Subiectul pe care vreau sa-l abordez a mai fost discutat, dar cum fiecare subiect are particularitatile lui... nu am reusit sa ma regasesc in niciunul din cazuri.
Am divortat in urma cu un an invocand culpa comuna fara motivare de cauze, prin aceasta actiune atribuindu-mi-se si custodia copilului (10 ani) si stabilind de comun acord un cuantum de pensie alimentara. In realitate au existat motive: fostul sot parasise domiciliul deoarece avea o relatie cu o colega. Timp de cca 8 luni nu a solicitat sa vada copilul decat de 2 ori si ii telefona destul de des. In urma cu 3 luni i-am solicitat verbal majorarea pensiei de intretinere, a fost de acord conditionandu-ma sa las copilul 2 weekend-uri pe luna sa locuiasca la domiciliul concubinei. Nu am fost de acord si in scurt timp mi-a inaintat proces de stabilire program de vizita: 2we complete la domiciliul concubinei si vara 2 saptamani, invocand o serie de motive mincinoase: ca nu ma implic suficient in educatia copilului, ca nu am lasat copilul in concediu cu el, etc. Am facut actiune de intampinare prin care am adus dovezi ca situatia copilului la invatatura este excelenta si ca a participat la tot felul de concursuri si am avut un inscris de la el prin care imi spunea ca anul acesta nu a avut concediu si, in plus i-am propus si eu un program de vizitare, destul de flexibil, dar fara dormit peste noapte.
Mentionez ca nu m-am opus niciodata ca fostul sot sa mentina relatii firesti cu copilul lui, chiar daca suferintele mele ca sotie au fost mari si s-a purtat cu mine sub orice critica. Ca tata nu am avut foarte multe sa-i reprosez.
As vrea sa stiu daca am vreo sansa sa obtin programul de vizita fara ramas peste noapte la domiciliul acelei femei, avand in vedere ca in wend copilul face cursuri de lb. straine si pe masura ce va creste probabil vor urma meditatii la diverse materii, iar spatiul meu locativ este net superior fata de cel in care locuieste fostul sot. Mentionez ca s-a dispus ancheta sociala la domiciliul unde vrea sa duca copilul.
Va multumesc anticipat.
Exista posibilitatea ca vizita minorului sa fie facuta in numai in prezenta dvs , numai in anumite intervale de timp,desigur..pt motive intemeiate...
De asemenea, exista si posibilitatea celuilalt parinte de a pastra legatura cu minorul prin telefon ...prin e-mail..
Exista posibilitatea ca minorul sa poate fi luat la domiciliul tatalui fara sa ramana peste noapte..(se va tine cont de ancheta sociala)
Daca va exista acordul de vointa al celor doi , instanta de judecata va consfinti invoiala acestora cu privire la programul de vizita...
In toate cazurile este avut in vedere interesul minorului.
Instanta va decide in functie de concluziile anchetei sociale, dar in principiu, se acorda tatalui dreptul de a sta cu minorul si in week-end 2-3 zile consecutiv precum si in vacantele de vara si iarna. Daca acest lucru nu dauneaza in vreun fel minorului, bineinteles.Pana la urma instanta isi va spune cuvantul tinand cont de interesul minorului
Eu nu am mai vazut demult concluzii in ancheta sociala.E ceva la modul ca ramane la aprecierea instantei.
Minorul este cel care decide soarta procesului in cea mai mare masura.
Evident ca minorul va da si el amanunte instantei in camera de consiliu.
Nu se tine cont de faptul ca tatal nu detine locuinta proprie? Astazi poate avea relatii de concubinaj cu o femeie, maine cu alta, instanta este de acord ca minorul sa-si urmeze tatal oriunde? Casa in care locuieste tatal acum este un apartament de 2 camere, deci copilul nu ar avea un dormitor propriu cu birou, calculator si ce ii mai trebuie unui scolar. Nu are importanta acest lucru? Care este minimul de confort de care se tine cont in ancheta sociala astfel incat sa fie favorabila tatalui?
Am incercat sa ma inteleg cu fostul sot asupra unui program de vizita, dar nu este de acord. I-am propus sa ia copilul in cursul saptamanii de 2 ori cate 2-3 ore si sambata sau duminica o data la 2 saptamani functie de programul copilului de la ora 12 la ora 20, iar in vacante o saptamana. Nu am cu cine sa ma inteleg.
Multumesc tuturor de raspunsuri.