X si Y , incheie un contract de inchiriere. X- chiriasul paraseste spatiul inainte de terminarea contractului. Y- proprietarul il actioneaza in judecata pentru plata chiriei, insa dosarul nu este finalizat. Intre timp, Finantele ii emit lui Y decizie de impunere pentru plata impozitului din chirie. Prima decizie nu ajunge la Y, Finantele publica decizia si pe net. Dupa inca 3 luni Finantele emit alta decizie+somatie= sechestru asigurator pe imobil. Dupa 6 luni de cand a parasit chiriasul imobilul Y se duce la Finante si anunta inchiderea contractului si de asemenea, contesta deciziile de impunere. Finantele ii resping contestatia, cu motivarea ca in conformitate cu prevederile Codului Fiscal Y datoreaza impozit pana la momentul in care a anuntat incetarea chiriei.
Codul Fiscal prevede:"....datoreaza impozit indiferent de momentul inscasarii chiriei". Ok. Momentul incasarii nu conteaza, insa si Codul Fiscal impune conditia INCASARII chiriei. Insa, in speta, Y nu a incasat nici un ban. Mai mult, nu am gasit nici in codul fiscal si nici in procedura fiscala , un termen de decadere in care poti sa anunti modificarea sau incetarea contractului de inchiriere, cu exceptia " pe parcursul unui an fiscal..."
Intrebarea: In opinia D-vs exista sanse de anuare a deciziilor de impunere?
Va multumesc
se cere sa anuntati imediat cand se reziliaza un contract de inchiriere...
in fine, ar exista niste artificii avocatzesti care cred ca v-ar salva.(o sa dau exemplu in mesajul privat trimis)
cel mai bine sa consultati un avocat.
Sanse intotdeauna exista... dar dupa parerea mea nu ai sanse mari intrucat daca nu ti-a platit chiria (declarata deja la fisc) il puteai actiona in judecata pe chirias ptr. a o recupera... asta tine de diligenta ta... vrei sa-l dea in judecata fiscul ptr. plata chiriei in locul tau? (este posibil teoretic prin actiunea oblica dar numai daca esti insolvabil).