avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 164 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Asigurare
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Asigurare

Buna ziua,
Cu doua zile inainte de Anul nou am avut parte de un eveniment neplacut.
Am fost izbit din spate-lateral de un sofer neatent.
Si-a cerut mii de scuze, si mi-a lasat RCA-ul sau in original urmand ca a doua zi dimineata sa mergem la asigurator. Se facuse deja ora 17.30.
A doua zi dimineata vorbim la telefon si imi spune ca trebuie sa mergem la Politie, Serviciul tamponari deoarece au fost mai mult de doua masini implicate in accident si asa se procedeaza. Dupa ce ma izbise pe mine spate-lateral masina sa mai acrosase un autoturism stationat regulamentar. L-am sunat pe agentul meu de asigurari la care reinnoiesc cu consecventa de 5 ani incoace polita RCA, asigurarea FULL CASCO si asigurarea pentru locuinta. Nu am avut pana acum parte de absolut nici un fel de eveniment. Mi-a confirmat cele spuse de vinovat si mi-a spus ca daunele trebuiesc suportate de polita RCA a vinovatului. Atat.
OK, am mers la Politie toti 3 participantii la eveniment si ne-am indeplinit toate formalitatile. Vinovatul s-a ales cu o amenda consistenta si puncte penalizare.
Cu constatarea de la Politie am mers la asiguratorul vinovatului iar de aici la service-ul indicat de mine. Este dealer-ul de unde mi-am ridicat masina noua in urma cu 5 ani si unde mi-am facut toate reviziile la 10 000 km si mi-am rezolvat micile probleme aparute in timp. Cu piese originale si garantie dar si costuri pe masura. Programarea mi-o facuse deja asiguratorul.
Am ajuns la service unde mi-au facut propria constatare si evaluare a stricaciunilor.
Service-ul are o intelegere cu asiguratorul (Conventie de colaborare).
Am primit spre a semna un formular numit ACCEPTUL ASIGURATORULUI/PAGUBITULUI DE INTRODUCERE IN REPARATII A AUTOVEHICULULUI care se incheie cu paragraful:
Sunt de acord sa achit penalitatile percepute de furnizorii de piese de schimb agreati de ''ASIGURATOR (- nu dau nume)'', in situatia in care voi refuza piesele pentru care s-a emis Comanda ferma.
Am intrebat ce inseamna concret acest paragraf iar raspunsul a fost exact ceea ce am banuit. Ca sunt de acord sa-mi puna pe masina piese agreate de ASIGURATOR care majoritatea nu sunt de origine.
STUPEFACTIE! Nu am vrut sa semnez, am intrebat ce alternativa am. Vreau pe masina piese de calitate de aceea am platit in ultimii 5 ani o gramada de bani si nu am apelat la un service de cartier ca alti cunoscuti. Nu inteleg de ce se folosesc doua masuri diferite, ambele in detrimentul clientului. Raspunsul a fost ca daca as avea CASCO lucrurile s-ar rezolva altfel, in favoarea mea. Reparatia s-ar deconta pe polita CASCO iar asiguratorul CASCO isi va recupera apoi banii de la asiguratorul RCA prin ''plati recurente''. Am FULL CASCO asa ca l-am sunat imediat pe agentul meu de asigurari. Acesta mi-a spus ca intr-adevar exista aceasta posibilitate dar trebuie sa merg cu masina la proprii evaluatori care au program pana la ora 14. De ce oare nu mi-a spus acest lucru la prima convorbire specificata mai sus? Era trecut de ora 18 asa ca urma sa fac acest lucru a doua zi.
Dupa o zi plina de alergaturi, formalitati si declaratii m-am dat batut. Am semnat formularul varat sub nas, pe care-l consider abuziv, net in favoarea asiguratorului RCA si in defavoarea pagubitului adica al meu.
Pana la urma ''noroc'' ca evenimentul a avut loc intr-una din cele 4 zile de concediu pe care am reusit sa le iau.
Lucrez 12-14 ore pe zi. In aceste conditii exclud posibilitatea rezolvarii unor astfel de probleme.
Tocmai de aceea va contactez. Acest eveniment mi-a deschis ochii ca sunt total neajutorat si nepregatit in astfel de situatii.
1. Caut o solutie de a fi reprezentat in permanenta de o autoritate competenta.
Vreau ca in primul rand interesele mele sa primeze nu ca in situatia descrisa mai sus.
2. Vad aceasta reprezentare in felul urmator: in cazul unui eveniment vorbesc cu reprezentantul, eventual ne intalnim, ii pun la dispozitie toate documentele, completez formulare etc. Vreau ca un astfel de eveniment sa nu ma blocheze in continuarea activitatilor cotidiene din care pana la urma imi castig existenta. De asemenea doresc sa fiu convins ca sunt corect si competent reprezentat. Eu nici macar competent nu ma pot reprezenta deoarece profesia si pregatirea mea sunt de alt domeniu.
3. Ma gandesc ca reprezentarea sa acopere:
3.1. Auto: RCA; FULL CASCO existente
3.2. Casa: asigurare facultativa existenta
3.3. Pensie: asigurare facultativa existenta
3.4. Sanatate: asigurare obligatorie existenta
3.5. Somaj, incapacitate de munca, viata etc.
Am respectat o ordine a prioritatilor asa cum le vad eu.

