avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 261 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recuperare garantie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recuperare garantie

Buna ziua
Am si eu cateva nelamuriri cu privire la recuperarea unei garantii de la fostul loc de munca, o sa explic dupa care pun intrebarile la care sper sa primesc raspunsuri.
La inceputul anului 2011 mam dat demisia de la fostul loc de munca(gasindu-mi altceva) ce avea probleme financiare si ceruse insolventa in instanta, aici mi-se oprea o garantie lunara ce in 2 ani si ceva a ajuns dupa calculele mele la suma de peste 1500 Ron . In contractul de garantie semnat de ambele parti se specifica ca suma ce reprezinta garantia mi-se va da in maxim 30 zile, dar nu s-a intamplat asa. Am facut o cerere eu si mai multi colegi ai mei ce au fost trimisi in somaj sau au plecat catre administratorul firmei pentru restituirea garantiei. Dupa cateva zile am primit toti cate un plic in care administratorul firmei ne anunta ca nu se poate sa ne restituie garantia din motive financiare (probleme financiare). Atunci eu am luat hotararea de ai actiona in instanta unde am depus o cerere in luna martie si am fost chemat in instanta pentru solutionare fix peste un an .
Intrebarii:
Ma pot reprezenta singur in instanta?
Poate firma refuza plata garantiei pe motiv de insolventa sau faliment?
Pot cere in instanta daune morale chiar daca in cererea initiala pe care am depus-o la tribunal nu am specificat ? Daca da cat pot cere?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:18, 6 Ianuarie 2012
madalin1985 a scris:

......
Intrebarii:
Ma pot reprezenta singur in instanta?
Poate firma refuza plata garantiei pe motiv de insolventa sau faliment?
Pot cere in instanta daune morale chiar daca in cererea initiala pe care am depus-o la tribunal nu am specificat ? Daca da cat pot cere?


1. Raspunsul este afirmativ ... va puteti reprezenta singur in litigiu .. in acest sens, art.67 C.proc.civ. prevede ca, partile pot sa exercite drepturile procedurale personal sau prin mandatar. .....

2. Firma poate refuza plata garantiei pe aceste motive ... chiar daca acestea sunt invocate pentru neplata , dvs va puteti indrepta impotriva angajatorului cu o actiune in instanta in acest sens.

3. La prima zi de infatisare instanta va putea da reclamantului un termen pentru intregirea sau modificarea cererii, se prevede in art.132 C.proc.civ.
Cererea nu se socoteste modificata si nu se va da termen, ci se vor trece in incheierea de sedinta declaratiile verbale facute in instanta:
1. cand se indreapta greselile materiale din cuprinsul cererii;
2. cand reclamantul mareste sau micsoreaza catimea obiectului cererii;
3. cand cere valoarea obiectului pierdut sau pierit;
4. cand inlocuieste cererea in constatare printr-o cerere pentru realizarea dreptului sau dimpotriva, in cazul in care cererea in constatare poate fi primita.

puteti fii mai explicit la ultima intrebare?
Pot cere in instanta daune morale chiar daca in cererea initiala pe care am depus-o la tribunal nu am specificat ?

Legea procedurala va da voie ca la prima zi de infatisare sa va modificati cererea de chemare in judecata .. in sensul, intriducerii unui nou capat de cerere prin care solicitati si plata unor daune morale ...

Curtea Suprema de Justitie a decis ca in ceea ce priveste stabilirea cuantumului despagubirilor echivalente unui prejudiciu nepatrimonial, acesta „include o doza de aproximare, dar instanta trebuie sa aiba in vedere o serie de criterii cum ar fi consecintele negative suferite de cel in cauza pe un plan fizic si psihic, importanta valorilor morale lezate, masura in care au fost lezate aceste valori si intensitatea cu care au fost percepute consecintele vatamarii, masura in care i-a fost afectata situatia familiala, profesionala si sociala. Pentru ca instanta sa poata aplica aceste criterii apare insa necesar ca cel ce pretinde daune morale sa produca un minimum de argumente si indicii din care sa rezulte in ce masura drepturile personale nepatrimoniale, ocrotite prin Constitutie i-au fost afectate...”
www.avocatnet.ro/content/art...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daune morale IORDAN ELENA IORDAN ELENA buna seara, am o infatisare intr-un litigiu de munca peste putin timp si trebuie sa stabilesc un cuantum pentru daunele morale pe care le solicit. este vorba ... (vezi toată discuția)
Daune morale alroco alroco Intr-un conflict de munca am cerut daune morale.Trebuie sa platesc taxa de timbru? Cat se calculeaza daca trebuie platita?poate fi platita in rate? (vezi toată discuția)
2 sfaturi, va rog ContSters74449 ContSters74449 Buna seara, voi fi concisa si va multumesc anticipat pentru lamuriri: 1) Angajatorul este obligat sa intocmeasca o fisa a postului sau se poate ... (vezi toată discuția)