avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Rezolutiunea in contractele comerciale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Rezolutiunea in contractele comerciale

Buna ziua,

Imi poate explica si mie cineva, din randul dumneavoastra, diferenta clara dintre:
- pactul comisoriu expres de gradul I, care este clauza contractuala prin care partile stipuleaza ca, in caz de neexecutare a obligatiilor de catre una dintre parti, contractul va fi rezolvit.
si
- pactul comisoriu expres de gradul III, care este clauza prin care se prevede ca in cazul in care una dintre parti nu executa obligatiile sale pana la un anumit termen contractul este rezolvit de plin drept.
Adica e clar ca si in cazul primului pact exista un termen la care obligatia devine exigibila si deci in ambele cazuri ajungerea la termen determina rezolvirea de drept a contractului. Si din ce stiu ambele sunt rezolutiuni judiciare, deci trebuie sa se ceara in instanta constatarea rezolutiunii contractului. ( sau executarea obligatiei in cazul in care creditorul alege sa nu invoce rezolvirea)
Stiu ca la pactul comisoriu de grad 2 contractul va inceta fara sa se mai ajunga la instanta, prin denuntarea unilaterala a contractului de catre creditorul obligatiei neexecutate, iar in cazul pactului de grad IV rezolutiunea se cere tot prin actiune in instanta. Unde am gresit si lucrurile sunt incorecte va rog sa-mi spuneti realitatea.
Si sa ma faceti sa inteleg diferenta dintre pactul I si III. Va multumesc mult !
Cel mai recent răspuns: Cabinet de Avocat Todorese Doina , Avocat 14:15, 24 Septembrie 2008
Aţi mai postat subiectul în secţiunea Societăţi comerciale. Am să revin aici asupra bibliografiei pe care ar trebui să o citiţi:

Liviu Pop - Teoria generală a obligaţiilor, Ed.Lumina Lex, 2000, pag.87 sau

C. Bîrsan, C. Stătescu, Drept civil. Teoria generală a obligaţiilor, Editura ALL, Bucureşti, 1998, p.84-86.

Liviu S.Bordaş
Adaug :
C.Barsan; C.Statescu - Drept Civil - Teoria Generala a Obligatiilor - editie 2008 revazuta si adaugita - editura Hamangiu
Chiar eu am gasit-o sapt trecuta si este f f buna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rezolutiunea judiciara in constractele comerciale DAIANA_ DAIANA_ Buna ziua, Imi poate explica si mie cineva din randul dumneavoastra diferenta intre: - pactul comisoriu expres de gradul I, care este clauza contractuala ... (vezi toată discuția)
Diferenta intre pact comisoriu expres de gradul iv si clauza compromisorie de gradul iv billabong billabong va rog frumos sa-mi spuneti si mie daca pactul comisoriu expres de gradul IV e aclasi lucru cu clauza compromisorie de gradul IV..daca nu,care-i diferenta ... (vezi toată discuția)
Pact comisoriu de grad 4 criste.viorel criste.viorel daca termenul de plat a urmatoarei transe din contractul de vanzare cumparare care are un pact comisoriu de grad 4 expira si cumparatorul nu poate plati transa ... (vezi toată discuția)