avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1002 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... carte de identitate provizorie
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

carte de identitate provizorie

Buna seara!
Deoarece mi-a expirat cartea de identitate am fost sa imi fac alta noua dar, deoarece nu sunt proprietar pe imobilul in care locuiesc trebuie sa ma prezint cu mama pt a semna. Problema este ca mama este plecata din tara iar cei de la biroul de evidenta populatiei mi-au zis ca pot sa imi fac o carte de identitate provizorie cu valabilitate de un an. Intrebarea mea este daca aceasta carte de identitate provizorie are aceeasi valoare cu una obisnuita (CI), daca pot sa plec din tara doar cu ea, daca pot sa depun dosar de somaj, daca pot semna anumite contracte, documente etc.
Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Justitiarul71 , utilizator 22:12, 6 Ianuarie 2012
Cartea de identitate provizorie se elibereazain situatia in care solicitantul nu poseda toate actele necesare eliberarii C.I. (certificate de stare civila, act doveditor al domiciliului) ....

Pentru cartea de identitate provizorie, termenul de valabilitate se stabileşte de serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor, şi nu poate depăşi un an.

Cererea pentru eliberarea cărţii de identitate provizorii se depune la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor pe raza căruia solicitantul are domiciliul sau reşedinţa.

C.I. provizorie are aceeasi valoarea ca si C.I. ... constituie un act de identitate
e act de identitate, va legitimati cu el, dar nu are chiar acceasi valoare, nu puteti iesi din tara cu cartea de identitate provizorie , nu v-o accepta la banca daca doriti un credit si poate mai sunt situatii in care vi se va cere un act de identitate " adevarat "( cum am patit eu :">)
Legea nu face diferenta intre valoarea juridica a unei C.I sau C.I. provizorii ...ambele constituie acte de identitate ... faptul ca o banca nu accepta asa ceva nu inseamna ca C.I. provizorie nu are aceeasi valoare ...
ok, atunci.. are aceeasi valoare, dar e inutila in anumite situatii. Nu se poate iesi din tara cu carte de identitate provizorie
Cartea de identitate provizorie nu este document de calatorie:

ORDONANTA DE URGENTA nr. 96 din 29 noiembrie 2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate

Art. 6.1.
(1) Pentru scopurile prezentei legi, cartea de identitate valabila constituie document de calatorie pe baza caruia cetatenii romani pot calatori in statele membre ale Uniunii Europene.
(2) Regimul juridic al cartii de identitate este cel prevazut de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 290/2005, cu exceptia situatiilor in care prezenta lege dispune explicit altfel.


[ link extern ]

Completare
Mama poate da o declaratie la consulat sau la ambasada prin care sa isi exprime acordul ca dvs. sa va stabiliti domiciliul la imobilul dumneaei. In acest caz aveti nevoie si de originalul actului de spatiu la depunerea actelor.
In acest fel ati fi scutita de eventualele complicatii care pot aparea datorita birocratiei.
Ultima modificare: Vineri, 6 Ianuarie 2012
Ares-3, moderator

Alte discuții în legătură

Angajare doar cu pasaportul alexandu823 alexandu823 Buna ziua, Un cetatean moldovean care a obtinut cetatenia romana si si-a facut pasaport cu domiciliul in strainatate, se poate angaja legal doar cu pasaportul ... (vezi toată discuția)
Buletinul si pasaportul sunt expirate, locuiesc la londra si am vacanta planificata pentru turcia in iunie camdelasator camdelasator Am planificat o vacanta in Turcia inca de anul trecut, deja este platita. Eram constient ca imi expira actele de calatorie dar am aplicat pentru cetatenie ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! as sa stiu daca pasaportul poate fi folosit in locul ... Muninn Muninn Buna ziua! As sa stiu daca pasaportul poate fi folosit in locul buletinului in relatia cu banca (demersuri obtinere credit ipotecar), notarul (contract ... (vezi toată discuția)