avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale contributie CAS
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

contributie CAS

In cazul in care sunt somer neindemnizat din iunie.
Din decembrie sunt unic asociat si administrator al unui SRL.
Nu sunt angajat, nu am angajati.

Am obligatia sa platesc vre-o contributie la CAS (sanatate)?
Ce obligatii am fata de CAS in calitate de persoana fizica?

Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 5 Ianuarie 2012
anitsirc, utilizator
Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 09:15, 8 Ianuarie 2012
Aveti obligatia sa platiti contributiile sociale. A se vedea in acest sens art. 55 alin. 2 lit. j - Cod fiscal: Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si urmatoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor: indemnizatiile administratorilor, precum si suma din profitul net cuvenite administratorilor societatilor comerciale potrivit actului constitutiv sau stabilite de adunarea generala a actionarilor;, precum si dispozitiile art. 296 indice 3 lit.a Cod fiscal: a unui raport de serviciu sau a unui statut special prevăzut de lege.
Ultima modificare: Joi, 5 Ianuarie 2012
Lucian Huzum, Consilier juridic
Nu am nici un venit din functia de administrator si nici un raport de munca.
Deocamdata firma este pe pierdere (datorita cheltuielilor de inceput).
Deci neavand nici un profit ce suma datorez CAS?
Administratorul unei societati nu plateste contributiile sociale in baza unui raport de munca ci in baza contractului de mandat sau de administrare nascut, asa cum v-am citat anterior, din Codul fiscal "a unui statut special prevazut de lege". Scopul constiturii unei societati este sa desfasoare activitate economica generatoare de venituri. De asemenea, o data cu infiintarea unei societati se nasc obligatii care trebuie indeplinite, in caz contrar sunt sanctionate contraventional.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Ianuarie 2012
Lucian Huzum, Consilier juridic
daca firma nu are profit nu datorezi nimic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata /neplata cas si asig. sanatate de catre somerii neindemnizati Cornelissa Cornelissa Am si eu cateva nelamuriri.: 1-Somerii neindemnizati CE trebuie sa faca referitor la CAS si contributia pentru sanatate ? E obligatoriu sa le plateasca ? ... (vezi toată discuția)
Administrator pensionar Monica H. Monica H. Administrator SC pensionar mai datoreaza contributii catre stat/casa de pensii??? (vezi toată discuția)
Plata cas persoane fara venit care au detinut firma in trecut andrei88843 andrei88843 Buna ziua, cu cate zile in urma am decis sa redevin asigurat CASMB, dar am avut o surpriza la momentul realizarii calculatiei. Situatia mea: In ultimii 7 ... (vezi toată discuția)