avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii indemnizatie maternitate doua joburi
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

indemnizatie maternitate doua joburi

Bună ziua!
Am văzut o discuţie asemănătoare pe forum dar tot nu sunt lămurită cu posibilitatea de a primi indemnizaţie de la ambele locuri de muncă deoarece situaţia mea e puţin diferită. Vă rog să mă ajutaţi!
Lucrez de peste un an ca profesor (societatea A), având contract pe perioadă nedeterminată. Din luna iulie a anului 2011 m-am angajat şi pe un alt post (societatea B), cu contract pe perioadă determinată până în aprilie 2012. Urmează să nasc în luna august 2012.
Este posibil să primesc indemnizaţie de la ambele locuri de muncă având în vedere că voi termina contractul cu societatea B în luna aprilie?
Se vor acumula salariile de la ambele societăţi?
Sper că am fost suficient de clară în explicarea problemei. Vă rog să cereţi lămuriri dacă este nevoie.

Vă mulţumesc!
Cel mai recent răspuns: catalinapopescu , utilizator 11:23, 10 Ianuarie 2012
Da, se vor cumula cele doua salarii in perioadele de suprapunere, dar indemnizatia o primesti o singura data si nu de la locurile de munca ci de la primarie, bugetul primariei.

Salariile de la cele doua joburi te "ajuta" la stabilirea bazei de calcul pentru indemnizatie.......

O sa vezi, ca va trebuie sa depui copii de pe cele doua cim-uri, adeverinte tip si alte declaratii...
Indemnizatia de maternitate o primiti numai de la locul de munca unde lucrati ca profesor ...

Pentru stabilirea cuantumului indemnziatiei pentru CCC se vor lua in considerare , veniturile realizate in baza celor doua c.i.m. ....
1. Daca va referiti la indemnizatia pentru concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) o veti primi de la ambele unitati angajatoare.

2. - Daca este vorba de indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC) pana la 1 an sau 2 ani aceasta este platita de Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale.
- Actele se depun la Primarie si veti depune de la fiecare angajator adeverinta tip cu veniturile nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului.

3. In cazul concediului de maternitate se aplica prevederile OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 33. - Pentru persoana asiguratã care se aflã în douã sau mai multe situaţii prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform prezentei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator.

4. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005:

Art. 72. - (1) Pentru persoana care se aflã în douã sau mai multe situaţii dintre cele prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform acestei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator. În aceastã situaţie primele douã exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintã spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celãlalt/ceilalţi angajator/angajatori se prezintã cele douã exemplare în copii certificate de cãtre medicul prescriptor.

(2) Pe copiile certificate se va înscrie «Conform cu originalul» şi se va aplica ştampila unitãţii, parafa şi semnãtura medicului prescriptor, precum şi, dupã caz, parafa şi semnãtura medicului şef de secţie, în cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile.

(3) Angajatorii plãtitori au obligaţia respectãrii prevederilor art. 1.

Nu cred ca-i sunt aplicabile aceste prevederi, intrucat la data intrarii in concediu de maternitate unul din c.i.m. este incetat ..... (.. luna iulie a anului 2011 m-am angajat şi pe un alt post (societatea B), cu contract pe perioadă determinată până în aprilie 2012. Urmează să nasc în luna august 2012....) ... asadar , indemnizatia ii va fi platita numai de un singur angajator
Multumesc mult pentru tot! Chiar daca nu m-am lamurit in totalitate, cel putin voi avea un punct de plecare in ceea ce priveste discutia cu angajatorii. Ceea ce am inteles este ca indemnizatia de maternitate adica 126 de zile + perioada de lauzie poate fi platita (sau nu?) luandu-se in calcul ambele venituri, chiar daca contractul de la societatea B se va termina inainte de a naste. Indemnizatia pentru crestere copil tot asa, daca voi da dovada angajarii mele, la cele doua unitati, de cel putin 12 luni, ma rog, la a doua nu este cazul deoarece in data finalizarii proiectului voi avea acumulat doar 10 luni.
Sa inteleg ca odata terminat acest contract cu societatea B nu voi avea dreptul de a primi indemnizatie luand in calcul si veniturile de la aceasta chiar daca eu, in perioada de 10 luni, am platit toate impozitele catre stat...

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal gabi1983 gabi1983 lucrez la o firma cu carte de munca norma intreaga si la o fundatie cu jumatate de norma si cu carte de munca;trebuie sa imi iau in ambele parti concediu ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil, 2 angajatori alimoni alimoni Buna ziua. Sunt angajata la firma x (8 ore pe zi)din iunie 2012 si la firma y din septembrie 2012(3 ore pe zi).In iulie 2013 ar trebui sa nasc.Intrebarea mea ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate bfiz bfiz Buna, Sunt angajata incepand cu martie 2013 si urmeaza sa nasc la inceputul lunii iunie. In luna februarie urmeaza sa semnez un contract de munca pe ... (vezi toată discuția)