Buna ziua. Tatal meu este in spital de aproximativ o saptamana si nu are asigurare deoare nu lucreaza si nu realizeaza nici un venit si nici pensionar nu este. In anul 2011 a stat in spital si atunci i-am platit asigurarea la Casa de asigurari pana in aprilie 2012. Acuma cand am fost sa platesc din nou asigurarea, mi sa spus ca trebuie sa platesc din urma. As vrea sa stiu ce se poate face in acest caz, sa platesc din urma nu dispun de atatia bani...Daca tatal meu nu are nici un venit de unde sa plateasca asigurarea...nu poate da o declaratie pe propria raspndere ca nu are venit si sa nu mai plateasca din urma? Daca eu beneficiez de pensie de urmas dupa mama de 400 lei pe luna nu as putea sa il iau pe tata sub intretinerea mea si sa il iau pe asigurarea mea? As vrea sa stiu cum pot sa procedez in cazul acesta. Multumesc.
Orice persoana cu domiciliul in Romania este obligata la plata cass, prin lege, insa legea protejeaza parintele care are copii ... :tooth: Parintele poate fi coasigurat pe asigurarea copilului, daca copilul are serviciu. Nu stiu ce se intampla in situatia in care si copilul la randul lui beneficiaza de pensie (in cazul dvs., dupa mama lui). Mergeti de graba la casa judeteana de asigurari de sanatate si vedeti daca nu il puteti lua si pe parintele dvs. pe asigurarea dvs.
Oricum din urma va trebui sa plateasca intrucat solicitarea nu va produce efecte retroactiv.
Art. 213 alin. (1) lit. b) teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii stabileste ca beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.
Astfel, pentru a beneficia de asigurare fara plata contributiei in calitate de coasigurat, parintii salariatului trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- sa nu aiba venituri proprii;
- sa se afle in intretinerea asiguratului.
Calitatea de asigurat se dovedeşte cu un document justificativ - adeverinţa de asigurat - eliberata prin grija casei de asigurări la care este înscris asiguratul sau adeverinţa de salariat eliberată de angajator conform Ordinului 617/2007 cu modificarile si completarile ulterioare.
Următoarele categorii de persoane beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei:
tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului şi nu realizează venituri din muncă sau nu sunt beneficiari de ajutor social acordat în temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare; soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate;
Trebuie sa va prezentati la casa de sanatate cu urmatoarele acte:
copie Carte de identitate sau Buletin de identitate pentru coasigurat si pentru pensionarul asigurat
document care sa ateste gradul de rudenie (certificat de casatorie, certificat de nastere) cu persoana asigurata
Declaratia pe propria raspundere ca nu realizeaza /nu a realizat venituri impozabile proprii in perioada 2009-2014 pentru coasigurat
în cazul în care coasiguratul a realizat venituri impozabile în perioada 2009-2014 Adeverinta cu veniturile impozabile din perioada 2009 – 2014 de la ANAF (original)
Declaraţie pe propria răspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declară că are în întreţinere persoana respectivă.
Recomand sa va interesati direct la casa de sanatate care sunt actele necesare, lista acestora mai variaza de la un judet la altul.