Am absolvit anul acesta facultatea si mi-am gasit un loc de munca. I-am spus angajatorului meu despre ajutorul oferit de ajofm in cazul angajarii de proaspat absolventi insa ii este teama caci a auzit ca trebuie sa dea banii inapoi daca plec mai repede de trei ani. Acesta este motivul pentru care nu doreste sa aplice pentru un ajutor si implicit mi-ar oferi un salariu mai mic (decat acel 1,5 salarii brute cat este ajutorul de la ajofm). Am citit legea 76/2002 si am vazut ca sunt anumite conditii in functie de care banii trebuie dati sau nu inapoi. Nu prea inteleg insa exact, care este situatia , cum trebuie desfacut contractul de munca (daca este cazul) pentru ca angajatorul sa nu dea banii inapoi.
Si inca ceva este suficienta adeverinta de absolvire pentru dosarul de angajare, contabila care imi pregateste dosarul insista ca trebuie diploma, dar diploma se elibereaza abia in 2009, asta inseamna ca nu pot fi considerata absolventa decat in 2009 desi am terminat facultatea anul acesta?
Sa le luam pe rand:
1. Contabila, daca nu cunoaste problemele de resurse umane sa intrebe si sa nu vorbeasca ce nu stie. Adeverinta de absolvire a facultatii este valabila pana la eliberarea diplomei. Originalul adeverintei sa il pastrati dvs. La angajator si la alte institutii dati numai copii dupa aceasta.
2. E foarte bine ca ati citit Legea 76/2002, mi-ati usurat munca.
Angajatorul va primi, lunar, de la AJOFM (Agentia judeteana de somaj) o suma egala cu sal.minim pe economie x 1,2, timp de 12 luni de zile. Aceasta suma nu se modifica, chiar daca se modifica salariul minim pe economie. De aceea i-as sugera angajatorului sa va faca contract de munca acum dar sa incheie Conventia cu AJOFM dupa 01.01.2009, cand salariul minim va fi de 600 lei. Angajatorul este obligat sa nu va inceteze CIM, din initiativa sa, timp de 3 ani de la data de la care primeste sumele de la AJOFM. In caz contrar, plateste sumele primite inapoi, plus dobanzile si penalizarile aferente.
Daca dvs. plecati prin demisie (art.79 din Codul muncii), angajatorul nu mai plateste aceste sume.
Suma primita de la AJOFM este incasata de angajator, indiferent ce salariu va da prin CIM (mai mic sau mai mare decat aceasta suma).
Oricum tot trebuie sa mergeti la AJOFM (ALOFM) pentru a va spune ce acte se cer. Atentie: nu trebuie sa fi avut CIM cu aceasta firma in ultimii 2 ani!
Daca mai aveti nelamuriri, va rog sa-mi dati mesaj privat sau e-mail.
Ar mai fi multe de spus!
Succes!
Adeverinta eliberata de catre facultate in urma examenului de licenta tine loc de diploma de licenta.
Angajatorii care inceteaza raporturile de munca sau de serviciu ale absolventilor, anterior termenului de 3 ani sunt obligati sa restituie, in totalitate, agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare absolvent plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, daca incetarea acestora a avut loc din urmatoarele motive:
a) incetarea raportului de munca in temeiul art. 55 lit. b), art. 56 lit. c), e) si f) si art. 65 din Legea nr. 53/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
Angajare absolventi
Vioreld
salutare. imi puteti spune si mie pashii care trebuiesc urmatzi daca firma vrea sa angajeze absolventi, in cazul carora Somajul contribuie cu un procent la ... (vezi toată discuția)