avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum se calculeaza gazul consumat.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum se calculeaza gazul consumat.

Suntem un condominiu care inregistreaza prin acelasi aparat consumul de gaze la bucatarii si cel folosit la incalzire - avem centrala proprie a blocului.
Care este baza legala si daca exista o modalitate de calcul ( o ecuatie, un model, ceva ). Cum se face acest calcul? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: w_v_w_v , utilizator 01:59, 26 Ianuarie 2012
Consumul de gaz facturat se masoara la intrarea in bloc sau in scara dumneavoastra.
Dar puteti sa va montati aparate de masurarea consumului de gaz separat pentru centrala comuna. Ar fi un pas. Si acest consum se poate imparti apoi pe cota indiviza.
Apoi, in functie de instalatie, se pot instala aparate de masurat consumul de gaze in fiecare apartament.
In lipsa acestora consumul de gaz pentr aragaz se repartizeaza pe numar de persoane.
Reveniti cu amanunte.
Avand in vedere ca pentru aragaz consumul se imparte pe persoane iar pentru centrala termica (incalzire) consumul se repartizeaza pe suprafata utila situatia de la dumneavoastra nu este legala.
Este obligatoriu sa aveti contoare separate pentru cele doua tipuri de consumuri.
Verificati daca nu cumva ele exista dar furnizorul nu evidentiaza diferentiat consumurile.
Daca este asa solicitati defalcarea pe cele doua categorii.
Situatia nu este "ilegala" deoarece furnizorul factureaza la intrarea in imobil, in bloc sau scara. De acolo este problema asociatiei, a proprietarilor cum isi gestioneaza gazul.
Dar, asa cum s-a precizat mai sus, avand in vedere ca pentru incalzire se repartizeaza pe cota indiviza iar pentru aragaz pe numar de persoane, ar fi normal ca asociatia sa solicite unei firme autorizate sau furnizorului (dar nu obligatoriu acestuia) sa monteze un distribuitor de gaz care sa inregistreze consumul cu centrala de bloc.
Astfel din consumul citit pe contoarul de la intrarea in bloc se scade consumul centralei si rezulta consumul tuturor aragazelor.
Deci un singur contor la centrala de bloc cu care furnizorul nu are treaba.
Cum spuneam: suntem un bloc vechi, nu unul cu n scari si n apartamente. Avem un singur contor de gaze, cel de la intrarea in bloc, care contorizeaza intregul volum de gaze folosit la centrala blocului si la bucatarii. Nu avem in bloc centrale de apartament, sau contoare proprii. Avem o singura centrala care furnizeaza apa calda si caldura intregului condominiu.
Daca vara, atunci cand caldura este oprita, este sa zicem mai simplu de calculat ( am inteles ca se face per persoana ), iarna ; cat din intregul consum este repartizat per capitas si cat per suprafata utile. Asta este ce ma intereseaza. Cum se face acest calcul, daca noi avem o singura contorizare ( cel de la intrarea in bloc) ? Va multumesc.
Dv va puneti problema doar de caldura si gaz la bucatarie.,dar la apa calda nu va ganditi?
Acolo e marea problema ca acolo se consuma mult mai mult decat la bucatarie.
Aveti apometre la apa rece si calda?


Daca aveti atunci vara nu ar treebui sa vi se calculeze pe persoana.
Daca contorul de gaz contoriza doar gazul pentru centrala care producea doar apa calda si caldura era usor 20% apa calda 80 % caldura cum zice legea 343/2010

[ link extern ]
Art. 36. În condominiile în care există centrale termice montate la nivel de scară sau de bloc
şi există un singur aparat de măsură cu care se determină cantitatea de combustibil pentru încălzire,prepararea hranei şi prepararea apei calde, cantitatea de combustibil utilizată pentru încălzire se consideră, în perioada furnizării agentului termic pentru încălzire, în procent de 80% din cantitatea de combustibil, determinată prin scăderea din consumul total a cantităţii utilizate pentru prepararea hranei.


In cazul dv e si mai complicat
Art. 35. În cazul în care prepararea agentului termic şi a apei calde se realizează local cu centrale termice de scara sau de imobil, cantitatea de combustibil utilizată pentru diversele activităţi se stabileşte conform Hotărârii 20/1984 a Ministerului Petrolului, pentru aprobarea Normelor privind elementele şi criteriile de defalcare a cheltuielilor aferente consumurilor de gaze naturale măsurate prin contor comun, publicat în Buletinul Oficial din 17 iulie 1984.



Aici gasiti hotararea din 1984
[ link extern ]


Cititi si alte topicuri pe aceeasi tema:
www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Ianuarie 2012
w_v_w_v, utilizator

Alte discuții în legătură

Impartire factura gaz eronata mariancel mariancel Buna ziua. Fac parte dintr-o asociatie de 12 locatari (sunt si cenzor) avem o centrala de bloc care produce caldura si apa calda, in apartamente avem ... (vezi toată discuția)
Calcul cheltuieli incalzire-apa calda bloc social armo armo va rog sa-mi spuneti si mie cum se face repartizarea cheltuielilor aferente caldurii si apei calde intr-un bloc social ?, lege , normativ etc.... va multumesc ... (vezi toată discuția)
Impartirea facturii de incalzire - centrala de bloc zdnicol zdnicol Am o nelamurire si va rog frumos sa ma ajutati. Asociatie de proprietari are 2 contoare de gaz: unul pentru bucatarie si celalalt pentru incalzirea apei calde ... (vezi toată discuția)