Doresc de la dvs. o indrumare concreta la aceasta problema.

In asteptarea unui raspuns va multumesc anticipat.

La multi ani!
Cel mai recent răspuns: sebi_taus , utilizator 18:40, 7 Ianuarie 2012
Daca la cererea expresa a asiguratorului, service-ul va pus piese ne-originale si de o calitate mai proasta va puteti adresa CSA la [ link extern ] /


Întrebare: Dacă asiguratul/păgubitul este obligat să efectueze reparaţiile la o unitate service indicată de asigurător?
Răspuns: Asiguratul/păgubitul nu are obligaţia să repare autovehiculul la service-ul indicat de asigurător. Aceasta trebuie privită doar ca o recomandare. De regulă, cu unităţile service recomandate, asigurătorii au încheiate convenţii de colaborare de decontare directă. Avantajul îl constituie faptul că, la finalizarea reparaţiei, autovehiculul poate fi predat proprietarului în baza unui accept de plată dat de asigurător într-un termen cât mai scurt.


[ link extern ]
@Sebi, Va felicit pentru modul cum ati expus problema. Sunt sigur ca exista multi oameni in Romania, care ca si dvoastra vor sa se acopere impotriva hotiilor la care sunt supusi "legal", de catre toti asa zisiii asiguratori de pe piata romaneasca de profil. Si eu imi doresc sa gasesc un astfel de reprezentant, insa in timp am realizat un adevar crud despre asigurarile astea de tot felul, ... exista 2 factori (doua departamente), ...unul iti ia banii, iti vorbeste frumos, iti promite marea cu sarea, practic te minte in fata etc ...si altul de ocupa de daune si te trateaza ca pe un gunoi, un cersetor care cere favoruri de la ei ... bleahhh ... scarboase treburi, din pacate.

Astept si eu cu interes un raspuns de la profesionistii in domeniul asigurarilor.
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Decembrie 2011
ContSters230435, utilizator
Alex_Munteanu a scris:

Daca la cererea expresa a asiguratorului, service-ul va pus piese ne-originale si de o calitate mai proasta va puteti adresa CSA la [ link extern ] /


Si ce ii sugerati sa faca in practica? Sa reclame serviceul la care se duce de 5 ani, sa isi puna serviceul in cap, sa ii dea aia buleala la masina intentionat cand se mai duce pe acolo? (Ca aia sunt in stare de asa ceva) Si apoi ..eventual sa isi caute si un alt service ...
Hmmmm ...
Vorbesc la obiect pentru ca am trecut prin treburile astea. Solutiile teoretice nu isi gasesc intotdeauna corespondent in viata reala

Later edit:
In plus omul cauta o solutie sa il reprezinte cineva ...cititi ce a scris:
"1. Caut o solutie de a fi reprezentat in permanenta de o autoritate competenta.
Vreau ca in primul rand interesele mele sa primeze nu ca in situatia descrisa mai sus."
... nu cauta unde sa mai faca o reclamatie. Ce dzeu ..?, a scris foarte clar ... nu are timp si vrea sa il reprezinte cineva ... iar dvoastra ii indicati unde sa se duca cu reclamatii

Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Decembrie 2011
ContSters230435, utilizator
Multumesc pentru raspuns.
Nu este nici pe departe ceea ce astept de la dvs. insa va multumesc fiindca v-ati obosit sa imi raspundeti.
Deja am citit cu atentie si marcat punctele de care sunt interesat din documentul ''Practici comune ale unitatilor reparatoare''
[ link extern ]
Intre timp am pus aceste intrebari dealer-ului auto reprezentant pe Romania care detine Service-ul in cauza.
Raspunsul telefonic a fost ca este o procedura legala pentru care intelege ca mi-am dat consimtamantul iscalind acel formular. Piesele din lista asiguratorului, chiar daca nu sunt OEM, prezinta conformitate din moment ce au fost agreate de producator sic!
Clientul (adica eu) nu pierde nici pe departe cat pierde producatorul: productie/vanzare piese de schimb reduse, profit diminuat etc sic!
Aceasta conventie intre asigurator si service vine in intampinarea clientului prin specificarea transparenta a listelor de piese si manopere, a duratelor de servisare in functie de lucrari etc. sic!
Bla, bla, bla.
Senzatia mea a fost ca ar fi vrut sa-mi exprim compasiunea si compatimirea pentru situatia ingrata in care ei se afla.

