avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 779 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de invaliditate

Cat este stagiul asimilat pentru pensie de invaliditate gradul II? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 17:21, 12 Ianuarie 2012
Potrivit Art. 73 din legea nr. 263/2010:
(1) Persoanele care si-au pierdut capacitatea de munca din cauza unor boli obisnuite sau a unor accidente care nu au legatura cu munca beneficiaza de pensie de invaliditate daca au realizat stagiul de cotizare necesar in raport cu varsta, conform tabelului nr. 3.

Tabelul nr. 3
Varsta persoanei la data emiterii Stagiul de cotizare necesar
deciziei medicale asupra capacitatii (ani)
de munca

pana la 20 ani 1
de la 20—23 ani 2
23—25 ani 3
25—29 ani 6
29—33 ani 9
33—37 ani 11
37—41 ani 14
41—45 ani 17
45—49 ani 20
49—53 ani 23
53—57 ani 25
57—60 ani 26
Peste 60 de ani 27


(2) Au dreptul la pensie de invaliditate si persoanele prevazute la art. 58 lit. a) si b) si art. 59, daca au realizat cel putin jumatate din stagiul de cotizare necesar prevazut in tabelul nr. 3.

Art 58 din aceeasi lege stipuleaza:
"Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5, in functie de gradul de handicap, dupa cum urmeaza:
a) cu 15 ani, in situatia asiguratilor cu handicap grav, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin o treime din stagiul complet de cotizare;
b) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap accentuat, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare;
c) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap mediu, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, stagiul complet de cotizare."


Stagiul de cotizare necesar este valabil pentru orice grad, ceea ce insa le diferentiaza este gravitatea bolii - criterii stabilite prin "hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii, dupa caz, cu avizul Ministerului Sanatatii, care va fi adoptata in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentului alineat." (art 70 din aceeasi lege.
Nu este clara intrebarea.Nu se intelege ce doriti.
Anii de pensie de invaliditate constituie perioada asimilata stagiului de cotizare pentru calculul vechimii in munca necesare pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta -

Potrivit Art. 49 din legea nr. 263.2010 privind sistemul unitar de pensii public:
"(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate; (...) "

Anii de pensie de invaliditate se adauga anilor de munca pentru calculul stagiului total de cotizare in vederea acordarii oensiei pentru limita de varsta.

Pentru fiecare an invaliditate de gradul II se calculeaza cate un an pentru stagiul de cotizare.

Vivika a scris:



Pentru fiecare an invaliditate de gradul II se calculeaza cate un an pentru stagiul de cotizare.




Asta ma interesa.
Imi cer scuze daca nu m-am exprimat cum trebuie. Multumesc pentru raspunsuri
Da, mi-am dat seama mai tarziu, la o privire mai atenta.

Totusi, pe viitor nu ar strica o exprimare mai la obiect, de exemplu:
"Ce perioada de timp este asimilata stagiului de cotizare pentru un an de pensie de invaliditate?"

Alte discuții în legătură

Conteaza vechimea in cazul pensiei de invaliditate? albertnoemi albertnoemi Poate cineva sa ma lamureasca intr-o problema mai ,,complicata\"? Am o cunostiinta, are probleme cardiace si ar vrea sa se pensioneze pe caz de boala. A ... (vezi toată discuția)
Pensia de boala marcelinio marcelinio Spuneti-mi va rog daca in momentul depunerii dosarului de pensionare( de boala) conteaza daca sunt in campul muncii sau nu.In ce constau diferentele si ... (vezi toată discuția)