Buna ziua, am si eu o intrebare
In urma unei executari silite a unui credit ipotecar, poprirea pe salariu se face doar la cel pe numele caruia este creditul ipotecar sau si la sotul/sotia acestuia?
Daca ambii soti au semnat contractul de credit, in calitate de imprumutati, sau debitor si codebitor, atunci ambii soti au garantat cu gajul general si pot fi executati silit asupra tuturor bunurilor acestora.
Chiar si daca a semnat un singur sot, iar celalalt a semnat doar ca si garant ipotecar, daca este vorba de o datorie comuna ( credit pentru nevoile obisnuite ale casniciei), se poate pune poprire si pe salariul celuilalt sot, deoarece salariul incasat este bun comun iar sotii raspund cu patrimoniul comun pentru obligatiile comune.
Daca sotia / sotul nu are legatura cu creditul, nu apare in contract in nicio calitate, nu exista semnatura ei pe nicaieri, nu ii poate pune poprire pe salariu.
Daca apartamentul este bunul propriu al sotului / sotiei.. nu avea de ce sa semneze.
Daca respectivul creditor ( banca sau vreo persoana fizica sau cine-o fi) va dori sa urmaresca si bunurile/veniturile sotiei/sotului, va trebui sa actioneze intai in judecata si sa dovedeasca ca datoria e comuna a sotilor.
Cand creditor e banca, de obicei se asigura ( prin semnatura pe act) ca sotul/ sotia stie de acest imprumut si e de acord cu el, mai ales cand e vb de sume mari de bani si atunci e mai usor s-o atragi pe sotie la plata.
Executare silită
floryn35
În cadrul unei executări silite în care eu sunt creditorul executorul judecătoresc a pus poprire pe sumele câștigate în instanță de debitor și soția ... (vezi toată discuția)