avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 870 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Nelamuriri PFA-magazin online
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Nelamuriri PFA-magazin online

Buna ziua,
Am urmatoarele nelamuriri legate de PFA-ul pe care il detin:
1.Am inteles ca pentru un magazin online ca PFA impozitata in sistem real am nevoie de:
-Registru incasari si plati
-Registru inventar
-NIR
-Raport de gestiune zilnic

Va rog sa-mi spuneti care este diferenta intre raportul de gestiune zilnic si registrul de incasari si plati. Completind odata registrul de incasaari si plati nu inteleg la ce imi mai trebuie si raportul de gestiune zilnic.

2.Utilizez doar plata prin card bancar si transfer bancar.
-In cazul transferului bancar emit factura si o inregistrez mai departe in actele contabile. Mai trebuie sa emit si chitanta? Sau trebuie sa scot un extras de cont si sa il atasez la factura?

-In cazul platii cu cardul va rog sa-mi spuneti cum se inregistrareaza actele in urmatoarele conditii: Clientul cumpara un produs de pe site. Eu expediez produsul si ii trimit factura scanata pe email. Firma care proceseaza tranzactiile online imi vireaza 1 data pe luna bani in cont si tot atunci imi trimite factura pentru servicii(toate tranzactiile din acea luna). In acest caz eu ce inregistrez in actele contabile ca incasari? doar factura primita la sfarsit de luna de la firma de procesare carduri sau facturile emise de mine fara a mai tine cont de cea primita ? sau ambele?

Multumesc pentru timpul acordat.
Ultima modificare: Vineri, 6 Ianuarie 2012
ghita3001, utilizator
Cel mai recent răspuns: Teo54 , utilizator 09:50, 12 Iulie 2012
In registrul jurnal de incasari si plati se trec documentele de plata si/sau incasare (chitanta, bon fiscal, ordin de plata, extras bancar pentru comisioanele bancii). In nici un caz facturi.
Raportul de gestiune zilnic cuprinde intrarile de marfa zilnice, daca e cazul (total nir), iesirile catre clienti(totalul facturilor), eventualele reglari care se fac la inventarierea stocului de marfa.
Daca lucrati numai cu banca, nu mai dati chitante clientilor.
Inregistrati de pe extrasul de cont incasarile.
Ultima modificare: Vineri, 6 Ianuarie 2012
george-neagu, moderator
Ok. cred ca am inteles.

Practic procedura este urmatoarea:

Eu ca PFA achizitionez produsele de la furnizor cu plata prin transfer bancar/card. Furnizorul imi trimite factura. In registrul de incasari si plati voi inregistra conform cu extrasul de cont ordinul de plata pentru achitarea produselor. Pentru factura voi face NIR si voi completa in raportul de gestiune zilnic factura respectiva.

Daca un client cumpara un produs prin transfer bancar, eu ii voi elibera factura pe care o trec in raportul de gestiune zilnic, iar conform cu extrasul de cont trec in registrul de incasari si plati plata receptionata.

Daca un client cumpara un produs prin plata cu cardul, eu ii voi elibera factura pe care o trec in raportul de gestiune zilnic, iar in momentul in care firma ce proceseaza plata cu cardul imi depune banii in cont eu voi inregistra aceasta depunere in registrul de incasari si plati.

Daca am cheltuieli pe firma chitantele,bonurile etc. le voi trece doar in registrul incasari si plati, acestea neavand nici o legatura cu raportul de gestiune zilnic.
Corect. Acum acesta e pentru un pfa neplatitor de tva. Daca aveti treaba si cu tva-ul, mai apar doua registre de cumparari si vanzari in care se trec facturile de la furnizorii de marfa, de utilitati daca e cazul si le aveti trecute pe pfa, de consumabile(daca aveti nevoie de ambalaje: cutii, hartie de ambalat, pungi, plicuri) si facturile catre clienti.
Buna dimineata,

Va rog sa imi clarificati si mie cateva aspecte legate de contabilitatea unui PFA (neplatitor de TVA) pentru un magazin online care vinde incaltaminte de dama.

1. Ce evidente trebuie sa tin? Mi-am cumparat Registru Jurnal de Incasari si Plati, Registru Inventar si Registrul Unic de Control.
2. Cum completez Registrul de Incasari si Plati? Zilnic sau lunar? Si ce anume scriu in el? Procedura e in felul urmator: clientele imi comanda un produs. Pretul final al comenzii include si taxa de transport. Eu fac AWB-ul (documentul de insotire al coletului pe care e inscrisa si suma de plata - plata se face ramburs iar cei de la firma de curierat imi livreaza banii la anumite intervale intr-un cont colector deschis pe PFA). Acest document este singurul care insoteste coletul. Nu tai factura, implicit nici chitanta intrucat banii efectivi ii incasez dupa aproximativ o saptamana. Plata se face doar in sistem ramburs, fara transfer bancar sau plata online.
3. Cum tin evidenta cheltuielilor? Trec in registru de incasari si plati facturile la curier, telefonie mobila, internet, obiecte achizitionate pt PFA sau e o alta modalitate? Unde trec facturile de la furnizorul de incaltaminte? De la ei achizitionez numai cu bani cash.
4. Ce documente doveditoare trebuie sa insoteasca acest jurnal? Sunt suficiente extrasele de cont, anexele la factura firmei de curierat unde se detaliaza toate serviciile facturate?

Stiu ca sunt multe intrebari si va multumesc anticipat pentru raspunsuri.

O zi frumoasa,

Teodora
Ultima modificare: Joi, 12 Iulie 2012
Teo54, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrari contabile i.i. -servicii reincarcare cartele telefonie si carduri plati online Dl_Sandu Dl_Sandu Buna ziua, va cer ajutorul in elucidarea urmatoarelor probleme: 1-Detin un aparat de incarcari electronice cartele telefonie mobila , in fiecare saptamana ... (vezi toată discuția)
Evidenta contabila pfa Viorel8891 Viorel8891 Buna ziua,activez ca Persoana Fizica Autorizata si as dori sa aflu ce evidenta contabila sunt obligat sa am daca obtin venituri din activitati comerciale in ... (vezi toată discuția)
Contabilitate asociatie familiala vasilelacramioara vasilelacramioara am infiintat o asociatie familiala si va intreb ce documente contabile trebuie sa intocmesc am un magazin (vezi toată discuția)