avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract de munca

Contractele de munca la nivel de ramura sunt obligatorii pentru unitatile care fac parte din ramura respectiva ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:19, 19 Iunie 2014
Potrivit art. 133 din Legea nr. 62/2011 , clauzele contractelor colective de munca incheiate la nivel de ramura produc efecte pentru toti angajatii incadrati in unitatile din ramura de activitate pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca si care fac parte din organizatiile patronale semnatare ale contractului. Deci, nu produce efecte generale – pentru toti salariatii din ramura respectiva, ci numai pentru cei care au fost reprezentanti la semnarea lui.

Depinde cand au fost incheiate.

Daca au fost incheiate inainte de intrarea in vigoare a Legii nr.62/2011, atunci clauzele contractelor colective de muncă produc efecte pentru toţi salariaţii încadraţi în toate unităţile din ramura de activitate pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă.

Dupa intrarea in vigoare a Legii nr.62/2011 , contractele colective de muncă se pot negocia la nivel de unităţi, grupuri de unităţi şi sectoare de activitate. In acest caz, clauzele contractelor colective de muncă produc efecte pentru toţi salariatii încadraţi în unităţile din sectorul de activitate pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă şi care fac parte din organizaţiile patronale semnatare ale contractului.
Mai exact ma refer la ramura Gospodarie comunala-servicii apa ,canalizare ,gunoi .
Unitatea la care lucrez este cuprinsa in Lista unitatilor pt.care se aplica prevederile CM pe ramura .(ultimul capitol ),dar nu respecta salariul minim pe ramura si nici coeficienti de ierarhizare.
Conducerea unitatii face trimitere la CM la nivel national,iar negocierea a fost de genul ''cui nu-i convine pleaca ''.
Unicul CM pe untate a fost incheiat in 2009,salariul stabilit a fost 900 Ron,in 2010 ajunge 850si a ramas 850 pana in 01 2014.
Multumesc !
Ultima modificare: Joi, 19 Iunie 2014
artemita, utilizator
1. Incepand cu anul 2011 nu exista nici un contract de munca unic la nivel national in vigoare.

2. CCM la nivel de ramura gospodarie comunala a expirat , astfel incat de la data expirarii acestuia, in lipsa unor dispozitii contrare, angajatorul este obligat sa acorde salariul minim brut pe economie indiferent de studiile necesare ocuparii acelui post.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccm ramura transport ,ccm ramura constructii ludeea ludeea Buna ziua , Stiti cumva daca s-au mai incheiat acte aditionale prin care sa se prelungeasca aplicabilitatea CCM ramura de transporturi si CCM ramura ... (vezi toată discuția)
Compensare 15%...nu mai este valabil ? roxanne^^ roxanne^^ Buna ziua, Conform Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National 2011-2014/ art.66 , angajatorul ar trebui sa acopere cei 15%, ca diferenta dintre ... (vezi toată discuția)
Ccm la nivel de ramura CatalinTA CatalinTA Buna ziua. In primul rand as dori sa stiu si eu daca mai exista CCM la nivel de ramura electrotehnica, electronica, mecanica fina etc. In al doilea rand, ... (vezi toată discuția)