avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cota-parte indiviza
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cota-parte indiviza

Am urmatoarea problema: in urma cu o luna am cumparat un apartament. In actul de vanzare-cumparare este trecuta o cota indiviza de 20% din dependintele comune. Cei de la asociatie (presedintele si administratorul) mi-au trecut la intretinere 20% din cheltuielile comune (desi cu o luna in urma fostul proprietar platea ca toti ceilalti), in conditiile in care sunt 30 de apartamente pe scara, iar suma cotelor indiviza din actele de proprietate este 70% - prin urmare in actul meu e trecuta o cota prea mare, iar in ale lor sunt cote mai mici decat ar trebui. Presedintele refuza ideea de a face cadastrul imobilului, spune ca nu exista carte tehnica etc. Ce pot face?
Cel mai recent răspuns: AP393 , utilizator 15:16, 11 Octombrie 2021
Evident ca este o bulibaseata atat in actele de proprietate, cat si in modul de repartizare a cheltuielilor care se repartizeaza pe cota-parte indiviza.
Presedintele asociatiei trebuie sa faca o recalculare a cotelor-parti indivize ale tuturor apartamentelor si sa actualizeze acordul de asociere.

Recalcularea se face pe fiecare scara in parte astfel:
- se aduna suprafetele utile (fara balcoane si logii) ale tuturor apartamentelor, scrise in actele de proprietate, de pe o coloana - apartamente identice situate unul sub celalalt. Se imparte la numarul apartamentelor astfel adunate si se face o medie a suprafetei acestor apartamente. Se procedeaza similar pentru toate coloanele.
- se aduna toate suprafetele utile ale tuturor apartamentelor si se face procentul pentru fiecare apartament fata de totalul suprafetelor utile de pe scara, obtinandu-se cota parte indiviza reala a acelui apartament.
- procentul acesta este inscris in acordul de asociere si se foloseste in calculele cotelor de intretinere. Suma cotelor-parti indivize trebuie sa fie 100%

O alta metoda, similara cu cea descrisa mai sus, dar se opreste la calcularea suprafetei medii a apartamentelor si in liste se calculeaza cotele de plata referitor la suprafata medie a fiecarui apartament.

Ideea e ca nu trebuie facut cadastrul deoarece costa enorm pentru intregul condominiu, dar o recalculare a cotelor-parti indivize si o justa aplicare a lor in listele de intretinere poate sa faca....
Daca membrii asociatiei refuza sa se efectueze lucrarea de cadastru, aveti posibilitatea de a chema in judecată Asociatia pentru a-i determina la stabilirea cotelor din părţile comune ce se cuvin fiecărui proprietar, si in subsidiar şi la obligarea acelor proprietari care ar ocupa spaţii fără drept, de a le elibera.
Multumesc frumos pentru sfaturi!
Voi incerca sa le conving sa recalculeze cotele indiviza. Sper sa reusesc...
Daca nu, recurg la varianta a doua.
Daca v-au trecut propietar pe 20 % din spatiile comune (nu prea inteleg cum) cereti sa le folositi numai dumneavoastra sau sa va plateasca chirie si atunci o sa faca corectiile de buna voie si in mare graba.
Greseala este in actele aparatmentului pe care l-ati cumparat. De regula atunci cand se faca actele de vanzare cumaparare, cumparatorul, notarul verifica actele intocmite de cadastristi. Unii care nu si-au facut cadastru sunt obligati sa-l faca odata cu vanzarea-cumparare.
Dumneavoastra aveti actele de cadastru, schitele facute acum proaspat ori sunt mai vechi?
Daca sunt proaspete mergeti cu ele la cel care le-a intocmit sa vi le faca corect si-apoi, eventual, la notar pentru a modifica in actul de proprietate.
Este mai ieftin si mai simplu sa va faceti dv actele corect decat sa fortati o asociatie, toti vecinii sa-si faca cadastrul.

Alte discuții în legătură

Cota parte indiviza floripruna floripruna Buna ziua, Am o intrebare referitoare la modalitatea de calcul a cotei indivize: in 1971 (cand s-a construit blocul), avea 10 scari. Prin urmare, fiecarui ... (vezi toată discuția)
Procedura stabilire cota parte indiviza avantaj avantaj In asociatia noastra cota parte indiviza a apartamentelor se inchide la 100%, daca se adauga si spatiile comerciale aceasta depaseste 100%. Avand in vedere ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza cota parte indiviza? Nico4u Nico4u Buna seara,va rog sa ma ajutati cu un raspuns la o intrebare legata de cota parte indiviza pentru urmatoarea situatie: In scara noastra de bloc (constructie ... (vezi toată discuția)