avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1098 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire dupa deces sot
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire dupa deces sot

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati, daca se poate, cu un raspuns la urmatoarea problema :
Am o prietena buna, caruia i-a decedat sotul de 4 luni. Locuiau intr-o casa ce a apartinut parintillor sotului (socrilor). Dupa moartea socrului, s-a facut succesiunea , iar averea a fost trecuta pe numele sotiei acestuia (soacrei , care inca traieste) jumatate , iar cealalta jumatate pe numele sotului prietenei mele. Asta dupa ce ceilalti 2 copii (frati ) au renuntat la avere in favoarea mamei lor. Asa stie ea ca ar fi, dar nu este sigura . Oricum prietena mea nu a fost trecuta pe nici un act , cu toate ca era casatorita de 20 de ani cu sotul ei. Acum, dupa moartea sotului ei , au aparut ceva probleme cu soacra si cumnatii si-i este teama sa nu o de-a afara din casa. Cum ma sfatuiti sa procedeze , sa nu piarda tot ce a investit in atatia ani acolo.. Am uitat sa specific ca impreuna au 2 copii , unul care a implinit 18 ani si este inca la scoala, iar celalalt are 23 de ani si este casatorit.
Va multumesc anticipat .
Ultima modificare: Marți, 10 Ianuarie 2012
dragosel, utilizator
Cel mai recent răspuns: dragosel , utilizator 13:44, 10 Ianuarie 2012
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
va sugeram sa apelati cu toate aceste detalii la un avocat sau la un notar public, deoarece toate aceste combinatii trebuie analizate in detaliu si numai apoi se poate gasi solutia cea mai buna si favorabila dvs.
va dorim succes
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
"Dupa moartea socrului, s-a facut succesiunea , iar averea a fost trecuta pe numele sotiei acestuia (soacrei , care inca traieste) jumatate , iar cealalta jumatate pe numele sotului prietenei mele. Asta dupa ce ceilalti 2 copii (frati ) au renuntat la avere in favoarea mamei lor. Asa stie ea ca ar fi, dar nu este sigura"

De vreme ce s-a facut succesiunea exista un certificat de mostenitor in care scrie exact cine si ce tota are fiecare, certificat primit in original de fiecare parte, inclusiv sotul decedat al prietenei.
Daca sotul decedat a mostenit 1/2 atunci aceasta cota se imparte intre sotia supravietuitoare si copii ei cu defunctul. Asta inseamna ca sotia cu copii detin 1/2 din casa si nu au cum sa va dea afara din casa numai daca va cumpara partea.
De vreme ce cumnatii au renuntat, ei nu mai au nici un drept de proprietate, doar in cazul in care va deceda soacra si ei vor accepta succesiunea dupa ea. In acest caz, copii copii prietenei vin la mostenire dupa tatal lor decedat (mostenire prin reprezentare).
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va multumesc pentru raspunsuri. O s-o linistesc pe prietena , ca cel putin o perioada buna nu poate avea probleme. Numai in cazul in care decedeaza si soacra si atunci vin cumnatii la mostenirea acesteia....Poate pana atunci isi vor schimba intentiile. O zi buna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce ma sfatuiti? mamma mamma in iulie se intoarce cumnata mea din italia si vor sa dezbata mostenirea pt socrul meu care e decedat din 1993.eu si copilul meu ca mostenitori ai sotului ... (vezi toată discuția)
Succesiune cristinicaz cristinicaz socrul meu a decedat recent.au rămas un apartament si o casa la tara.Exista o soție și doi copii.ce drepturi are fiecare la moștenire? Pot copiii sa ii ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa moartea sotului - sotia ce drepturi are? ioanadaniel ioanadaniel buna ziua. poate ma puteti lamuri si pe mine intr-o problema. Unei prietene ia murit sotul. Ce drepturi are ea in urmatoarele conditii: Sotul ei avea o fata ... (vezi toată discuția)