avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CASS - asigurat sau coasigurat?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CASS - asigurat sau coasigurat?

Buna ziua ! In ultimi 5 ani am o perioada de 16 luni in care nu am platit .Cit trebuie sa platesc ? Asigurat sau coasigurat? sotiia mea va trebui sa plateasca pentru mine perioada lipsa? Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 13:27, 28 Februarie 2012
ART. 20
(1) Persoanele care beneficiaza de asigurarile sociale de sanatate fara plata contributiei sau cu plata contributiei din alte surse vor face dovada incadrarii in una dintre aceste categorii printr-un document justificativ - adeverinta, eliberat de CAS, potrivit fiecarei categorii, pe baza urmatoarelor documente:
d) sotul, sotia si parintii aflati in intretinerea unei persoane asigurate, cu act de identitate, documente care sa ateste relatia de rudenie sau casatoria cu persoana asigurata, documente eliberate de organele fiscale teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri impozabile, o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri proprii, precum si o declaratie pe propria raspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declara ca are in intretinere persoana respectiva;
Daca sotia era angajata in perioada cat a-ti avut lipsa cotizatia la cass o acopera sotia ca coasigurat si nu mai trebuie sa platiti nimic ,
mai multe detalii gasiti in : Ord.617/13.08.2007 .
balisdanconstantin a scris:

Buna ziua ! In ultimi 5 ani am o perioada de 16 luni in care nu am platit .Cit trebuie sa platesc ? Asigurat sau coasigurat? sotiia mea va trebui sa plateasca pentru mine perioada lipsa? Va multumesc !



1.Sotia nu va plati pt."perioada lipsa". Calitatea de coasigurat nu se poate acorda retroactiv ,pt. o perioada anterioara celei prezente.
2.In prezent obtineti venit?In cele 16 luni despre care vorbiti ati realizat /nu ati realizat venit?
3. In functie de raspunsul la aceste intrebari se poate da un raspuns cat mai apropiat de ceea ce va intereseaza.
De exemplu :
Sa zicem ca sotia a avut o intrrupere 14 luni de la plata cass in acesta perioada nu a avut nevoie de medic , conform legii este coasigurat .Cand a inceput lucrul a avut nevoie de internare va plati din urma pentru perioada cat nu a platit asigurarea ?
Calitatea de coasigurat nu se obtine automat,de ex. unul dintre soti lucreaza ,este asigurat,celalalt sot nu are nicio sursa de venit si nici nu este asigurat,asta nu inseamna ca acesta este coasigurat automat.Pt.a capata acest statut sotul asigurat trebuie sa indeplineasca niste formalitati la angajatorul sau,dupa care pe adeverinta sa de asigurat va fi inclusa si persoana coasigurata,la acest aspect m-am referit in comentariul meu,cand vorbeam despre retroactivitate,caci in cazul relatat utilizatorul se pare ca nu avusese calitatea de asigurat in perioada respectiva ci de persoana eventual fara venit,care avea obligatia sa se asigure dar nu poate face dovada efectuarii platii contributiei.

Si acum sa revin la intrebarea dvs:"Sa zicem ca sotia a avut o intrrupere 14 luni de la plata cass in acesta perioada nu a avut nevoie de medic , conform legii este coasigurat "


Daca intr-adevar a avut statut de coasigurat cele 14 luni,iar in prezent lucreaza,nu va plati nimic . Dar daca indeplinea doar conditiile de a deveni coasigurat,dar nu a intreprins nimic in acest sens,se considera ca fiind neasigurata in cele 14 luni,inca o data subliniez,statutul de coasigurat nu se capata decat daca se solicita acest lucru de catre persoana asigurata care are dreptul sa aiba coasigurat!
in momentul de fata nu am venit Cele 16 luni in decursul celor 5 ani nu am avut venit

vreau sa stiu ce se va intimpla cu aceea suma care o datorez la cass ?

asigurat sau coasigurat?/in sensul ca sotia mea va indeplini acele conditii si voi figura precum coasigurat sau platesc din salariul sotiei la cass si devin asigurat care e diferenta? daca si eu si sotiia ne imbolnavim si avem nevoie de internare ce se intampla?

Alte discuții în legătură

Asigurare medicala kiyosaki kiyosaki Eu sunt angajat. Sotia nu lucreaza si vrea sa beneficieze de servicii medicale. Care sunt caile de a beneficia de servicii medicale in calitate de asigurat? (vezi toată discuția)
Asigurare in sistemul public de sanatate, coasigurat constantindana constantindana Parintii mei nu au nici un venit . Acum mama are nevoie de o interventie chirurgicala . Care este asigurarea minima pe care trebuie sa o platesc pentru a putea ... (vezi toată discuția)
Asigurari de sanatate vasilica90 vasilica90 Buna ziua. Tatal meu este in spital de aproximativ o saptamana si nu are asigurare deoare nu lucreaza si nu realizeaza nici un venit si nici pensionar nu este. ... (vezi toată discuția)