Va rog sa-mi spuneti care este procedura renuntarii la repartitoarele de costuri pentru caldura? Majoritatea proprietarilor din asociatia noastra doresc acest lucru. Exista un anumit procent ( am citit pe alte site-uri diverse variante: jumatate plus 1, 60%)? Va multumesc anticipat.
Cei care vor sa renunte la repartitoare pot sa o faca foarte usor, nemaidand citirea indecsilor.
Li se va calcula consumul la pausal, asa cum se facea si inainte de montarea acestora.
Acum insa exista un inventar al instalatiei in urma caruia fiecare apartament are atribuit un SET si va plati in functie de acesta, nu in functie de simpla cota-parte indiviza.
Pentru fiecare calorifer din apartament se considera consumul ca fiind maximul unui calorifer identic cu consum contorizat + 10% din scara respectiva.
Nu puteti impune vecinilor care vor sa-si plateasca consumul contorizat sa renunte la repartitoare si sa-si arunce banii pe fereastra. Ei vor fi cei dezavantajati de renuntarea celorlalti la repartitoare, dar acest act de renuntare trebuie sa fie propria lor decizie si nu a altor vecini.
Cu firma de repartitoare, pentru calcul, aveti semnat un contract si atata timp cat nu dati la calcul nimic, nu platiti nimic la firma.....sau asa ar trebui sa fie.
1. Sa inteleg ca eu care doresc sa pastrez repartitoarele nu pot fi obligat sa renunt la calculul in baza citirii acestora printr-o hotarare a Asociatiei, prespunand ca ceilalti sunt atat de imprudenti sa o faca si sa voteze chestia asta in AG? Exista si o baza legala unde se precizeaza ca daca eu singur raman pe repartitoare Asociatia trebuie sa accepte pentru mine calculul pe baza repartitoarelor?
2. Daca Asociatia reuseste sa incheie(inceteze) contractul cu firma de calcul, ce fac eu, cu repartitoare, in acest caz?
3. Nu inteleg de ce vor fi dezavantajati cei ce raman cu repartitoare, deoarece celor fara li se va atribui intotdeauna un consum cu 10% mai mare decat maximul celor cu repartitoare, asta inseamna ca eu singur cu repartitoare voi plati intotdeauna cu 10% mai putin decat ceilalti fara. Drept este ca factura pe bloc fiind mai mare datorita consumului fara economie si valoarea unitatii va fi mai mare.
4. Daca nu exista un calorifer identic contorizat (ex schimbare calorifere fie la contorizati fie la necontorizati), la ce se raporteaza cei 10% in plus?
1. Ati inteles bine, numai ca asociatiile sunt stat in stat...si in fiecare se hotaraste dupa cum se striga mai tare. Mai mult nu ma intrebati ca nu stiu sa va spun.
Reglementarea obligativitatii contorizarii apartamentelor este in Legea 325/2006 a serviciilor de gospodarie comunala. Cum in tara noastra fiecare respecta legea dupa cum ii place sau nu.....asta e!
2. Le tineti pe calorifere ca s-ar putea ca vecinii dv. sa-si reconsidere optiunea pentru calculul "la pausal". Puteti sa le si aruncati, eu totusi nu v-as sfatui..... !
3. E cam complicat sa va explic. Asa reiese din calculele pe scenarii.
4. La aceasta intrebare trebuie sa va raspunda firma de calcul.
Multumesc. Tara lui Papura Voda. Normal ca pentru unul/doua apartamente nu mai e rentabil pentru firma sa faca calculele si va rezilia contractul. Totodata am inteles de ce cresc facturile si pentru ceilalti ce raman la repartitoare: ei vor plati doar cu 10% mai putin decat cei fara repartitoare (sau cei fara cu 10% mai mult), in cazul unui consum exagerat pe bloc suma va fi foarte mare oricum fata de cazul in care folosesc majoritatea repartitoare (plus costul calculului vei plati la fel cu ceilalti in conditiile in care faci economie).
Sincer experimente pe banii mei nu vreau sa fac, de aceea daca se va lua hotararea de a se renunta la repartitoare nu vad decat doua solutii 1)centrala termica proprie sau 2) actionarea asociatiei in instanta pentru nerespectarea legii, am vazut aici un user ca a facut asta, dar asta inseamna nervi, timp bani si posibil insucces. Si iata cum statul roman isi distruge singur sistemele centralizate de incalzire, prin legi proaste sau neaplicarea acestora.
Pausal sau contor?
Neiyre
Blocul in care locuiesc este racordat la reteaua de termoficare si pina in prezent plata in lista de intretinere pentru termoficare se constituia in baza ... (vezi toată discuția)