avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CASS - asigurat sau coasigurat?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CASS - asigurat sau coasigurat?

Buna ziua ! In ultimi 5 ani am o perioada de 16 luni in care nu am platit .Cit trebuie sa platesc ? Asigurat sau coasigurat? sotiia mea va trebui sa plateasca pentru mine perioada lipsa? Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 13:27, 28 Februarie 2012
1.Pentru cele 16 luni sunteti "bun de plata",adica figurati ca fiind debitor la casa de sanatate,pt. ca aveati obligatia sa va asigurati,dar nu puteti sa faceti dovada ca ati platit asigurarea.

2.Pentru prezent,aveti posibiltatea ca neavand venit ,daca sotia dvs. este angajata si asigurata,sa va ofere dvs, statut de coasigurat,deci sa fiti asigurat cu alte cuvinte pe asigurarea sotiei,sau varianta 2,sa va incheiati o asigurare de sanatate pe numele dvs si sa platiti lunar la casa contributia(pe ei nu-i intereseaza cine "va sponsorizeaza" pe dvs. adica cine va da banii pt. a plati,poate fi sotia sau un alt membru al familiei,etc).

3.In ambele variante,va trebui sa va platiti si debitul ...

4.Daca alegeti varianta coasigurarii,atunci va scoateti de la fisc o adeverinta precum ca nu obtineti venit,iar mai apoi sotia va solicita angajatorului sa va treaca ca si coasigurat al dansei,pe baza declaratiei pe propria raspundere ca dvs. sunteti persoana in intretinerea dansei,si pe baza adeverintei eliberate de fisc.
Avand calitatea de coasigurat al persoanei asigurate,atat coasiguratul cat si asiguratul,adica sot/sotie in acest caz beneficiaza se serviciile medicale asigurate.
Ultima modificare: Vineri, 6 Ianuarie 2012
ContSters136493, utilizator
Buna ziua! va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o privinta.
vreau sa devin coasigurat a sotului.... care munceste din 1.03.2011.. platindu-i la zii asigurarile de sanatate... eu nu am muncit in perioada 2007-2012, acum am fost la cas si mi-a zis ca eu trebuie sa platesc din urma pe 6 luni de la data casatoriei ( 2.10.2010 " in acea perioada nici sotu nu muncea").. acum ma obiga pentru a primi adeverinta de coasigurat sa platesc. este normal.. sau este un abuz..
Este legal si conform legislatiei in vigoare.Pt. a primi calitatea de coasigurat si asiguratul respectiv sotul trebuie sa faca dovada ca a platit contributia la sanatate in perioada de prescriere ,respectiv 5 ani,2007-2012.in acest caz ,fiind vorba despre sotie coasigurat,de cand sunteti casatoriti pt. ca avea obligatia de a se asigura la sanatate dar nu poate face dovada platii,iar in cf. cu art.28 din Anexa Norme 617/2007:
ART. 28
Persoanele care au obligatia de a se asigura si nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate pentru a obtine calitatea de asigurat sa achite contributia legala pe ultimele 6 luni, daca nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale. Contributia in acest caz se calculeaza la salariul minim brut pe tara in vigoare la data platii, calculandu-se majorari de intarziere. Nivelul majorarilor de intarziere este cel in vigoare la data platii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare medicala kiyosaki kiyosaki Eu sunt angajat. Sotia nu lucreaza si vrea sa beneficieze de servicii medicale. Care sunt caile de a beneficia de servicii medicale in calitate de asigurat? (vezi toată discuția)
Asigurare in sistemul public de sanatate, coasigurat constantindana constantindana Parintii mei nu au nici un venit . Acum mama are nevoie de o interventie chirurgicala . Care este asigurarea minima pe care trebuie sa o platesc pentru a putea ... (vezi toată discuția)
Asigurari de sanatate vasilica90 vasilica90 Buna ziua. Tatal meu este in spital de aproximativ o saptamana si nu are asigurare deoare nu lucreaza si nu realizeaza nici un venit si nici pensionar nu este. ... (vezi toată discuția)