avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 218 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CCM la nivel sectorial
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CCM la nivel sectorial

Buna seara!
Contractul colectiv de munca la nivel sectorial se aplica tuturor unitatilor din acel sector de activitate sau numai unitatilor care au avut reprezentanti la incheierea contractului?
Conform "Art. 133
(1)Clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza:
c)pentru toti angajatii încadrati în unitatile din sectorul de activitate pentru care s-a încheiat contractul colectiv de munca si care fac parte din organizatiile patronale semnatare ale contractului."
insa la art 143 se prevede:
"Art. 143 alin(5)În cazul în care este îndeplinita conditia prevazuta la alin. (3), aplicarea contractului colectiv de munca înregistrat la nivelul unui sector de activitate va fi extinsa la nivelul tuturor unitatilor din sector, prin ordin al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale, cu aprobarea Consiliului National Tripartit, în baza unei cereri adresate acestuia de catre semnatarii contractului colectiv de munca la nivel sectorial."
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:09, 5 Ianuarie 2012
1. Prin citarea textelor din Legea 62/2011 v-ati raspuns singur la intrebare.

2. - CCM produc efecte numai pentru angajatii din unitatile care au semnat acel CCM.
- In cazul CCM la nivel de sector de activitate se poate extinde aplicabilitatea lui pentru toti angajatii din sectorul respectiv numai prin ordin al ministrului muncii la cererea semantarilor CCM respectiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccm la nivel de unitate mirusaby mirusaby Buna ziua, ce pasi trebuiesc parcursi pentru intocmirea CCM la nivel de unitate? Caenul societatii este 6820,si 27 de angajati, trebuie CCM la nivel de ... (vezi toată discuția)
Acte necesare pentru inregistrarea ccm la itm gorj - urgent cioc natalia cioc natalia Buna ziua, Va rog mult de tot sa-mi spuneti actele necesare inregistrarii Contractului Colectiv de Munca la ITM GORJ. Daca am un nr. de 112 salariati, va rog ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv munca ramura constructii birta birta contractul colectiv de munca la nivel de ramura constructii este valabil? (vezi toată discuția)