Pe scurt problema mea este urmatoarea: am incheiat un contract de furnizare produse cu o firma pentru executare mobilier. In contract se mentioneaza ca plata se face in doua transe: 50% la semnarea contractului, 50% cu o zi inainte de livrare. La semnarea contractuli am achitat jumatate din prima transa.
In contract se mentioneaza urmatoarele : " In cazul in care avansul achitat de beneficiar reprezinta mai putin de 50 % din valoarea totala, aceasta parte de pret va fi achitata in termen de maxim 7 zile de la data incheierii contractului. Daca termenul de 7 zile nu este respectat, partile convin ca prezentul contract inceteaza de plin drept, suma achitata de beneficiar cu titlu de avans urmand a fi retinuta de furnizor cu titlu de daune interese"
Eu ma regasesc in aceasta situatie intrucat nu am achitat prima transa in intregime si am renuntat la contract, fiindu-mi aplicata sancatiunea retinerii de catre furnizor a sumei achitate.
Intrebarea mea este daca furnizorul mai poate sa solicite in instanta aplicarea unor penalitati din moment ce contractul a incetat in baza articolului mentionat mai sus?
Multumesc. Am fost chemata la conciliere, am mentionat punctul dvs de vedere, insa mi s-a spus ca in baza acelui contract a fost executata mobila, ca voi fi obligata la plata intreguloui mobilier, precum si a penalitatilor de intarziere si a unei taxe de depozitare.
Este posibil ca furnizorul sa deschida actiune pentru recuperarea sumelor precizate mai sus, din moment ce contractul a incetat prin nerespectarea primei clauze ( neachitarea intregului avans)?
Cum ma pot apara?
Clauza despre care vorbiţi (este un pact comisoriu) poate fi invocată de către furnizor în cazul nerespectării termenului de 7 zile. Dar, rămîne la latitudinea sa dacă o face sau nu.
Spuneţi că aţi renunţat la contract. Care este sensul acestei afirmaţii? Cum aţi renunţat? Aţi notificat furnizorul sau aţi considerat că simpla neplată înseamnă renunţare, opozabilă furnizorului?
Dacă nu a invocat pactul comisoriu şi a continuat executarea contractului, atunci contractul nu a încetat. Veţi fi obligată să plătiţi mobilierul comandat.
Prima mea intervenţie viza doar natura clauzei privind reţinerea de către furnizor a avansului achitat, în condiţiile nerespectării termenului de 7 zile pentru plata întregului avans de 50%. Prevederea are valoarea unei clauze penale. Dacă furnizorul ar fi dorit încetarea contractului, putea reţine suma achitată, fără să poată emite alte pretenţii.
Expunerea unei speţe doar pe jumătate nu poate primi soluţii decît tot pe jumătate. Era extrem de util dacă la prima postare aţi fi arătat că furnizorul şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale şi vă solicită plata preţului mobilierului. Dumneavoastră aţi întrebat doar dacă poate cere, pe lîngă avansul achitat, alte sume cu titlu de daune, în situaţia încetării raporturilor contractuale.
Problema expusa nu este a mea, este a unei bune prietene care m-a rugat sa o sprijin. Doream sa aflu si alte opinii. Voi intra luni in posesia contractului si daca ne-am putea sfatui m-as bucura. Si eu sunt consilier juridic si am dat aceeasi interpretare clauzei ( fara a le lua in considerare pe celelalte), ca si dvs.
Multumesc mult pentru sprijin