avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 987 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort in Romania de cetatean englez
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort in Romania de cetatean englez

Buna ziua,

Sunt cetatean roman si m-am casatorit cu un cetatean englez in Octombrie 2006 in Romania. In urma casatoriei ne-am stabilit in Marea Britanie, unde sunt si acuma. In iunie 2007 am obtinut Registration Certificate (cardul albastru) care imi da drep de rezidenta si munca fara restrictii, in urma noilor legi aparute o data cu intrarea Romaniei in UE. Acum 8 luni m-am separat de sotul meu pentru ca a incept sa joace frecvent la jocurile de noroc si situatia noastra financiara s-a deteriorat foarte mult. A trebuit sa rup legaturile cu el cand am realizat ca a incercat (si reusit intr-o anumita masura) sa ia credit in numele meu, fara acordul meu. Nu am declarat actiunea ca si frauda pentru ca nu era o suma exorbitanta, si dupa toate problemele pe care mi le-a creat, am fost bucuroasa ca am scapat doar cu atat. In momentul acela el a disparut si in afara de cateva mesaje telefonice, nu am mai avut nici un contact. Doresc sa divortez acuma, dar el nu este de acord si refuza sa-mi dea o adresa de contact. Nu avem bunuri comune de impartit si nici copii.

Imi puteti spune va rog:
1- Trebuie sa initiez divortul in Marea Britanie sau se poate in Romania?
2- Divortul se poate efectua si fara prezenta si acordul lui?
3- Daca se poate face in Romania, e posibil sa incep demersurile fara sa fiu prezenta (printr-o imputernicire)?
4- Divortul imi va afecta in vreu-n fel statutul in Marea Britanie? (pe Registration Certificate nu se mentioneaza nici o restrictie sau conditionare)

Va multumesc anticipat!
Daca aveti cetatenie romana puteti divorta in Romania.
Se poate prin imputernicire (procura autentica)

avocat Claudiu Lascoschi
1.Se poate divorta in Romania.In acest sens trebuie sa fie indeplinite cumulativdoua conditii esentiale prevazute expres de lege . Potrivit art. 150 din Legea nr. 105/1992,,Instantele romane sunt competente sa judeceprocesele dintre persoanele cu domiciliul in strainatate, referitor la actele si faptele de stare civila, inregistrate in R omania, daca cel putin una dintre parti este cetatean roman.
2.Divortul poate avea loc si fara prezenta sotului d.-stra., dar va trebui sa fie citat la adresa corecta pentru indeplinirea procedurii de citare.
3.Da , se poate divorta prin imputernicirea unui avocat cu o procura speciala .
4. Nu va fi afectat dreptul de rezidenta si cel de a muncii.
Hm... cam greu cu divortul in Romania...
... si asta pentru ca de cand Romania este membra EU in raport cu prevederile legii 105 privind competenta instantelor romanesti, are prioritate regulamentul 2201/2003. Conform art 3 instanta competenta este in primul rand cea de la ultimul domiciliu al sotilor...
Mai exista si alte competente acolo, insa cea romana ar fi doar in cazul in care reclamantul a locuit cel putin 1 an in Romania.
Iar cf art 7 din acelasi regulament competentele de mai sus sunt exclusive!
Ultima modificare: Marți, 21 Octombrie 2008
ContSters56778, utilizator
art 3 din Regulamnetul 2201/2003 despre care vorbea JH mai sus zice ca:

(1) Sunt competente să hotărască în problemele privind divorţul, separarea de drept şi anularea căsătoriei instanţele din statul membru:
(a) pe teritoriul căruia se află:
- reşedinţa obişnuită a soţilor, sau
- ultima reşedinţă obişnuită a soţilor în condiţiile în care unul dintre ei încă locuieşte acolo, sau
- reşedinţa obişnuită a pârâtului, sau
- în caz de cerere comună, reşedinţa obişnuită a unuia dintre soţi, sau
- reşedinţa obişnuită a reclamantului în cazul în care acesta a locuit acolo cel puţin un an imediat înaintea introducerii cererii, sau
- reşedinţa obişnuită a reclamantului în cazul în care acesta a locuit acolo cel puţin şase luni imediat înaintea introducerii cererii şi în cazul în care acesta este fie resortisant al statului membru respectiv, fie, în cazul Regatului Unit şi al Irlandei, "domiciliul" său este aici;
(b) de cetăţenie a celor doi soţi sau, în cazul Regatului Unit şi al Irlandei, statul "domiciliului" comun.
(2) În sensul prezentului regulament, termenul "domiciliu" se interpretează în sensul sistemelor juridice ale Regatului Unit şi Irlandei.
romascanu a scris:

art 3 din Regulamnetul 2201/2003 despre care vorbea JH mai sus zice ca:

(1) Sunt competente să hotărască în problemele privind divorţul, separarea de drept şi anularea căsătoriei instanţele din statul membru:
(a) pe teritoriul căruia se află:
- reşedinţa obişnuită a soţilor, sau
- ultima reşedinţă obişnuită a soţilor în condiţiile în care unul dintre ei încă locuieşte acolo, sau
- reşedinţa obişnuită a pârâtului, sau
- în caz de cerere comună, reşedinţa obişnuită a unuia dintre soţi, sau
- reşedinţa obişnuită a reclamantului în cazul în care acesta a locuit acolo cel puţin un an imediat înaintea introducerii cererii, sau
- reşedinţa obişnuită a reclamantului în cazul în care acesta a locuit acolo cel puţin şase luni imediat înaintea introducerii cererii şi în cazul în care acesta este fie resortisant al statului membru respectiv, fie, în cazul Regatului Unit şi al Irlandei, "domiciliul" său este aici;
(b) de cetăţenie a celor doi soţi sau, în cazul Regatului Unit şi al Irlandei, statul "domiciliului" comun.
(2) În sensul prezentului regulament, termenul "domiciliu" se interpretează în sensul sistemelor juridice ale Regatului Unit şi Irlandei.

Exact!
Si ca situatia sa fie si ma clara completez cu art 6 din acelasi regulament:

"Articolul 6

Caracterul exclusiv al competențelor prevăzute la articolele 3, 4 și 5

Un soț care:

(a) are reședința obișnuită pe teritoriul unui stat membru sau

(b) este resortisant al unui stat membru sau, în cazul Regatului Unit sau al Irlandei, are "domiciliul" său pe teritoriul unuia dintre aceste state membre,

nu poate fi chemat în judecată în fața instanțelor judecătorești dintr-un alt stat membru decât în temeiul articolelor 3, 4 și 5."

Eu am vorbit ieri seara despre art 7...
Mde, asa este cand ma bazez doar pe memorie!:(

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfacere casatorie Marcel Mihalache Marcel Mihalache In ce conditii se poate desface in Romania o casatorie incheiata in alt stat (SUA)? Care este instanta competenta? Mentionez ca sotul este cetatean american ... (vezi toată discuția)
Divor strainatate dragganu dragganu buna ziua, am domiciliul in Romania, iar sotia este cetatean strain in franta cu domiciliul acolo. casatoria este facuta in romania.avem un copil minor care ... (vezi toată discuția)
Divortul in alta tara Lilianne Lilianne Exista posibilitatea de a intenta actele de divort prin intermediul ambasadei? Sunt casatorita cu un cetatean strain si doresc sa stiu daca actele de divort ... (vezi toată discuția)