avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 275 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... parinte al unui copil cu cetatenie irlandeza
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

parinte al unui copil cu cetatenie irlandeza

sant parintele unui copil cu cetatenie irlandeza ,eu am cetatenie romana vreau sa ma mut intr_o alta tara europeana ,primesc dreptul de sedere si dreptul de munca in accea tara sau nu ?va multumesc ca ati citit acceasta intrebare poate stupida dar de mare folos
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 00:57, 5 Ianuarie 2012
dati prea putine detalii. ca cetatean roman puteti obtine dreptul de munca ca si oricare alt strain. trebuie sa cautati pe site-ul ambasadei irlandeze sau sa intrebati la consulat sa va ofere mai multe detalii
In calitate de catean roman, deci si cetatean european aveti dreptul de a rezida si de a lucra in orice stat al UE. Dreptul de munca este limitat in anumite state dar de la 1 ianuarie 2014 orice restrictie va fi ridicata. Deci, nu prea va influenteaza cu nimic faptul ca minorul este cetatean irlandez, poate cel mult sa va dea drept de munca in Irlanda

Angajatorii irlandezi trebuie sa dea prioritate la angajare solicitantilor din cadrul Spatiului Economic European (SEE), pe locul doi in ordinea prioritatilor aflandu-se cetatenii din Romania si Bulgaria, care au prioritate la angajare in fata cetatenilor din afara SEE.
In calitate de cetean roman aveti drepturi suficiente in UE.
Nu are legatura situatia cu copilul irlandez.
Corect, faptul ca este mama unui minor irlandez i-ar putea conferi cel mult drept de sedere si de munca in Irlanda. Cel mult, deoarece datorita faptului ca minorul este si cetatean roman (deoarece este copilul unui cetatean roman), reunificarea familiei in Irlanda ar putea fi refuzata pe motivul ca ea poate avea loc in Romania si nu e musai sa aiba loc in Irlanda. Nu cunosc legile irlandeze, asa ca asta este o presupunere. Ceea ce afirm in mod sigur este ca in cazul cel mai rau reunificarea familiei va fi refuzata iar in cel mai bun va fi acceptata, conferind eventual si drept de munca in Irlanda.

In orice caz, pentru tarile din UE nu este o prioritate sa expulzeze cetatenii altor state din UE, cu exceptia cazului in care ei primesc ajutor social (in general, peste 50% din venit) sau comit infractiuni grave.

Drept de munca la liber are in tarile care permit munca cetatenilor romani fara a le cere permis de munca (adica si-au deschis piata muncii pentru romani). In lipsa dreptului de munca poate deveni persoana fizica autorizata in tara respectiva, iar in acest mod nu lucreaza pe piata muncii, ci pe piata afacerilor. Neajunsul ar fi acela ca in acest caz va trebui sa-si gaseasca singura clienti pentru bunurile/serviciile oferite. De asemenea, nu va fi asigurata pentru a primi somaj, cu exceptia cazului in care se asigura personal pentru asta platind bani unei companii de asigurari.

Lista tarilor care restrictioneaza munca lucratorilor romani se afla pe [ link extern ]

Mai multe informatii despre dreptul de sedere pe [ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 4 Ianuarie 2012
tgeorgescu, utilizator
Drept de sedere are oricum, dreptul de munca ar fi poate singurul beneficiu.

Edit: In Germania au fost ridicate restrictiile de munca.
Ultima modificare: Joi, 5 Ianuarie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat

Alte discuții în legătură

Divort in olanda ContSters211095 ContSters211095 Buna Ziua, Doresc si eu disperata ajutorul d-voastra ! M-am casatorit in anul 2009 / 3 ianuarie cu cetatean olandez in Romania, Jud. Hunedoara (resedinta ... (vezi toată discuția)
Casatorie cu un cetatean non-membru u.e. Simona Maria Simona Maria Buna ziua! As dori sa stiu daca, eu, cetean roman, prin casatoria cu un cetatean brazilian, ii va da acestuia dreptul de a detine Work permit in Irlanda. ... (vezi toată discuția)
Copil nascut in ue si dreptul parintilor acestuia non ue aurel1967 aurel1967 As vrea sa ma informez: parintii nascutului in Franta au dreptul la sedere si drept de munca? Am gasit un articol din 08:03:2011 unde se descrie decizia CJUE ... (vezi toată discuția)