avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA - trecerea la norma de venit - 6201 vs. 6202
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA - trecerea la norma de venit - 6201 vs. 6202

Detin acum un PFA cu activitatea principala-cod CAEN 6201 despre care se tot vorbeste ca de anul acesta nu va mai fi la norma de venit ci la venit real si ca 6202 o sa fie la norma de venit.
6201 = activitati de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client)
6202 = activitati de consultanta in tehnologia informatiei
1. E totusi posibil ca in anumite judete sa nu apara la norma de venit acest cod - 6202, ci la venit real? E o decizie ce se ia la nivel de judet sau la nivel national? Sau doar normele de venit difera de la judet la judet?

2. Eu in acest moment am si alte coduri CAEN secundare, la care doresc sa renunt, insa as dori sa mai adaug un alt cod, insa nu stiu unde gasesc intreaga lista cu coduri - cea originala; am gasit ceva pe Internet, insa nu stiu exact ce cod s-ar potrivi mai bine - activitatea e legata de producerea de produse zaharoase si comercializarea lor prin trimitere prin posta sau eventual vinderea lor magazinelor specializate; codul 4724 (Comert cu amanuntul al pâinii, produselor de patiserie si produselor zaharoase, în magazine specializate) e ok? + Trebuie ca acel cod sa fie tot la norma de venit? - din ce am inteles daca un cod secundar NU e la norma, voi fi trecut in sistem real - e adevarat?

3. E adevarat ca daca ai 2 coduri Caen la norma (6202 principal si 4724 sec. de ex.) se insumeaza normele ? Si pana acum am avut mai multe coduri, insa plateam doar pe baza normei de venit de la cel principal - s-a schimbat ceva in acest sens?

Multumesc muult de tot!
Cel mai recent răspuns: manutmu , utilizator 21:00, 9 Februarie 2012
1. categoriile sunt decise la nivel national de catre MF, ar trebui sa fie incluse de fiecare judet
2. da, teoretic daca ai un cod care nu se impoziteaza la norma de venit atunci trebuie sa optezi pt sistem real.
3. da, se insumeaza normele. practic insa, in bucuresti de exemplu, daca dai o declaratie ca nu intreprinzi activitati decat pe un singur cod caen din cele autorizate atunci se ia doar norma pe acel cod caen

lista caen-uri: [ link extern ]
Multumesc mult de tot pentru raspuns.
Mi-am radiat toate codurile si mi-am pus doar 6202 pana la urma....

Mai am o ultima intrebare: aveam o groaza de coduri CAEN secundare inainte, insa mi s-a zis ca nu erau autorizate si ca nu puteam sa tai factura legat de activitatile acelor coduri - ce inseamna asta - ca le aveam cam degeaba...? sau...
cumva erau acolo si daca vroiam sa le autorizez ma costa mai putin decat sa le adaug de la inceput ?
ti-au zis cei de la registrul comertului ca nu puteai avea activitati pe acele coduri caen? e putin ciudat. atunci de ce-au mai permis autorizarea pe acele coduri caen daca nu puteai avea activitati?

nu cred ca e cazul ca la SRL-uri cand poti avea in actul constitutiv multe coduri caen si activate cateva iar daca doresti sa incepi si o alta activitate doar le autorizezi pe acelea fara a mai schimba actul constitutiv. daca tu aveai act constatator de la registrul comertului cu autorizare pe 3-4 coduri caen atunci eu zic ca puteai desfasura activitati pe acele coduri
deci codurile faceau parte din acel nomenclator cu coduri caen ... insa ziceau ca le aveam dar nu erau autorizate(sau activate?!) pe pfa-ul meu si ca pana nu erau autorizate nu puteam sa am activitate legat de ele....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa, pot trece la norma de venit? bluesky_c3 bluesky_c3 As avea nevoie de putin ajutor, va rog. Cand mi-am deschis PFA-ul in 2014, pe Certificatul de Inregistrare, la activitatea principala a fost trecut un singur ... (vezi toată discuția)
Insumare norme de venit ipi ipi Am vazut ca din 2011 apare asta in art. 49 Cod Fiscal 2011, pct. 5 Daca un contribuabil desfasoara doua sau mai multe activitati care genereaza venituri ... (vezi toată discuția)
De la norma de venit la sistem real MikePort MikePort Buna ziua, Dupa ultimele modificari se pare ca e sigur ca din 2012 nu va mai exista norma de venit in domeniul IT, indiferent de judet. Trecand de la norma ... (vezi toată discuția)