avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CCM la nivel de sector
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CCM la nivel de sector

buna ziua, am vazut ca s-au stabilit sectoarele pt care se vor incheia CCM. intrebarea e": toate SC ce au codurile CAEN respective sunt obligate sa participe la negocierea CCM-ului sau numai SC care sunt interesate sa li se aplice un CCM? stiu ca inainte numai SC care semnau CCM-ul la nivel de ramura erau incluse in categoria SC carora li se aplica CCM-ul..
multumesc!
Cel mai recent răspuns: monik , utilizator 17:11, 11 Ianuarie 2012
Intr-adevar, dupa intrarea in vigoare a Legii nr.62/2011, numai angajatorilor semnatari ai acelui ccm li se va aplica prevederile acestuia ..incheiat dupa 01.01.2012...
Unde scrie in legea nr.62/2011 ca doar angajatorii semnatari sunt obligati sa respecte CCM va rog?
Eu inteleg ca CCM este obligatoriu in continuare

Art. 129
(1) Negocierea colectiva este obligatorie numai la nivel de unitate, cu exceptia cazului in care unitatea are mai putin de 21 de angajati.

Art. 148
(1) Executarea contractului colectiv de munca este obligatorie pentru parti.
Art. 133 din Legea nr.62/2011:
(1) Clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza:
a) pentru toti angajatii din unitate, in cazul contractelor colective de munca incheiate la acest nivel;
b) pentru toti angajatii incadrati in unitatile care fac parte din grupul de unitati pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca;
c) pentru toti angajatii incadrati in unitatile din sectorul de activitate pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca si care fac parte din organizatiile patronale semnatare ale contractului.
.....
multumesc mult! si cand ar trebui incheiate asemenea ccm-uri? exista vreo data limita?
Nu exista un termen limita pana la care se poate incheia un astfel de contract colectiv ......

Alte discuții în legătură

Ccm constructii GeorgeG GeorgeG Buna ziua! Pentru o societate privata cu activitate in contsructii care vrea sa redacteze un CCM, este obligatoriu, in conditiile actuale, sa tina cont de CCM ... (vezi toată discuția)
Ccm ramura transport ,ccm ramura constructii ludeea ludeea Buna ziua , Stiti cumva daca s-au mai incheiat acte aditionale prin care sa se prelungeasca aplicabilitatea CCM ramura de transporturi si CCM ramura ... (vezi toată discuția)
Contract de munca artemita artemita Contractele de munca la nivel de ramura sunt obligatorii pentru unitatile care fac parte din ramura respectiva ? (vezi toată discuția)