avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1050 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... sunt sanse de admietere a actiunii?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

sunt sanse de admietere a actiunii?

X si Y , incheie un contract de inchiriere. X- chiriasul paraseste spatiul inainte de terminarea contractului. Y- proprietarul il actioneaza in judecata pentru plata chiriei, insa dosarul nu este finalizat. Intre timp, Finantele ii emit lui Y decizie de impunere pentru plata impozitului din chirie. Prima decizie nu ajunge la Y, Finantele publica decizia si pe net. Dupa inca 3 luni Finantele emit alta decizie+somatie= sechestru asigurator pe imobil. Dupa 6 luni de cand a parasit chiriasul imobilul Y se duce la Finante si anunta inchiderea contractului si de asemenea, contesta deciziile de impunere. Finantele ii resping contestatia, cu motivarea ca in conformitate cu prevederile Codului Fiscal Y datoreaza impozit pana la momentul in care a anuntat incetarea chiriei.
Codul Fiscal prevede:"....datoreaza impozit indiferent de momentul inscasarii chiriei". Ok. Momentul incasarii nu conteaza, insa si Codul Fiscal impune conditia INCASARII chiriei. Insa, in speta, Y nu a incasat nici un ban. Mai mult, nu am gasit nici in codul fiscal si nici in procedura fiscala , un termen de decadere in care poti sa anunti modificarea sau incetarea contractului de inchiriere, cu exceptia " pe parcursul unui an fiscal..."
Intrebarea: In opinia D-vs exista sanse de anuare a deciziilor de impunere?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Attila-Arpad Dombi , Avocat 23:23, 20 Octombrie 2008
se cere sa anuntati imediat cand se reziliaza un contract de inchiriere...
in fine, ar exista niste artificii avocatzesti care cred ca v-ar salva.(o sa dau exemplu in mesajul privat trimis)
cel mai bine sa consultati un avocat.

av. vasilescu
Ultima modificare: Luni, 20 Octombrie 2008
MYRA CIMPEAN , Avocat
Mii de multumiri.
Intrebarea: In opinia D-vs exista sanse de anuare a deciziilor de impunere?

Nu... aveti mijloace legale de a va incasa chiria si e treaba dumneavoastra nu a fiscului...
Oamnei buni, hotarati-va , va rog.
Am sanse ( chiar daca minime) sau nu am .
Multumesc
Sanse intotdeauna exista... dar dupa parerea mea nu ai sanse mari intrucat daca nu ti-a platit chiria (declarata deja la fisc) il puteai actiona in judecata pe chirias ptr. a o recupera... asta tine de diligenta ta... vrei sa-l dea in judecata fiscul ptr. plata chiriei in locul tau? (este posibil teoretic prin actiunea oblica dar numai daca esti insolvabil).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Baza de calcul pentru cass - venituri din chirii? pop_m pop_m Legea spune ca, pentru veniturile din chirii, se achita 5.5% CASS, dar baza lunara de calcul nu poate fi mai mare decat valoarea a de cinci ori castigul ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere Castin Castin Am incheiat un contract de inchiriere a unei garsoniere in calitate de proprietar, dar am omis termenul de inregistrare la fisc de 15 zile. Intre timp ... (vezi toată discuția)
Contractul de inchiriere Iness01 Iness01 Daca locuinta se afla in Bacau, contractul de inchiriere trebuie facut obligatoriu in Bacau sau se poate incheia si in Bucuresti? Se incheie la finante sau la ... (vezi toată discuția)