avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale BILET LA ORDIN FARA ACOPERIRE, PIERDUT!
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

BILET LA ORDIN FARA ACOPERIRE, PIERDUT!

Buna ziua,

O situatie : A are o firma. Incheie contract cu B si emite catre acesta 3 facturi in valoare de 250 mil. B ii da bilet la ordin , insa fara acoperire si il roaga pe A sa nu mearga la banca, sa mai astepte putin. Intre timp A pierde biletul , a ramas doar cu o copie. Nemaiavandu-l....calea optima de recuperare a creantei ar fi cererea de deschidere a procedurii insolventei pt panicarea debitorului si procedarea la plata? Ca desigur nu se urmareste intrarea sa in faliment, pt ca blocarea lui B sa mai faca bani ar insemna blocarea lui x sa-si recupereze banii....

P.S.: Daca ar fi avut biletul cu tot cu stampila bancii- refuzul acesteia, ar fu putut merge sa-l investeasca si apoi direct la executor?
Inainte de a stabili care este solutia cea mai buna intrebarea care se impune este : A a semnat pentru primirea biletului la ordin? Pentru ca in cazul in care a semnat iar B poate face dovada ca i-a predat lui A un BO pentru suma respectiva (si din cate inteleg A nu a mai ajuns cu el la banca asa ca nu poate face dovada ca B nu avea disponibil in cont), atunci A are toate sansele ca cererea privind deschiderea procedurii insolventei impotriva lui B sa-i fie respinsa ... insa daca B are intr-adevar disponibil, atunci exista sanse (destul de putine dupa parerea mea tinand cont ca B i-a spus lui A sa nu introduca BO pentru ca nu are disponibil) ca pana la primul termen stabilit de instanta sa achite debitul.

PS - Da (cu investirea e discutabil inca intrucat unele instante solicita inca BO investite iar altele nu).
In legatura cu investirea BO-ului: daca ar fi avut biletul cu refuzul bancii ma gandesc ca se putea duce sa-l investeasca: cerere de investire si legalizare, nu? Deci nu ar mai trebuit introdusa nici o actiune, pentru ca avandu-l investit, acesta reprezenta titlu executoriu si s-ar fi dus direct la executor pt executarea debitorului, corect?

In fine....stiu ca e o procedura controversata....si parca din 2006 legea a modificat codul de procedura civila, nemaifiind necesara investirea biletului cu formula executoriu, el devenind in sine titlu executoriu odata cu ajungerea la scadenta, legea recunoscandu-i aceasta valoare.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Octombrie 2008
Gabriela Mihai, Avocat
In situatia de fata nu aveti alta solutie decat sa sa folositi procedura somatiei de plata daca indepliniti cerintele, procedura este destul de rapida, in cazul procedurii de insolventa riscati sa vina statul cu cateva miliarde si nu mai recuperati nimic.
M-as gandi mai degraba la o.g. 115/2007, pt ca in urma castigarii ei hotararea ar avea titlu executoriu, nu o mai investesc. Insa ideea e ca nu stiu daca va plati pe aceasta cale.
Cred ca mult mai mare impact il are amenintarea cu insolventa. Daca introduc cederea de deschidere a procedurii si pana la primul termen plateste, renunt. Daca nu plateste, reunt si in acest caz, si trec pe somatia de plata. Cum vi se pare?

Imi mai raspunde cineva?
Inteleg ca e mai bine sa merg pe ordonanta decat pe cerere de insolventa. Dar si somatia dureaza mult, pana ajung si la executor, etc...pt ca e posibil sa nu se sprie si sa nu plateasca....in schimb cu cererea de deschidere a procedurii insolventei ma gandesc ca l-ar panica si ar face plata rapid. Si daca nu o face , renunt totusi la cerere si introduc somatia de plata sau cererea pe og.119/2007. Ce spuneti?
Ultima modificare: Miercuri, 22 Octombrie 2008
Gabriela Mihai, Avocat
Si daca depune declaratie de creanta si Administratia Financiara?, oare puteti renunta la cerere pur si simplu fara a o motiva?

Alte discuții în legătură

Solicitare insolventa debitorului vs executare silita smart accounting business srl smart accounting business srl Buna seara! Va prezint urmatoarea speta , cu speranta ca voi fi ajutata de specialistii de pe acest site, care de multe ori m-au lamurit in spete grele: am ... (vezi toată discuția)
Insolventa si /sau executarea silita ENGFULL ENGFULL in urma unui contract de prestari servicii beneficiarul nu a achitat o serie de facturi . a emis BO dar .... din lipsa de disponibil nu s-a incasat nimic ... (vezi toată discuția)
Bilete la ordin refuzate dara2 dara2 Cum trebuie procedat in cazul in care unul dintre clientii mei imi refuza biletele la ordin date in nenumerate randuri? Cum procedez sa-mi recuperez banii? (vezi toată discuția)