Am nascut pe 24.12.2011 si am unele nelamuriri legate de concediul postnatal si indemnizatia de crestere copil.
Va rog, daca puteti, sa ma lamuriti cu privire la:
1. Pentru concediu trebuie sa merg la medicul de familie? Cu ce data imi va da acest concediu postanatal?
2. Am un CIM cu 2 ore si un contract de prestari servicii cu o firma de asigurari. Cim.ul trebuie suspendat cu data de 24.12.2011? Este vreo problema daca contractul de prestari servicii il suspend cu o data din ianuarie? Intreb asta deoarece astept de la ei o situatie financiara a mea, ca si agent, prin care va trebui sa returnez o suma de bani reprezentand asigurari care au picat. Repet, eu nu mai incasez de la ei nici o suma de bani ci va trebui sa dau o suma de bani inapoi. Ei spun ca nu e nici o problema daca suspendam contractul in ianuarie deoarece eu voi fi in concediu postnatal inca la celalalt servici.
Nu stiu cat de explicita am fost dar va rog din suflet sa ma lamuriti deoarece mi-e teama sa nu pierd indemnizatia.
- Certificatul de concediu medical pentru lauzie se elibereaza de medicul curant de specialitate obstetrica-ginecologie din unitatea sanitara unde a nascut femeia sau de medicul de familie, pentru perioade de cel mult 30 de zile calendaristice. Prelungirea concediului medical pentru lauzie pana la durata maxima prevazuta de lege se face de medicul de familie care are in urmarire lauza.(Norme 60/32)
-Certificatele de concediu medical se pot elibera si la o data ulterioara, numai pentru luna in curs sau luna anterioara, pentru urmatoarele situatii:
a) in caz de sarcina si lauzie (numai concediu medical pentru maternitate)[Norme 60/32]
1.
Deci,concediul pt. lauzie il puteti solicita si medicului de familie,care ar avea posibilitatea sa vi-l elibereze chiar incepand cu 24 decembrie 2011,potrivit textului de lege de mai sus.
Tot cu 24 dec. pe baza certificatului medical angajatorul va suspenda cim ul de drept,cu art.50(a)Codul Muncii .
2
In ceea ce priveste contractul de colaborare,da acesta poate fi suspendat si in ianuarie,caci va aflati in concediu postnatal,iar pana la data cand veti beneficia de ind. crestere copil si cand nu va trebui sa apareti cu venit,mai este oricum timp.
Concediu prenatal
ronna
Buna ziua,
Sunt insarcinata in 31 de sapt. si am vorbit cu seful meu si mi-a spus ca in momentul in care intru in prenatal sa fac o cerere la firma. Este ... (vezi toată discuția)
Concediul maternal
ARIAN09
Buna ziua sunt insarcinata in 27 saptamani .as dori sa intru cu 84 de zile in concediul pt sarcina , maternal ,pt ca mediul in care lucrez nu e prielnic .As ... (vezi toată discuția)