avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 297 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... monografie contabila client Ungaria
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

monografie contabila client Ungaria

Buna ziua.
Am emis catre clientul din Ungaria o factura de prestare serviciu.Pe factura am specificat cumparator neimpozabil in romania si nu am facturat tvaul.Este corect sau nu?daca nu cum trebuie sa fac si ce inregistrari contabile ?
Toate cele bune.
Cel mai recent răspuns: Florin Marius Savu , Consultant fiscal 22:42, 6 Ianuarie 2012
Unde se presteaza serviciul ? Inteleg ca in Romania. De unde este cumparatorul ? Inteleg ca din Ungaria. Atunci ce inseamna "cumparator neimpozabil in Romania"?

Ca regula (logica) pentru UE : daca tu in calitate de cumparator prezinti un certificat valabil de TVA primesti o factura fara TVA.
Domnii din Romania nu doresc sa renunte la sistemul non-UE , care presupune calcularea TVA pe fiecare etapa de productie/comercializare. De aici si toate sfortarile lor de a gasi metode originale pentru a "convingé" contribuabilii sa renunte la statutul de platitor de TVA (care statut inseamna si faptul - deloc de neglijat - ca au dreptul sa deduca TVA). Caci de fapt pe domnii din ANAF ii doare cel mai tare deductibilitatea TVA.

Noi - in relatiile cu UE - am adaptat legislatia la cea europeana deoarece n-am putut face altfel.
Deci, daca prestezi un serviciu catre un partener din UE (Ungaria) si acesta iti prezinta un cod valabil de TVA din tara lui esti obligat sa emiti factura fara TVA.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva pe factura pentru clienti din ue traian_an traian_an Un SRL neplatitor de TVA in Romania, presteaza servicii in tarile UE. SRL-ul a obtinut cod special de TVA (declaratia 91) si s-a inscris in ROI (decl. ... (vezi toată discuția)
Tva aferent servicii de exploatare forestiera iriva iriva cum e cu TVA pentru prestari servicii exploatare forestiera prestate de un SRL romanesc platitor de TVA in Ungaria pentru persoane juridice din Ungaria si ... (vezi toată discuția)
Locul prestarii serviciului. alina240 alina240 O firma din RO, platitoare de TVA, presteaza servicii de consultanta pentru o firma din UE, tot platitoare de TVA. Serviciile le presteaza la sediul ... (vezi toată discuția)