avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... deschiderea succesiunii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

deschiderea succesiunii

Buna seara am si eu nevoie urgenta de niste raspunsuri tatal sotul meu a decedat, exista sot supravietuitor si 2 copii, intrebarile mele sunt:
1. In cat timp este legal sa deschidem succesiunea?
2. Ce se intampla daca nu deschidem succesiunea in maximul de luni stabilite prin lege?
3. Ce avantaje sunt pentru noi si care sunt dezavantajele?
4. De catre cine se poate deschide succesiunea?
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 15:30, 29 Februarie 2012
Succesiunea a fost deja deschisa prin decesul sotului.

1. Nu exista un termen în care trebuie sa dezbateti succesiunea, dar este recomandat sa o faceti in termen de 2 ani de la deces pentru a nu plati un impozit de 1% catre stat.
2. În termen de 1 an de la decesul sotului succesibilii trebuie sa dea o declaratie de acceptare/renuntare la mostenire. Daca nu se da aceasta declaratie in termen și daca nici nu au existat actiuni de acceptare tacita, repectivul succesibil pierde orice drept de mostenire devenind străin de succesiune.
3. Avantajele sunt ca veti deveni proprietari ai respectivelor bunuri în cotele stabilite de lege.
4. Succesibilii (oricare dintre ei) pot merge la un birou notarial din raza teritoriala a domiciliului defunctului pentru a dezbate succesiunea. Notarul ii va cina si pe ceilalti succesibili acceptanti daca nu nu vin impreună.

Cotele legale sunt:
1/4 Sotia supravietuitoare
3.4 Descendentii defunctului.
Ultima modificare: Luni, 9 Ianuarie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
Va multumesc ptr raspuns ,o seara buna va doresc!
Buna ziua!
Am inteles ca dupa noua lege aparuta in toamna anului trecut, succesiunea poate fi deschisa abia dupa un an, ca sa se excluda posibilitatea atacului de catre alti mostenitori directi de care nu se stie?
Deoarece mostenirea se deschide prin moarte, data deschiderii succesiunii este cea a mortii celui care lasa mostenirea.
Dovada mortii se face cu certificatul de deces sau cu o hotarare judecatoreasca declarativa de moarte ramasa definitiva.

Partajul sau împărţeala este operaţiunea juridică care pune capat stării de indiviziune (coproprietate) prin împărţirea, în natură şi/sau prin echivalent, a bunurilor aflate în indiviziune si care are ca efect înlocuirea retroactiva a cotei-părţi ideale, indivize, asupra acestora, cu drepturi exclusive ale fiecăruia dintre coindivizari asupra anumitor bunuri sau valori determinate în materialitatea lor.

Partajul proprietatii mostenite se poate face ambiabil, prin buna intelegere a mostenitorilor (partaj voluntar) sau pe cale judiciara atunci cand mostenitorii nu se inteleg asupra partii din mostenire care sa-i revina fiecaruia.
delfinas a scris:

Buna ziua!
Am inteles ca dupa noua lege aparuta in toamna anului trecut, succesiunea poate fi deschisa abia dupa un an, ca sa se excluda posibilitatea atacului de catre alti mostenitori directi de care nu se stie?


Succesiunea se deschide prin moarte, asa cum va spus si colega, dezbaterea mostenirii poate avea lor oricand, nu exista un asemenea termen.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vinzare pamint dragv dragv Am un titlu de proprietate pe numele bunicului decedat in 1991 - 1,470 ha teren arabil in cimp. Eu am o parte - 0.98 ha restul il detin 2 verisoare (surori), ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla daca nu se realizeaza o succesiune? vioricadumitrescu vioricadumitrescu Buna ziua , Doresc sa va prezint urmatoarea situatie , la care va rog sa ma ajutati cu o clarificare : Daca sotia unui cuplu fara copii a decedat si exista 4 ... (vezi toată discuția)
Succesiune intre mama vitrega si copii vali_085 vali_085 Buna ziua! Doresc sa iau in ingrijire o batrana (nasa de botez) care are o garsoniera in Bucuresti. Aceasta doreste sa imi vanda fara contract de ... (vezi toată discuția)