avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... pausal sau contor?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

pausal sau contor?

Blocul in care locuiesc este racordat la reteaua de termoficare si pina in prezent plata in lista de intretinere pentru termoficare se constituia in baza citirilor la contoarele instalate la fiecare calorifer. De curand, majoritatea locatarilor au votat ca vor sa treaca la pausal. Este legal? Daca nu, va rog sa-mi indicati baza legala pentru a nu fi de acord cu decizia. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 16:37, 17 Februarie 2012
Daca asa vrea majoritatea nu aveti ce face. Cheltuielile se vor calcula pe nr. de metri patrati locuibili ai fiecarui apartament.
Nu pot sa aleg sa raman la plata prin calculul dupa repartitoare si cine vrea la pausal sa imparta restul? Mentionez ca nu sunt singura care vrea asa, dar nu suntem 50%+1
Conform legii trebuie sa fie minim 80 % repartitoare. Din moment ce mai mult de 50 % sunt contra rezulta ca nu se respecta procentul legal.

Mai mult, intrucat calculul caldurii pentru cei fara repartitoare se face in functie de cei cu repartitoare s-ar putea sa va treziti ca ati stat cu caloriferele inchise dar platiti ca si cum le-ati fi avut deschise.
In conditiile in care exista repartitoare de costuri masura obligarii platii in sistem pausal este abuziva
Pe de alta parte daca majoritatea proprietarilor au apreciat favorabila varianta platii in sistem pausal,aveti obligati ca minoritar sa va supuneti votului majoritatii
Posibil ca masura platii in sistem pausal are ca si justificare rezilierea contractului cu firma de citire index consum agent termic in vederea renuntarii la aceste aparate
@Neiyre

Puteti contesta aceasta hotarare la primarie sau in instanta pe baza art.29 din Legea 325/2006 serviciului public de alimentare cu energie termica

SECŢIUNEA a 4-a
Repartizarea costurilor
ART. 29
(1) În cazul consumatorilor dintr-un condominiu, alimentati printr-un bransament termic comun, sunt obligatorii montarea de către proprietari a repartitoarelor de costuri şi stabilirea unei metodologii de repartizare a costurilor, aprobată în adunarea generală a asociaţiei de proprietari/locatari, în baza metodologiei-cadru elaborate de A.N.R.S.C.
(2) Repartitoarele de costuri fac parte integrantă din instalaţiile de utilizare aferente proprietăţii.
(3) Montarea, întreţinerea şi exploatarea repartitoarelor de costuri pentru energia termica, atât pentru încălzire, cat şi pentru apa calda de consum, se efectuează numai de către persoane juridice autorizate de A.N.R.S.C.


In cadrul asociatiei puteti propune ca cei care nu mai vor contorizarea sa renunte la aceasta, urmand sa ramana in sistem numai cei care isi doresc acest lucru si care si platesc comisionul de calcul.

Cei care nu mai doresc contorizarea pot consuma la voia lor, atat cat doresc, repartizarea facandu-li-se la pausal din restul facturii dupa ce au fost scazute consumurile celor contorizati.
Nici cei care renunta la contorizare, nici asociatia nu plateste nimic firmei de calcul.

Atentie, insa, ca s-ar putea ca, ramand prea putini in sistem contorizat, sa platiti mai mult decat acum deoarece costul unitatii de index va creste prin cresterea consumului celor necontorizati.

Conditia de 80% este numai la montarea initiala a repartitoarelor si nicaieri in legislatie nu se spune ca pe parcurs, daca se ajunge sub acest procent, se renunta la contorizare, pentru ca ar contrazice exact articolul pe care vi l-am pus mai sus din legea 325/2006.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Februarie 2012
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Plata apei pausal elyababau elyababau Buna ziua, Plata apei in sistem pausal inseamna si necontorizarea apei platite, adica indexul ramane acelasi. (vezi toată discuția)
Renuntarea asociatiei la citirea repartitoarelor xciprian xciprian Buna ziua, locuiesc in Bucuresti, in Berceni intr-un bloc cu 8 etaje, 50 apartamente pe scara, iar in apartament avem montate repartitoare de caldura cu ... (vezi toată discuția)
Intretinere- suma exagerata IoanGRG IoanGRG buna ziua, am o problema cu administratora si calculele ei de intretinere. Pe scurt: blocul are 2 aripi: aripa E compusa din apartamente de 2 si 3 camere si ... (vezi toată discuția)