Buna ziua,
Sunt pagubit intr-un dosar de dauna auto, depus pe data de 28.10.2011. La acea data au fost facute pozele daunei si declaratiile mele plus atasarea tuturor documentelor la dosar.
De ce dosarul meu nu face obiectul ordinului CSA 14/2011 in loc de 05/2010 cu privire la penalizarile adaugate?
Mentionez ca cei de la asigurari au spus ca se aplica doar de la data ultimului document depus de ei. Dar mi se pare absurd, caci ultimul document depus de catre firma poate fi cel de finalizare al dosarului.
Legea nu se aplica retroactiv. In sistemul asigurarilor se ia in considerare normele in vigoare la data evenimentului respectiv a avizarii daunei. Deoarece evenimentul dumneavoastra a avut loc inainte de aplicarea Ord. 14/2011 dosarul de dauna se instrumenteaza dupa Ord. 5/2010 si nu se pot percepe in instanta penalitatile de intarziere majorate.
Multumes pentru promptitudine, asadar sa inteleg ca trebuie neaparat sa merg in instanta pentru penalizarile de 0,1 % sau se poate face si prin adresa catre societatea de asigurari?
Penalizarile, lipsa de folosinta sau alte daune se solicita numai in instanta. De la societatea de asigurari se poate solicita doar prejudiciul adus masinii iar in cazul in care acesta nu este cel pe care il doriti in conformitate cu normele in vigoare va adresati instantei pentru recuperarea tuturor daunelor si a penalizarilor.
In conformitate cu prevederile art. 18 din Ordinul nr. 5/2010 al CSA, despagubirea prejudiciilor se acorda in conformitate cu prevederile dispozitiilor legale in vigoare la data producerii accidentului. In art. 64 al aceluiasi act normativ este stipulat cuantumul penalitatilor de intarziere. Daca societatea de asigurare nu plateste in termenul prevazut de art. 64 despagubirea, sunteti indreptatit la penalitati de intarziere in cuantum de 0,1%/zi intarziere. Asadar, daca s-a scurs termenul de plata, mai formulati o cerere de despagubire in care solicitati sa se dea curs prevederilor art. 64. Numai daca societatea de asigurare nu-si indeplineste obligatia de plata aveti dreptul si posibilitatea sa o actionati in judecata, cu introducerea in proces, in calitate de intervenient fortat, a vinovatului de accident. Atentie insa, litigiul este comercial si trebuie parcursa procedura prealabila a concilierii sau a medierii.
Succes!
am si eu o "nedumerire" in legatura cu obligativitatea concilerii sau a medierii: avand in vedere modificarile aduse Codului de procedura civila, art 720 indice 1 are in vedere litigiile intre profesionisti!
soferul care cheama in judecata societatea de asigurari nu cred ca se poate incadra in definitia "profesionistului".
si atunci de ce sa fie obligat sa parcurga procedura prealabila?!
dacareglementarea anterioara punea accentul pe obiectul litigiului - comercial, evaluabil in bani, in reglementarea actuala se pune accent pe "participanti" - profesionisti:
Art. 8
(1) Notiunea de profesionist prevazuta la art. 3 din Codul civil include categoriile de comerciant, intreprinzator, operator economic, precum si orice alte persoane autorizate sa desfasoare activitati economice sau profesionale, astfel cum aceste notiuni sunt prevazute de lege, la data intrarii in vigoare a Codului civil.