avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general vanzare actiuni SA in 2011 si declaratii de depus
Discuție deschisă în Contabilitate în general

vanzare actiuni SA in 2011 si declaratii de depus

In cazul vanzarii de actiuni detinute la un SA in care retinerea si virarea impozitului s-a facut de catre cumparator, vanzatorul cetatean strain al unei tari cu care Romania are incheiata conventie de evitarea dublei impuneri, mai trebuie sa depuna vreo declaratie?
Cel mai recent răspuns: t.simona , utilizator 10:22, 22 Februarie 2012
Din cele spuse de dvs. rezulta ca societatea respectiva nu este o societate cotata, iar tranzactia nu s-a efectuat prin intermediul Pietei de Capital.

In aceste conditii, vanzatorul nu trebuie sa depuna nici o declaratie.
Obligatiile declarative si de plata cad in sarcina cumparatorului.

Codul Fiscal

ART. 115 Venituri impozabile obţinute din România

(2) Următoarele venituri impozabile obţinute din România nu sunt impozitate potrivit prezentului capitol şi se impozitează conform titlului II , III sau IV^1, după caz:
d) veniturile unei persoane fizice nerezidente obţinute din [...] transferul titlurilor de participare, aşa cum sunt definite la art. 7 alin. (1) pct. 31, deţinute la o persoana juridică română, şi din transferul titlurilor de valoare, aşa cum sunt definite la art. 65 alin. (1) lit. c);

ART. 67 Reţinerea impozitului din veniturile din investiţii
(3) Calculul, reţinerea şi virarea impozitului pe veniturile din investiţii, altele decât cele prevăzute la alin. (1) şi (2) se efectuează astfel:
b) în cazul câştigurilor determinate din transferul valorilor mobiliare, în cazul societăţilor închise, şi din transferul părţilor sociale, obligaţia calculării, reţinerii şi virării impozitului revine dobânditorului. Calculul şi reţinerea impozitului de către dobânditor se efectuează la momentul încheierii tranzacţiei, pe baza contractului încheiat între părţi. Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 16% asupra câştigului, la fiecare tranzacţie, impozitul fiind final. [...]

ART. 83 Declaraţia privind venitul realizat
(2) Declaraţia privind venitul realizat se completează şi se depune la organul fiscal competent pentru fiecare an fiscal până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a câştigului net anual/pierderii nete anuale, generat/generată de:
a) transferuri de titluri de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare, în cazul societăţilor închise;
(3) Nu se depun declaraţii privind venitul realizat pentru următoarele categorii de venituri:
e) venituri din investiţii, cu excepţia celor prevăzute la alin. (2), precum şi venituri din premii şi din jocuri de noroc, a căror impunere este finală;
Ultima modificare: Miercuri, 22 Februarie 2012
Ana Muntianu, Consultant fiscal
Eu consider ca trebuie depusa decl 205 de catre platitorul de venit (cumparatorul actiunilor).

ART. 93 CF
(1) Plătitorii de venituri, cu regim de reţinere la sursă a impozitelor, sunt obligaţi să calculeze, să reţină, să vireze şi să declare impozitul reţinut la sursă, până la termenul de virare a acestuia inclusiv, cu excepţiile prevăzute în prezentul titlu.

(2) Plătitorii de venituri, cu regim de reţinere la sursă a impozitelor, au obligaţia să depună o declaraţie privind calcularea şi reţinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, până în ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat. (în vigoare de la 1 ian. 2012)



OPANAF 52/2012
Căsuța “Câştiguri din transferul valorilor mobiliare, în cazul societăților închise şi a părților
sociale” (lit.l) se bifează în cazul câştigurilor rezultate din transferul dreptului de proprietate
asupra valorilor mobiliare, în cazul societăților închise şi a părților sociale, pentru care impozitul reținut de plătitorul de venit este final, potrivit legii.
Intrebarea se referea la vanzatorul actiunilor (beneficiarul venitului).



Ultima modificare: Miercuri, 22 Februarie 2012
Ana Muntianu, Consultant fiscal
Aveti dreptate, n-am fost suficient de atenta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit venit 16% persona fizica-cesiune parti sociale johnnyto1979 johnnyto1979 Buna ziua Trebuie sa primesc in urma unei vanzari (a unei societati) o suma de bani intr-un cont persoana fizica. Firma care trebuie sa imi vireze bani in ... (vezi toată discuția)
Declaratia 205 rak0770 rak0770 Daca o societate nu a avut salariati in 2012 mai depune declaratia 205? Unde pot gasi in lege? (vezi toată discuția)
Cesiune atiuni catre o persoana juridica mony mony O societate romana pe actiuni cesioneaza toate actiunile sale catre o firma germana, pretul fiind stabilit in Euro. Intrebare: 1. Impozitul de 16% pe care ... (vezi toată discuția)