avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... In ce conditii sunt considerate egale drumurile din ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

In ce conditii sunt considerate egale drumurile din punctul de vedere al prioritatii?

Buna ziua! Exista vreo reglementara clara in ceea ce priveste situatiile de egalitate in ceea ce priveste drumurile?? Cum isi pot da seama soferii ca intra intr-o interesectie ce au ambele drumuri prioritate - in acest caz de regula folosindu-se regula prioritatii de dreapta, si nu se intersecteaza cu un drum neprioritar care are in ambele parti semnul STOP?? Trebuie sa fie observat acel semn din timp?? Banuiesc ca cel mai bine observand drumul din dreapta??
Cel mai recent răspuns: Iulian81 , utilizator 16:19, 7 Ianuarie 2012
Niciodata un drum cu prioritate nu se va intersecta cu un drum tot cu prioritate, ambele prioritati fiind pe directia "inainte".
Ex: drumul din dreapta va avea prioritate pe directia lui de mers la dreapta, iar al meu pe care ma aflu va fi cu prioritate la stanga, in asa fel incat prioritatile sa nu se intersecteze.
La indicatorul "drum cu prioritate" va fi montat panou aditional cu directia drumului cu prioritate, acel drum cu line ingrosata.
[ link extern ]
Dar in cazul prioritatii de dreapta la o intersectie in cruce nu se poate spune ca au toti prioritate fata de cei din stanga respectiv pierd toti prioritatea fata de cei din dreapta? Oricum... intrebarea mea se referea in cazul acesta cum este indicata aceasta situatie... adica pot fi situatii cand se crede ca se circula pe un drum care ca in cazul intersectiilor la care nu exista nici un semn de prioritate, totusi cei din laterale nu au STOP deci este obligatorie cedarea prioritatii la dreapta si totusi soferul sa creada ca este o situatie similara cea in care se merge pe drumul cu prioritate si nu exista nici un semn de prioritate, insa exista cele 2 STOP-uri laterale... Adica nu se pot face usor confuzii?
Ultima modificare: Vineri, 6 Ianuarie 2012
Iulian81, utilizator
Daca citesti mai atent explicatia mea de mai sus si urmaresti si imaginea indicatoarelor aditionale, vei realiza ca nu se pot face confuzii.
Mai exista si prevederile Codului rutier, care daca le aprofundezi, nu ai cum sa faci confuzii (ca doar nu suntem bercea mondialu sa luam carnetul fara sa stim carte)
Deci dvs vreti sa spuneti ca legea prevede situatiile de prioritate fiind aplicabile in mod standard doar pentru intersectiile in cruce... la care se mai adauga niste derogari... ca cea cu indicatorul de prioritate si placuta aditionala ce indica alt drum cu prioritate decat cel pe directia inainte?? Dar unde scrie chestia cu prioritatea pe directia inainte... in lege nu am gasit...?:sorry:
Ultima modificare: Vineri, 6 Ianuarie 2012
Iulian81, utilizator
Intradevar nu se pot face confuzii daca se identifica usor ce grad de prioritate are fiecare drum, insa problema ridicata de userul iulian81 isi are originile, dupa parerea mea, tocmai in greutatea acestei identificari, ce este data de un viciu atat a codului rutier, dar mai degraba de neglijenta administratorului de drum.
Acest aspect il explic prin aceea ca, la intersectia unui drum cu prioritate ( pe directia inainte sa zicem) cu un drum fara prioritate (stanga-dreapta) conducatorul auto aflat pe drumul cu prioritate, nu intalneste intotdeauna panoul galben( dr. cu prioritate) el fiind nevoit sa "traga cu coada ochiului" la drumul din dreapta cel putin, pentru a observa daca acolo este montat indicatorul "stop /"cedeaza", sau nu este nimic. Abia dupa aceea, prin deductie ( ceea ce necesita un mic timp si o mica "jena") realizeaza ca se afla fie pe drum prioritar, fie se afla in cazul de prioritati egale, la care cred ca se referea utilizatorul Iulian81.
Identificarea este cu atat mai grea, cu cat intersectia este fie prea "stransa" ( cu cladiri foarte aproape de coltul intersectiei) fie prea "larga" (genul bulevardelor cu 2-3 benzi...etc) cu panouri publicitare, auto cu gabarit...etc si care duce in final la greutatea/intarzierea identificarii gradului de prioritate.
Cred ca fiecare dintre noi care s-a vazut intr-o asemene situatie a ezitat putin, nestiind ce sa faca, sa mearga sau sa cedeze celui din dreapta, considerand prioritate egala. Personal consider ca este o mare eroare in codul rutier ca nu obliga in mod expres si explicit administratorul de drum sa monteze indicatoare pe toate directiile care converg in intersectie indiferent de gradul de prioritate si o mare deficienta /nepasare, iresponsabilitate din partea administartorului de drum.
Ar rezulta asfel situatia in care neintalnind niciun indicator de reglemenatre a prioritatii la intrarea intr-o intersectie, eu sa fiu sigur ca ma aflu in situata de prioritate egala si sa cedez celui din dreapta, din pacate nu este asa, si consider justificata nedumerirea initiatorului acestui subiect.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Ianuarie 2012
mayer, utilizator

Alte discuții în legătură

Prioritate corcita? vatafu vatafu Buna ziua! Am si eu o nelamurire legata de modul in care se circula intr-o anumita intersectie din Craiova. Este vorba de asa numita intersectie de la Consul, ... (vezi toată discuția)
Legislatie rutiera - art. 57 din r.a. a oug 195/2002 iuliana7 iuliana7 Va rog sa-mi explicati mai amplu, la ce fel de indicatoare rutiere se refera acest articol, caci nu poate fi vorba de indicatoarele de reglementare a ... (vezi toată discuția)
Cine are prioritate? yo686 yo686 __________| |_______ a2 __________ _______ | a1 | * se da intersectie fara semafoare, indicatoare, ... (vezi toată discuția)