avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 310 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Acte necesare pentru pensia de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Acte necesare pentru pensia de urmas

Buna ziua,

Ce acte trebuie depuse ptr solicitarea unei pensii de urmas. Mentionez ca decedatul era pensionar in momentul decesului, iar sotia care se incadreaza ptr pensie de urmas nu a lucrat niciodata.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 08:09, 13 Iulie 2018
- cererea pentru acordarea pensiei de urmas si o cerere tipizata pe proprie raspundere, la care se anexeaza, dupa caz, urmatoarele acte:

- carnet de munca, în original si copie;
- carnet de asigurari sociale, în original si copie;
- livret militar, original si în copie;
- diploma de studii si foaia matricola, în copii, sau adeverinta de certificare a perioadelor de studii învatamânt superior;
- adeverinta privind sporurile la salariu;
- adeverinta privind grupa superioara/conditii de munca;
- act doveditor din care sa reiasa cauza decesului;
- FIAM, pentru decesul cauzat de accident de munca, în copie;
- BP2 si certificat medical constatator al decesului, pentru decesul cauzat de boala profesionala, în copie;
- certificat de deces, în copie;
- act de stare civila (buletin/carte de identitate, certificat de nastere, certificat de casatorie);
- adeverinta de studii;
- decizia medicala asupra capacitatii de munca;
- talon de plata a pensiei sau copia deciziei de pensie.

DECLARATIE

Declar pe propria raspundere, sub sanctiunile prevazute de Codul penal pentru declaratii neadevarate, ca:

- nu am savârsit infractiunea de omor sau tentativa de omor asupra sustinatorului decedat;

- nu sunt asigurat;

- nu realizez venituri lunare mai mari de 35% din câstigul salarial mediu brut;

- primesc/nu primesc indemnizatii prevazute de legi speciale - dosar nr. ............;

- primesc/nu primesc o alta pensie sau ajutor social - dosar nr. ...............;

- primesc/nu primesc indemnizatie de somaj;

- nu s-a desfacut casatoria cu sustinatorul decedat;

- dupa decesul sustinatorului nu m-am recasatorit.

Ma oblig ca la împlinirea vârstei de 16 ani si la începerea fiecarui an scolar/universitar sa prezint, în termen de 10 zile, casei teritoriale/sectoriale de pensii dovada continuarii studiilor (în cazul copiilor urmasi).

Ma oblig a anunta, în termen de 15 zile, casei teritoriale/sectoriale de pensii orice schimbare ce va surveni în cele declarate mai sus.

În cazul în care nu îmi voi respecta declaratia asumata prin prezenta cerere, ma oblig sa restitui integral sumele încasate nelegal, suportând rigorile legii.

Am completat si am citit cu atentie continutul declaratiei de mai sus, dupa care am semnat.

Data ............... .Semnatura

Buna seara
Tatăl meu a decedat anul trecut avea o pensie dd 1400ron .mama mea traieste si are o pensie de 800ron.care este procedura de a renunța la pensia iei si sa o primească pe soțului?
Ultima modificare: Joi, 12 Iulie 2018
I elena, utilizator
Pensia de urmas este de 50% din cea a sustinatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie intretinere urmas minor denisamit denisamit Ce acte sunt necesare pentru obtinerea unei pensii de intretinere a unui urmas minor, dupa decesul a unuia dintre parinti, si dupa implinirea varstei de 18 ... (vezi toată discuția)
Pot sa recuperez pensia de urmas nesolicitata casei de pensii? mickey_mouse mickey_mouse ma puteti ajuta?#-o tatal meu este decedat de 1 an si 3 luni,iar de curand am aflat ca pot beneficia de pensia de urmas...intrebarea mea este:pot primi ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas handsu handsu Unde se depun actele pentru obtinerea pensiei de urmas pentru copii sub 16 ani si care sunt acelea ? (vezi toată discuția)