Imi poate explica si mie cineva, din randul dumneavoastra, diferenta clara dintre:
- pactul comisoriu expres de gradul I, care este clauza contractuala prin care partile stipuleaza ca, in caz de neexecutare a obligatiilor de catre una dintre parti, contractul va fi rezolvit.
si
- pactul comisoriu expres de gradul III, care este clauza prin care se prevede ca in cazul in care una dintre parti nu executa obligatiile sale pana la un anumit termen contractul este rezolvit de plin drept.
Adica e clar ca si in cazul primului pact exista un termen la care obligatia devine exigibila si deci in ambele cazuri ajungerea la termen determina rezolvirea de drept a contractului. Si din ce stiu ambele sunt rezolutiuni judiciare, deci trebuie sa se ceara in instanta constatarea rezolutiunii contractului. ( sau executarea obligatiei in cazul in care creditorul alege sa nu invoce rezolvirea)
Stiu ca la pactul comisoriu de grad 2 contractul va inceta fara sa se mai ajunga la instanta, prin denuntarea unilaterala a contractului de catre creditorul obligatiei neexecutate, iar in cazul pactului de grad IV rezolutiunea se cere tot prin actiune in instanta. Unde am gresit si lucrurile sunt incorecte va rog sa-mi spuneti realitatea.
Si sa ma faceti sa inteleg diferenta dintre pactul I si III. Va multumesc mult !
Adaug :
C.Barsan; C.Statescu - Drept Civil - Teoria Generala a Obligatiilor - editie 2008 revazuta si adaugita - editura Hamangiu
Chiar eu am gasit-o sapt trecuta si este f f buna.