF si mi-au confirmat ca impozitul se plateste de catre PJ straina.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesiune atiuni catre o persoana juridica mony mony O societate romana pe actiuni cesioneaza toate actiunile sale catre o firma germana, pretul fiind stabilit in Euro. Intrebare: 1. Impozitul de 16% pe care ... (vezi toată discuția)
Impozit venit 16% persona fizica-cesiune parti sociale johnnyto1979 johnnyto1979 Buna ziua Trebuie sa primesc in urma unei vanzari (a unei societati) o suma de bani intr-un cont persoana fizica. Firma care trebuie sa imi vireze bani in ... (vezi toată discuția)
Vanzare actiuni sa in 2011 si declaratii de depus apetra apetra In cazul vanzarii de actiuni detinute la un SA in care retinerea si virarea impozitului s-a facut de catre cumparator, vanzatorul cetatean strain al unei tari ... (vezi toată discuția)