avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale REZOLUTIUNEA JUDICIARA in constractele comerciale
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

REZOLUTIUNEA JUDICIARA in constractele comerciale

Buna ziua,

Imi poate explica si mie cineva din randul dumneavoastra diferenta intre:
- pactul comisoriu expres de gradul I, care este clauza contractuala prin care partile stipuleaza ca, in caz de neexecutare a obligatiilor de catre una dintre parti, contractul va fi rezolvit.
si
- pactul comisoriu expres de gradul III este clauza prin care se prevede ca in cazul in care una dintre parti nu executa obligatiile sale pana la un anumit termen contractul este rezolvit de plin drept.?
Ma gandesc ca in ambele cazuri e vorba de ajungerea la termen a obligatiei, moment in care daca aceasta nu a fost executata, neexcutarea determina rezolvirea de drept a contractului. Presupun ca in ambele cazuri e vorba de rezolutiune judiciara si va fi nevoie de actiune in constatare a rezolutiunii ( sau actiune pentru obligarea debitorului la executare daca creditorul alege sa nu invoce rezolutiiunea). Deci eu nu pot vedea decat asemanari...imi puteti explica diferenta?

Stiu ca pactul de gradul 2 presupune rezolutiune conventionala, nu se mai ajunge la instanta in cazul neexecutarii obligatiei de catre una dintre parti, creditorul putand denunta unilateral contractul.
Iar lpactul de gradul IV este clauza prin care partile prevad ca in cazul neexecutarii obligatiilor contractul se desfiinteaza de plin drept fara actiune in justitie si fara nici o alta formalitate prealabila. Deci prin acesta nu mai e nevoie de hotararea instantei prin care se constata incetarea contractului? Aici intervine rezolutiune conventionala? Eu stiam ca trebuie tot pe instanta mers, creditorul invocand fie rezolutiunea, fie executarea obligatiei de catre debitor. Poate ma lamuriti si pe mine asupra acestor pacte, cum intervine rezolutiunea/ rezilierea in cazul lor, mergand sau nu pe instanta si care e deosebirea dintre ele. V-as multumi mult....de fapt...va multumesc de pe acum , anticipat! :)

Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 14:22, 19 Septembrie 2008
Imi vine sa scriu un banc despre diferenta dintre teorie si practica, dar nu-l prea suporta ... publicitatea, pentru ca oricum n-am nici timp si nici chef sa insir aici pagini de teorie.

Scrieti vreun referat?
Redactati vreun contract?
Sau aveti o problema reala legata de invocatea rezolutiunii?

Pe scurt:
Pactul de gradul I e bun pentru incurcat minti la examne pentru ca in contracte ori ca-l scrii ori ca nu-l scrii tot un drac. - se aplica 1020 c.civ. (ca si cand n-ai fi scris nici un pact).
De abia cu cel de gradul IV mai are sens sa mazgalesti hartia. Existenta lui nu mai face necesara interventia instantei. Daca totusi se apeleaza la ea instanta nu mai poate decat sa CONSTATE ca a intervenit rezolutiunea. Nu o mai dispune ea.

Cursul de Obligaţii, capitolul Efectele speciale ale contractelor sinalagmatice.

Chiar dacă e vorba despre contracte comerciale, tot dreptul civil rămîne aplicabil în materie.

Liviu S.Bordaş

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pact comisoriu de gr. iv irina.comardici irina.comardici Buna ziua, In cazul apecificarii urmatoarei clauze: " contractul va fi reziliat de jure fi fara interventia vreunei instante, notificari de punere in ... (vezi toată discuția)
Diferenta intre pact comisoriu expres de gradul iv si clauza compromisorie de gradul iv billabong billabong va rog frumos sa-mi spuneti si mie daca pactul comisoriu expres de gradul IV e aclasi lucru cu clauza compromisorie de gradul IV..daca nu,care-i diferenta ... (vezi toată discuția)
Rezolutiunea in contractele comerciale DAIANA_ DAIANA_ Buna ziua, Imi poate explica si mie cineva, din randul dumneavoastra, diferenta clara dintre: - pactul comisoriu expres de gradul I, care este clauza ... (vezi toată discuția)