avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1110 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort cetatean roman cetatean egiptean in romania
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort cetatean roman cetatean egiptean in romania

el-cetatean egiptean cu rezidenta in romania,ea-cetatean roman,cu copil minor nascut in romania,ea -a cerut in aprilie 2011 divortul,a avut infatisare in decembrie 2011 la care el nu s-a prezentat,ea cerand desfacerea casatoriei pe multiple motive(violenta,inselat),incredintarea minorului si plata pensiei alimentare.urmatoarea infatisare in februarie 2012,prezentarea martorei(mama ei care a asistat lamai multe scene din viata lor),el amenintand ca ia copilul,fara stirea ei deja a obtinut duplicatul certificatului de nastere a copilului ,ea locuieste la bunica cu copilul insa nu are loc de munca(copilul are 2ani)insa familia o sustine financiar.
1.ce sanse ar avea el ca sa obtina la ambasada egiptului acte egiptene pentru minor cu care ar avea posibilitatea sa scoata minorul din tara fara voia mamei?
2.ce sanse ar avea el sa castige custodia copilului(el are loc de munca cu salar bunicel,viza ii expira peste 10 luni,are o amputatie de mana in urma unui accident de munca)
3.ea are neaparata nevoie de avocat?
4.ea ar putea obtine un avocat din oficiu?cat timp ar dura?la venituri se pune si pensia bunicii cu care locuieste?

multumesc,cu stima
Ultima modificare: Miercuri, 11 Ianuarie 2012
egyptia33, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 22:21, 11 Ianuarie 2012
1. In functie de legislatia Egiptului. Totusi, nu poate scoata copilul asa usor din tara.
2. Poate cere in baza noului cod civil acordarea custodiei comune. Sansele ca instanta sa ii acorde locuinta minorului sunt mici, i-ar fi acordata doar daca ar dovedi ca sunteti o mama denaturata. E prea mic copilul.
3. Nu are nevoie neapara dar daca vrea sa fie sigura ca va catiga, de preferat sa aibe.
4. Ar putea cere ajutor public judiciar daca are venit sub 500 de lei.

Daca are resedinta, de ce mai vorbiti de viza? Oricum, tatal va putea cere prelungirea resedintei datorita faptului ca minorul este cetatean roman si va avea dreptul la relatii cu minorul.
1.multumesc pt raspunsuri,la venituri se calculeaza doar venitul meu sau si a persoanei cu care stau in casa(bunica)?
2.in cat tiimp se acorda avocatul din oficiu?
3.e vb de actul de identitate(cartea de rezidenta),si am inteles ca dupa obtinerea divortului,actul de rezidenta i se anuleaza si i se acorda 6 luni pt a-si clarifica situatia in romania,pentru minor poate obtine alta carte de rezidenta doar cu acordul meu,e adevarat?
1.Doar al dvs.
2.Nu stiu sa va spun exact
3.Nu i se anuleaza cartea de resedinta, ea ramane valabila pana la expirare si pentru a obtine alta nu are nevoie decat sa dovedeasca ca are copilul cetatean roman, nu are nevoie de acordul dvs.
Rudele de gradul I in linie ascendenta ale cetateanului roman sau ale sotului/sotiei
acestuia
a. cerere;
b. documentul de trecere a frontierei (pasaportul, titlul de calatorie, etc.) original si
copie;
c. documentul de identitate al cetateanului roman, original si copie;
d. documente care atesta legatura de r udenie eliberate de autoritatile competente,
traduse si supralegalizate sau apostilate - copie si original
e. in situatia in care strainul este parinte al unui minor cetatean roman, acesta trebuie sa faca
dovada faptului ca minorul se afla in intretinere a sa sau ca exista obligatia platii pensiei de
intretinere, obligatie pe care strainul si -o indeplineste cu regularitate;
f. dovada detinerii legale a spatiului de locuit;
g. dovada asigurarii sociale de sanatate;
h. adeverinta medicala;
i. taxe.
adica la punctul e.,unde,daca cetateanul va plati o pensie alimentara in urma divortului,mama ar trebui sa dea o declaratie notariala prin care sa afirme ca isi indeplineste calitatea de tata,adica tot de ea ar depinde intr-un fel obtinerea permisului de sedere care va fi schimbat,deoarece cel anterior e eliberat pe casatorie,iar in momentul obtinerii actului de divort nu ar mai fi valabil si i se va acorda pentru reintregire de familie-copil.

ma insel oare?
Da, va inselati.

Cartea de resedinta este un drept castigat care ramane valabil pana la expirare.

In legatura cu o noua cere pentru cartea de resedinta, nu are nevoie de nici o declaratie din partea mamei, va da o declaratie pe proprie raspundere tatal ca plateste cu buna credinta si regula conf. hotararii instantei pensia. Asta pe langa faptul ca tatal va detine cel mai probabil custodia comuna a minorului daca face o cerere in acest sens. Existand in acest sens o decizie a Curtii Europene de Justitie care statueaza ca tatal nu poate fi deportat.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Ianuarie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de rezidenta dupa divort feugenia feugenia buna seara, am o intrebare: sunt casatorita de un an jumatate cu un cetatean roman, eu fiind cetateana a Republicii Moldova.avem un copil de 11 luni.am ... (vezi toată discuția)
Custodia unui minor in lipsa unui parinte Lonlon Lonlon Buna ziua, sunt mama a 2 copii minori, casatorita cu un egiptean care are resedinta in Romania pe 2 ani. In lipsa mea, eu fiind in Egipt, el in Romania, el a ... (vezi toată discuția)
Drepturi in divortul de un cetatean egiptean maria_toma maria_toma Buna ziua ! Sunt o cetateana romana si planuiesc sa ma casatoresc in curand cu un cetatean egiptean musulman, in Romania. Am dori sa traim apoi fie in ... (vezi toată discuția)