avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Inceput de drum.
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Inceput de drum.

Buna seara! As dorii sa va adresez o intrebare in calitate de student al facultatii de Drept, anul II, care sunt sansele avand in vedere faptul ca nu am pe nimeni din domeniul juridic in familie ori cunostinte, sa ma pot angaja in cadrul unui cabinet de avocatura inca din timpul facultatii? Am ales sa va adresez dumneavoastra aceasta intrebare datorita simplului fapt ca a-ti trecut deja prin acesta etapa a vietii si mi-ar fi de folos parerea si de ce nu, chiar sfatul unei persoane avizate, care stie ce fel de greutati pot fi intampinate pe parcursul acestui proces de schimbare de la stadiul unui simplu student la cel de angajat in acest domeniu. Imi doresc foarte mult acest lucru si de aceea am decis ca dupa sesiune sa-mi caut un astfel de job. Ce ma puteti sfatui cu privire la acest lucru? V-as fi deplin recunoscator daca mi-ati oferii un sfat util in acest sens, ori o recomandare. Tin sa precizez ca nu am nici o restanta pana in prezent. Multumesc anticipat! Cu stima, A.M.
Cel mai recent răspuns: luiza2008 , utilizator 16:22, 7 Ianuarie 2012
Costat cu parere de rau ca studentii de la drept se gandesc numai la a fi avocat sau magistrat ... De ce domnilor studenti nu va ganditi sa fiti si consilier juridic? Consilierul juridic este o profesie similara avocatului, diferenta este ca un consilier juridic reprezinta interesele angajatorului sau ori al rudelor sale pana la gradul 4 inclusiv, dar aceasta nu impiedica sa oferiti oricui consultanta juridica, solutii, sa concepeti acte juridice. Consilierul juridic are o lege de organizare si functionare a profesiei la fel ca si avocatii, este organizat profesional ca si avocatii (Colegiul Consilierilor Juridici asimilat Baroului), in instanta este obligat sa poarte roba, are legitimatie de consilier juridic emisa de Colegiu, parcurge o perioada de stagiu de 2 ani ca si avocatii, sustine examen de definitivare in profesie ca si avocatii - exact din aceleasi materii, munceste la fel de mult ca si avocatii.
Un consilier juridic poate lucra spre exemplu intr-o societate de recuperare a creantelor, intr-o societate profesionala de administrare judiciara si lichidare, intr-o societate de contabilitate, expertiza contabila sau audit financiar si multe altele. Spre exemplu un consilier juridic al unei societati de contabilitate, pe langa codul civil, procedura civila, muncii, trebuie sa "manance" tot ce inseamna legislatie fiscala .... Personal va recomand sa incercati sa intelegeti macar definitia termenilor din art. 7 Cod fiscal. Veti fi uimiti de conexitatea acelor termeni cu dreptul civil, mai ales teoria generala a obligatiilor si cu dreptul muncii si alte ramuri ale dreptului.
Mai stati si mai cugetati ... Profesia de consilier juridic este o profesie foarte frumoasa ... Incercati sa o intelegeti si pe ea alaturi de avocatura si magistratura.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Ianuarie 2012
Lucian Huzum, Consilier juridic
AlecuM23 a scris:

Buna seara! As dorii sa va adresez o intrebare in calitate de student al facultatii de Drept, anul II, care sunt sansele avand in vedere faptul ca nu am pe nimeni din domeniul juridic in familie ori cunostinte, sa ma pot angaja in cadrul unui cabinet de avocatura inca din timpul facultatii? Am ales sa va adresez dumneavoastra aceasta intrebare datorita simplului fapt ca a-ti trecut deja prin acesta etapa a vietii si mi-ar fi de folos parerea si de ce nu, chiar sfatul unei persoane avizate, care stie ce fel de greutati pot fi intampinate pe parcursul acestui proces de schimbare de la stadiul unui simplu student la cel de angajat in acest domeniu. Imi doresc foarte mult acest lucru si de aceea am decis ca dupa sesiune sa-mi caut un astfel de job. Ce ma puteti sfatui cu privire la acest lucru? V-as fi deplin recunoscator daca mi-ati oferii un sfat util in acest sens, ori o recomandare. Tin sa precizez ca nu am nici o restanta pana in prezent. Multumesc anticipat! Cu stima, A.M.

Nu are nicio importanta daca nu aveti niciun avocat,notar,magistrat s.a.m.d. in familie. nu sunteti singurul, in aceasta situatie aflandu-se alte cateva sute de studenti de la Drept. Conteaza ceea de stiti,"bagajul" de cunostinte juridice. Puteti face practica la un cabinet de avocatura inca din timpul facultatii. De fapt,in anul III sau IV practica este obligatorie. Dar si pana atunci este posibil. Colaborarea se poate prelungi si dupa perioada de practica (asta depinde de cum va descurcati,de cerintele avocatului etc.) si asa aveti sanse mai mari sa va gasiti un avocat coordonator de stagiu mai tarziu.

Avocatii nu sunt angajati, profesia de avocat fiind una liberala.

Daca va doriti sa profesati in domeniu, dupa sustinerea lucrarii de licenta,trebuie sa dati examenul de admitere in Barou. Daca il promovati,veti dobandi calitatea de avocat stagiar. Stagiul este de 2 ani. La finalul celor 2 ani,va asteapta un nou examen-cel de definitivare in profesie.
Cu mult studiu,perseverenta si determinare,veti reusi!

Bafta! :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pasi necesari pentru a deveni avocat ContSters256555 ContSters256555 Buna seara, Tocmai am terminat clasa a 11-a la un liceu din Cluj si pe viitor, m-am gandit sa aplic la Facultatea de Drept din Cluj. As dori sa stiu care ... (vezi toată discuția)
Ce ar trebui sa stie un absolvent de liceu care doreste sa devina jurist Ovidiu Ionescu Ovidiu Ionescu Buna ziua, Sunt dirigintele unor elevi care sunt interesati sa urmeze facultatea de drept. Totusi ei nu sunt bine informati despre ce ar urma dupa ... (vezi toată discuția)
Avocat stagiar angajat Me_Sama Me_Sama In cazul in care o persoana care a promovat examenul de primire in Barou doreste sa se angajeze la o societate obisnuita (nu de avocatura), exista vreun mod in ... (vezi toată discuția)