avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 296 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce se intampla daca nu se realizeaza o succesiune?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce se intampla daca nu se realizeaza o succesiune?

Buna ziua ,
Doresc sa va prezint urmatoarea situatie , la care va rog sa ma ajutati cu o clarificare :
Daca sotia unui cuplu fara copii a decedat si exista 4 nepoti ( 2 ai surorii decedatei si 2 ai sorei sotului supravietuitor) , conform legii, cei 2 copii ai sorei decedatei mostenesc 1/4 din bunurile ramase ( in cazul de fata un apartament mobilat);
1.Ce se intampla daca sotul nu deschide succesiunea?
2. Exista posibilitatea ca , succesiunea fiind deschisa , partea ce revine celor 2 nepoti indreptatiti sa poata fi preluata dupa moartea sotului mostenitor( acesta are 54 ani in acest moment)?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: vioricadumitrescu , utilizator 18:05, 13 Martie 2016
In momentul asta, cand numai sotia e decedata, nepotii barbatului nu au ce cauta in discutie.
Mostenirea dupa femeie se va imparti intre sot 1/2 si nepoti 1/2.
Mostenirea s-a deschis o data cu decesul femeii, iar sotul nu are niciun interes sa purceada la dezbaterea ei. Nepotii au interes sa accepte mostenirea in termenul de un an de la deces, apoi ar trebui si dezbatuta in termen de 2 ani de la deces, altfel se plateste si impozit de 1 % din valoarea mostenirii.
2) Nu inteleg la ce va referiti, la care din nepoti si preluata de cine ?
Pe sot il vor mosteni cei 2 nepoti ai lui cand va veni vremea si mostenirea se va dezbate oricum in ordinea deceselor.
Ultima modificare: Duminică, 13 Martie 2016
gi-jane2, moderator
Cei doi nepoti dupa sora, vor veni la succesiune prin reprezentare si vor dobandi 1/2 din masa succesorala conform:

Cota succesorala a sotului supravietuitor Art. 972
(1) Cota sotului supravietuitor este de:
c) o jumatate din mostenire, daca vine in concurs fie numai cu ascendenti privilegiati, fie numai cu colaterali privilegiati ai defunctului;

Raspunsuri:
1. Nu se intampla nimic. Cei 2 nepoti pot sa deschida ei succesiunea sau doar sa dea o declaratie de acceptare a succesiunii.
2. Nu e clara intrebarea, preluata de catre cine si cum?
Succesiunea se deschide de drept la decesul lui de cujus, termenul de optiune succesorala este de un an de la deces,fiind vorba de sot supravietuitor se poate considera ca a facut acte care pot fi considerate ca acceptare tacita a mostenirii, daca mai este in termenul de un an il sfatuiesc sa dezbata imediat succesiunea.
Va multumesc pentru interventii.
In ceea ce priveste neclaritatea cu ,,preluarea" am folosit eu termenul gresit.
Este vorba ca , daca in acest moment sotul supravietuitor nu dispune de bani pentru a despagubi pe cei 2 nepoti din partea sotiei , acestia pot astepta legal sa intre in posesia mostenirii dupa decesul unchiului lor sau este obligatorie despagubirea in termenul de 1 an de la deces?!
Sotia este moarta de 3 saptamani.
Partea fiecarui nepot din partea defunctei este de 1/2 : 2 sau de 1/4 : 2 ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. de curând sora mea a murit. ea a fost căsătorită ... Marialuiza27 Marialuiza27 Buna ziua. De curând Sora mea a murit. Ea a fost căsătorită dar nu a avut copii. Soțul ei fiind mai mic cu 10 ani ..ea a decis sa ii facă testament sa ... (vezi toată discuția)
Succesiune ContSters238389 ContSters238389 Buna ziua, am o intrebare. Unchiul meu a decedat acum 24 ani, iar mama mea a decedat la trei luni dupa unchi, in casa raminind sotia lui ei neavind copii. ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa sora AlexStoica AlexStoica Buna ziua. Sora mea a decedat in decembrie 2012. Era casatorita, fara copii. Inainte de casatorie, prin act de vanzare-cumparare , a obtinut un apartament de ... (vezi toată discuția)