Am cautat sa fiu cat mai detaliat in expunerea evenimentului la care am fost implicat de aceea poate ca am devenit stufos si obositor.

Va repet d-le avocat:
Nu am avut pana acum parte de astfel de evenimente, aceasta intamplare mi-a deschis ochii ca sunt vulnerabil in situatii similare.
Platesc asigurari facultative si obligatorii.
Doresc ca pe viitor sa fiu reprezentat de cineva care sa fiu convins ca ma reprezinta cinstit si loial in situatii similare.
Bineinteles contra unei sume corecte.
Este modalitatea civilizata prin care imi pot continua munca si activitatile cotidiene.

Lucrez in domeniul tehnic si vad astfel sprijinul reprezentantului pe care-l caut si pe care vreau sa-l platesc pentru serviciile sale:
I. Asistenta la evenimentele sistematice:
Ex sfaturi pertinente si competente la incheierea politelor de asigurare anuale: RCA, CASCO, sanatate, invaliditate, pensie suplimentara, etc.
II. Asistenta la evenimentele intamplatoare:
Ex, evenimente nefericite ca si cel expus mai sus (accidente/furt auto, devastare/furt locuinta etc).
De asemenea includ aici si o indrumare profesionista in alegerea unui credit bancar, asigurarea ca relatia cu banca se deruleaza fara abuzuri din partea bancii, etc.

(Pun aceste intrebari nu chiar in necunostinta de cauza.
Va dau doua exemple la care pot spune ca am si participat.
Am lucrat si locuit 2 ani in Germania.
Masina colegului cu care mergeam impreuna dimineata la munca s-a defectat (un senzor de avarie aprins la bord).
A telefonat la Service si a dus masina in aceeasi zi.
Trebuia sa primeasca o alta masina pe perioada reparatiei in baza politei de asigurare. Estimarea a fost de 3-5 zile.
Nu aveau masina de schimb in acea dupa-amiaza, i s-a spus ca a doua zi dimineata la ora 8 va primi masina.
Dimineata la ora 8 am fost la Service. Masina tot nu era disponibila, am fost rugati sa mai asteptam 1/2 ore. Dar trebuia sa ajungem la munca pana la 8.30.
Colegul, rezident de ani buni in Germania, si-a sunat imediat avocatul.
Acesta i-a spus sa chemam un taxi si sa solicitam factura.
Patru zile am mers la munca si ne-am intors cu taxiul. In jur de 45 € / cursa.
Cand a fost chemat sa-si ridice masina s-a dus cu o scrisoare de la avocat si cu copiile facturilor de la taxi.
Cei de la Service si-au pus mainile in cap, au protestat dar au platit.

Pentru a fi sigura ca este OK cu toate taxele fata de statul german, firma angajatoare avea o conventie de colaborare cu un birou de contabilitate. Semestrial mergeam la contabil pentru indeplinirea unor formalitati, astfel incat sa fim siguri ca totul este OK, bazandu-ne nu pe presupunerile noastre diletante ci pe expertiza unui specialist.

Taxele pentru avocat si contabil erau platite anual sau semestrial. Era o taxa acceptabila.
Pentru consultatii neprevazute se platea o taxa foarte mica.

Inchid aceasta paranteza intrebandu-va daca exista aceste forme de normalitate si in tara noastra.
Sau intelegerile intre rechini - ca se numesc asiguratori, banci, regii monopoliste etc nu mai conteaza - au fost demult incheiate iar intrebarile puse de mine nu pot avea decat caracter retoric?)

D-le avocat va rog nu va grabiti sa imi raspundeti.
Daca aveti rabdare sa cititi ce doresc de la dvs. va fi foarte bine pentru mine.
Daca nu veti face acest lucru, prefer sa nu-mi raspundeti deloc.

Un an bun tuturor!
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Decembrie 2011
sebi_taus, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Rca BOBY25 BOBY25 am o problema cu bcr asigurari.am fost implicat intr-un accident rutier,am facut constatare amiabila,baiatul a recunoscut ca este vinovat,am deschis dosar pe ... (vezi toată discuția)
Rca piese originale bagoly miklos bagoly miklos avind pretentia de a repara masina cu piese originale pe baza de RCA, firma asiguratoooare poate obliga furnizorul de piese sa-mi pune la dispozitie doar piese ... (vezi toată discuția)
Casco recupereaza pe rca? dorinv dorinv Am fost tamponat de un auto rezultand pagube. Celalalt sofer a fost cel vivnovat. Am fost la Politie la tamponari, ni s-a facut procev verbal de constatare pe ... (vezi toată discuția)