avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 822 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... divort cetatean egiptean
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

divort cetatean egiptean

Casatoria mea s-a incheiat in R.A Egipt la Ministerul de Justitie pentru ca aceasta sa fie valida si la noi in tara. Dupa casatorie Ambasada Romaniei din Cairo a emis certificatul de casatorie transcris pe care mai apoi l-am inregistrat la Primaria Cluj, localitatea in care locuiesc. O parte din timp sotul meu a stat la Cluj, asadar are rezidenta pe o perioada de 5 ani, insa dupa ce ne-am hotarat ca aceasta casatorie nu va merge a plecat inapoi in Egipt de unde mi-a trimis un certificat de divort in araba . In acest caz intrebarea mea este daca pot face demersurile pe raza judetului Cluj in vederea divortului caci acest document nu ma ajuta. Daca il transcriu in romana ce valoare are? Pot merge la orice oficiu de traducere pentru acest document?. Orice ajutor este binevenit. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 15:21, 5 Ianuarie 2012
Puteti cere desfacerea casatoriei la Judecatoria din rata teritoriala, a ultimului domiciliu comun, ori a domiciliului dumneavoastra. Acel act va poate ajuta in sprijinul probatoriului administrat in vederea desfacerii casatoriei. Va dura ceva mai mult insa veti reusi.
Pentru ca ati transcris certificatul de casatorie, este de competenta Primariei Cluj sa va faca inscrierea mentiunii.

Aveti nevoie de:
1. cererea de înscriere a menţiunii, pe care o veti completa la Starea Civila
2. sentinţa de divorţ (din străinătate) în original cu apostila convenţiei de la Haga, sau supralegalizată, după caz – in cazul dvs. va trebui supralegalizata
3.
a) sentinţa de recunoaştere pe teritoriul României, la Tribunalul competent, în original (definitivă şi irevocabilă) a hotărârii străine - pentru sentinţele pronunţate în statele care nu sunt membre ale Uniunii Europene sau ţările cu care România nu are încheiate tratate, acorduri sau convenţii bilaterale de asistenţă juridică în materie civilă sau de dreptul familiei.
[...]
c) sentinţa de recunoaştere pe teritoriul României, la Tribunalul competent, în original (definitivă şi irevocabilă) a deciziei administrative sau religioase emisă de autoritatea străină prin care se face dovada desfacerii căsătoriei
4. copia sentinţei de divorţ (din străinătate);
5. traducerea legalizată a sentinţei de divorţ, în original. Traducerea se va face la un notar public din ţară
6. În situaţia în care din sentinţa de divorţ nu reiese numele pe care soţii îl vor purta după divorţ, se vor prezenta declaraţii notariale din partea soţilor, din care să rezulte numele pe care aceştia s-au învoit să-l poarte în urma divorţului (daca este dată la un notar public din Egipt, aceasta trebuie să fie supralegalizată);
7. copie a certificatului de naştere şi a certificatului de căsătorie;
[...]
9. copie a actului de identitate.

[ link extern ]

Actele emise de ţările care nu au semnat Convenţia de la Haga şi nici tratat bilateral cu România vor trebui supralegalizate – Egiptul face parte din aceasta categorie, din pacate.
Supralegalizarea documentului inseamna ca va trebui vizat de către misiunea diplomatica a Egiptului in România iar supralegalizarea finală a se va face de către Ministerul Afacerilor Externe al României.

Este destul de complicat – puteti imputernici un avocat pentru toate aceste demersuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatoria cu un cetatean egiptean in romania. violetacez violetacez Buna ziua! Am si eu intrebare ce acte ii sunt necesare unui cetatean egiptean pt a se casatori in romania, am inteles ca este necesara apostila conventiei de ... (vezi toată discuția)
Acte necesare pentru casatorie cu un cetatean egiptean anamarya anamarya Buna dimineata.Va rog, imi puteti spune ce acte imi trebuiesc pentru a ma castori cu un cetatean din Egipt.Am inteles ca am nevoie de un act scris in engleza ... (vezi toată discuția)
Divort de cetatean egiptean buna ziua. sunt casatorita cu un ... Nikol2020 Nikol2020 Divort de cetatean egiptean Buna ziua. Sunt casatorita cu un cetatean egiptean iar casatoria este inregistrata si in Romania . Am reusit sa il conving sa ... (vezi toată discuția)