avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Daca optez pentru efectuarea previzului in format 10 ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Daca optez pentru efectuarea previzului in format 10 zile a 8 ore/zi ,in locul a 20 zile a 4 ore/zi,cand se finalizeaza perioada preavizului?

Buna ziua,
In data de 16.12.2011 am primit o notificare(care are numar de inregistrare dat de catre angajator)prin care imi este adus la cunostiinta faptul ca incepand cu data de 19.12.2011,datorita restrangerii activitatii in cadrul diviziei in care lucrez, incepe perioada de preaviz,perioada de 20 zile lucratoare,cu posibilitatea de a opta in urma unei cereri scise daca sa efectuez 20 zile a cate 4 ore sau 10 zile a cate 8 ore,fara a-mi afecta drepturile salariale.Preavizul a intervenit in baza art 65 alin 1 din Legea 53/2003.Eu am optat,in baza unei cereri pentru care am luat numar de inregistrare si am depus-o la angajator, pentru efectuarea a 10 zile a cate 8 ore/zi,din pacate nu am primit nici un raspuns legat de cererea depusa.Din calculul meu,data de 04.01.2012 ar fi ultima din preavizul meu.Intrebarea ar fi:
-Cand ar trebui sa predau bunurile(masina,telefon samd) pe care le am de la angajator,la finalul celor zece zile de preaviz(in 04.012.2012) asa cum am optat eu prin cerere scrisa sau la finalul perioadei de 20 zile?
-Ce statut am eu in raport cu angajatorul in perioada cuprinsa in 05.01.12-17.01.12 ?
-Cand trebuie angajatorul sa-mi trimita decizia de disponibilizare,deoarece eu trebuie ca in interval de max 10 zile sa depun actele ptr indemnizatia de somaj,la AJOFM?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:07, 4 Ianuarie 2012
Astazi am mers la serviciu cu dorinta de a preda obiectele de inventar ale angajatorului,dar stupoare,mi s-a spus ca trebuie sa ma prezint la serviciu pana la sfarsitul perioadei de 20 zile(chiar daca eu am optat ca cele 20 zile sa le efectuez in format de 10 zile a 8 ore/zi!)timp in care eu voi fi pontat 8 ore/zi,iar bunurile aflate in posesia mea de la firma mi le vor lua in primire la sfarsitul perioadei de preaviz!As vrea sa aflu care este varianta legala si corecta in acest caz,deoarece nu vreau sa am probleme cu angajatorul.In plus angajatorul mi-a transmis ca acea notificare nu va ajunge la ITM ci este doar pentru uz intern(notificarea are numar de inregistrare semnatura si stampila rotunda a firmei,semnatura fiind a directorului de resurse umane).Eu chiar nu mai stiu ce sa cred!
Multumesc.
Varianta legala : pe perioada preavizului acordat pentru concediere durata timpului de munca este prevazuta in c.i.m. , in conditiile in care nu exista alte prevederi in materie .. altfel spus, daca in ccm aplicabil angajatorului sau in Reg.Intern al acestuia nu se prevede reducerea timpului de munca pe perioada preavziului acordat pentru concediere, ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi.
Daca in notificarea primita este scris explicit care sunt variantele de efectuare a celor 20 de zile de preaviz pentru care pot opta(prin cerere scrisa)adica 20 zile a 4 ore/zi sau 10 zile a 8 ore/zifara a fi afectatate drepturile salariale ,mai este cazul sa verific ce scrie in ROI?
Eu am optat prin cerere scisa la varianta 10 zile a 8 ore/zi.
Apropos,in CIM nu este specificata duarata timpului de munca ci este facuta referire la legea 53/2003,Codul Muncii sau CCM.
Acea notificare nu prea are un anumit efect juridic, intrucat nu este reglementata de un act normativ .. in practica, asa se procedeaza in marea majoritate a cazurilor ..mai intai se trimite notificare si apoi la expirarea preavizului se va comunica si decizia de concediere ...

Durata timpului de munca este prevazuta sub notiunea de ore/zi , ore/sapt sau ore/luna ... de exemplu, 8 ore/zi sau 4 ore/zi etc....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligativitatea efectuarii concediului de odihna in preaviz corina_alice corina_alice Buna ziua, O colega se afla in perioada de preaviz de 20 zile lucratoare inaintea desfacerii CIM ca urmare a unei concedieri individuale. Intrebarea este daca ... (vezi toată discuția)
Revenire din cic sallai sallai Am o salariata revenita din CI copil pana la doi ani. Revine cu 15.12.2011. Cu 16.11.2011 ii inmanez preaviz de 20 zile cu reducere de activitate. Salariata ... (vezi toată discuția)
Preaviz Irina Havirneanu Irina Havirneanu am nevoie sa stiu daca un angajat caruia i se va desface contractul de munca cu art 65 alin 1poate renunta la peioada de preaviz de 20 zile...daca da...care ... (vezi toată discuția)