avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 491 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Infractiune sau abatere disciplinara?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Infractiune sau abatere disciplinara?

Buna ziua,
Va rog respectuos sa ma ajutati intr-o problema. Unei cunostinte care se afla in regim de detentie momentan i s-au intamplat urmatoarele: la momentul intrarii intr-unul din penitenciarele in care a fost detinut (cel mai recent) i s-a inregistrat un tel mobil pe care-l detinea. Ulterior, aflandu-se in regim semi-deschis, i s-a permis utilizarea acestuia intr-un anumit interval orar, intr-un anumit spatiu din incinta. Dupa momentul utilizarii acestuia, telefonul trebuia lasat la poarta, urmand a i se mai permite folosirea lui intr-o alta zi.
Fiind sezonul sarbatorilor de iarna si persoana in cauza fiind una din cele la care se apela in legatura cu activitatile socio-culturale mai des (facand parte dealtfel si din trupa de teatru a penitenciarului), acesta, la solicitarea urgenta de a aduce un cablu electric in interiorul unei incinte unde accesul cu tel mobil era interzis, a intentionat lasarea telefonului la poarta unde ar fi trebuit sa se afle doua cadre ce asigurau paza, insa, din cauza insistentelor celorlalte cadre care se ocupau cu organizarea spectacolului de colinde de a aduce acest cablu cat mai repede a omis predarea acestui telefon. Dealtfel, poarta de acces era deschisa si in niciun caz nu a fortat intrarea pe acolo ca sa ,,introduca fraudulos'' cine-stie-ce... lucru considerat suspect. Asadar, in timp ce se afla in interiorul incintei cu pricina, tel a sunat, iar el a mers si l-a depus pe biroul comandantului.
Ca prim efect al acestui gest (pe care Comisia de cercetare a acestor fapte e posibil sa-l clasifice ca ,,infractiune?), i s-a intocmit un referat de incident care a fost inaintat unei Comisii spre analiza. Concluzia acestei comisii inca nu a venit, insa, preventiv, ne interesam in ce masura aceasta ar putea afecta durata ,,sederii'' acestuia in cadrul Penitenciarului (in urma calculelor pe care le-a facut, asta s-ar fi intamplat undeva la sf lui ianuarie 2012) sau daca, apeland la un avocat, putem imbunatati situatia lui.
Va multumesc din suflet!
Un An Nou plin de reusite tuturor.
Cel mai recent răspuns: doberv , utilizator 21:08, 5 Ianuarie 2012
Nu cred ca fapta constituie infractiune.
Se va avea in vedere cu ocazia liberarii conditionate.
pedeapsa primite in baza sentintei nu poate fi majorata. in rest, va exista un incident inregistrat in dosarul sau si pate influenta posibilele cereri de eliberare conditionata sau alte avantaje aferente regimului de detentie.
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Nu cred ca fapta constituie infractiune.
Se va avea in vedere cu ocazia liberarii conditionate.


Ne puteti spune despre cate zile sau luni ar putea fi vorba maxim? Cunoasteti vreun caz similar?
Multumesc din suflet. Multa sanatate!

Este greu de spus deoarece am avut instante care au ignorat rapoartele pentru astfel de probleme legate de telefoanele mobile si au admis cererile de liberare conditionata.
Foarte probabil ca o sa plece cu un raport nefavorabil din partea comisiei iar instanta de judecata va aprecia.
Mai grav era daca se batea prin penitenciar...
matahachiro a scris:

pedeapsa primite in baza sentintei nu poate fi majorata. in rest, va exista un incident inregistrat in dosarul sau si pate influenta posibilele cereri de eliberare conditionata sau alte avantaje aferente regimului de detentie.


In cazul in care pana acum, de 2 ani de zile de cand executa pedeapsa in cadrul acestui Penitenciar, nu a mai savarsit nicio abatere, dimpotriva a beneficiat de 15 evidentieri ... credeti totusi ca fapta lui poate fi incadrata ca ,,infractiune'' si poate afecta prelungirea eliberarii conditionate cu pana la cate zile sau luni maxim...?
Cunoasteti vreun caz similar?
Va multumesc din suflet. Numai bine!

Alte discuții în legătură

Detinut - telefon mobil ioana_moraru92 ioana_moraru92 daca unui detinut i se gaseste asupra lui in arest telefon mobil si exista dovezi care este sanctiunea si cat i se adauga la pedeapsa?de exemplu daca avea de ... (vezi toată discuția)
Disperare raport penitenciar melinaR melinaR nu stiu cum sa incep nepotul mai are 11 luni pina la comisia de eliberari conditionate sint disperata nu stiu cum sa l ajut ptr ca a facut o gresala si a fost ... (vezi toată discuția)
Angajare detinut ancuta butnaru ancuta butnaru AM AUZIT CA PERSOANELE CONDAMNATE IN REGIM DE DETENTIE SEME-DESCHIS POT FI ANGAJATE DE S,C SI DE PERSOANE FIZICE .EU AM FIRMA CU MAI MULTI ANGAJATI DAR AM ... (vezi toată discuția)