avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 391 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... probleme cu, clauza de neconcurenta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

probleme cu, clauza de neconcurenta

Buna ziua,
Am si eu o problema ma poate lamuri si pe mine cu informatii despre clauza de neconcurenta, ce inseamna, cand se aplica ?
De exemplu am urmatorul caz: pe CIM-ul meu am selelectata clauza de neconcurenta daca mie imi expira contractul si renunt la job eu nu mai ma pot angaja pe profesia(functia) din CIM, si nu mai ma pot angaja la firmele de acelas profil?
Sunt curios daca plec din tara si ma angajez in alta parte pot sa ma angajez pe profesia din CIM (mentionez ca firma nu lucreaza la nivel international si deci ar trebui sa expire orice restrictie(nefiind concurenta intre firme) de angajare, dar se mai pastreaza restrictia profesiei ?)
Am mai inteles ca angajatorul trebuie sa imi plateasca prin asta minim 50% din salariul brut, sunt curios imi ia tva din suma respectiva? iar daca partile nu sunt deacord in a stabili ..% ce se intampla?
Daca angajatorul vede ca angajatul a plecat din tara, sau isi gaseste alt profil de lucru si lucreaza poate sa rupa clauza de neconcurenta?

Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: Nicolay , utilizator 19:13, 6 Ianuarie 2012
In cazul clauzei de neconcurenta nu te mai poti angaja la firmele concurente angajatorului tau. Daca angajatorul nu remunereaza corespunzator angajatul clauza este nula.
multumesc frumos, daca lucrez in afara interdictia profesiei ramane, adica pot sa lucrez in afara pe profesia din CIM-ul cu clauza?
Ultima modificare: Vineri, 6 Ianuarie 2012
Nicolay, utilizator
Prin clauza de neconcurenta se interzice angajarea in firme concurente, nu exercitarea profesiei. In cadrul clauzei trebuie specificate expre societatile unde angajatul nu are voie sa se angajeze...
In concluzie, nu se pune problema interdictiei de a profesa.
Clauza de neconcurenta îşi produce efectele potrivit art. 21 din Codul muncii numai dacă sunt precizate concret şi - aşa cum rezultă din redactarea textului legal- cumulativ următoarele:
- activităţile interzise salariatului ;
- perioada pentru care îşi produce efectele clauză de neconcurenţă după încetarea contractului individual de muncă.
- terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii.
- aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.
- cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare.

Conform art. 22 alin. 2 din Codul muncii, indiferent de perioada de timp negociată de părţi pentru producerea efectelor clauzei de neconcurenţă, în interiorul duratei maxime legale (de 2 ani), aceasta nu mai produce efecte in cazurile in care incetarea contractului individual de munca s-a produs de drept cu exceptia cazurilor prevazute la art. 56 alin. (1) lit. c), e), f), g) si i), ori a intervenit din initiativa angajatorului pentru motive care nu tin de persoana salariatului.

Multumesc frumos,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza contact de munca radu587 radu587 Acum m-am angajat la o noua firma si in contractul meu de munca este o clauza: Dupa incetarea contractului de munca, pe o perioada de doi ani, salariatul se ... (vezi toată discuția)
Un contract de confidentialitate Mihai Nicolcioiu Mihai Nicolcioiu Buna ziua, Angajatorul ma obliga sa semnez un document prin care ma angajez ca doi ani de la parasirea firmei in care lucrez acum, sa nu ma angajez intr-o ... (vezi toată discuția)
Clauza de neconcurenta valabila strict in timpul cim PopeCristina PopeCristina Buna ziua, in CIM am specificata clauza de neconcurenta in felul urmator: e) clauza de neconcurenta. In timpul sau dupa orele de lucru, salariatul se obliga sa ... (vezi toată discuția)