avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 654 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie somaj

Buna seara
O persoana care a fost concediata pentru motive care nu tin de persoana salariatului, urmeaza in prezent si cursurile unei facultati la zi, cu taxa (este a doua facultate).
Aceasta persoana poate beneficia de indemnizatie de somaj?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:05, 4 Ianuarie 2012
Potrivit art. 42 alin.(2) din Legea 76/2002 Nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj absolvenţii care, la data solicitării dreptului, urmează o forma de învăţământ.
1. Art.42(2) din Legea 76/2002 se refera la somerii proveniti din absolventi ai unei forme de invatamant.

2. In cazul dvs. este vorba de un somer provenit din concedierea sa deci va beneficia de indemnizatie de somaj daca in ultimele 24 deluni are 12 luni cotizate la somaj.

3. - Problema se va complica atunci cand Agentia de Somaj ii va oferi un loc de munca iar somerul nu il va putea ocupa din cauza ca este student si nu se poate deplasa la locul de munca si i se va inceta plata indemnizatiei de somaj.
- Daca o poate face... cu atat mai bine.
Persoana a absolvit in urma cu mai multi ani o facultate si de atunci a lucrat- are 5 ani de vechime. A fost concediata pentru motive care nu tin de persoana sa. In acelasi timp, din toamna trecuta frecventeaza cursurile la zi ale unei alte facultati. Am citit legea respectiva si prima concluzie a fost ca nu beneficiaza de indemnizatia de somaj conform acelui articol 42, pentru ca ma gindesc ca persoana respectiva este absolventa si urmeaza in prezent o forma de invatamint. Ce va face sa credeti ca aceasta situatie nu este cea prevazuta in art 42(2) din Legea 76/2002?
1. Persoana respectiva beneficiaza de indemnizatie de somaj in calitate de persoana care a fost concediata (nu are nici o legatura cu faptul ca este student in momentul inregistrarii la Agentia de Somaj).

2. - Legea 76/2002 precizeaza limpede:
Art.42
...
(2) Nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj absolvenţii care, la data solicitării dreptului, urmează o forma de învăţământ.

- Asta inseamna ca daca un absolvent solicita indemnizatie de somaj in aceasta calitate dar in acelasi timp el mai urmeaza si o alta forma de invatamant sau daca pe perioada cat primeste indemnizatia de somaj se inscrie la o alta forma de invatamant nu va mai beneficia de indemnizatie de somaj.

3. - Raspunsul meu anterior ramane valabil.
- Daca aveti dubii in legatura cu raspunsul meu mergeti la cea mai apropiata Agentie de Somaj si va lamuriti.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scoala si somajul Voxaledana Voxaledana Buna! O persoana momentan angajata, urmeaza sa fie data in somaj este si studenta anul 2 la o facultate fara frecventa mai beneficiaza de somaj? (vezi toată discuția)
Beneficiez de somaj lbulz lbulz Buna, as dori sa aflu daca pot beneficia de somaj daca sunt lichidata din campul muncii dar urmez o forma de invatamant. Multumiri anticipate (vezi toată discuția)
Somaj absolvent master Justitiarul711 Justitiarul711 Unui absolvent de facultate care s-a inscris dupa absolvirea facultatii la cursurile de master la zi i s-a refuzat ajutorul de somaj pe motivul ca urmeaza ... (vezi toată discuția)