avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1008 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Transfer dosar de pensie, urmat de diminuarea pensiei ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Transfer dosar de pensie, urmat de diminuarea pensiei fara temei legal

Sunt pensionara la limita de virsta din iulie 2009,in temeiul legii 19 /2001.Schimbindu-mi domiciliul din [Editat], (in XI 2010) si dosarul de pensie a fost transferat, la cererea mea , la Casa teritoriala de pensii [Editat]. in luna iulie 2011.Casa de pensii [Editat] a emis o noua decizie de data aceasta in temeiul legii 263/2010 comunicata la aproape 30 de zile de la emitere, data la are am aflat ca s-a diminuat cuantumul pensiei cu 120 R net. Motivatie: nu au fost valorificate adeverintele referitoare la garzile efectuate in timpul intregiiactivitati pentru-ca nu contineau numarul orelor de garda . Concomitent s-a emis si decizia de impunere a sumelor incasate de la data pensionarii(aproape 3000 R)presupus a fi necuvenite. cu executare imediata respectiv din luna septembrie 2011.Am facut contestatie la Comisia centrala de contestatii a CNPAS depusa la casa teritoriala de pensii pe 3 octombrie si am deschis actiune la tribunal pentru sistarea executarii deciziei de retinere a sumelor respective.cerere aprobata de instanta la termenul din luna noiembrie 2011.(cu toate acestea retinerea ratelor lunare continua).Am citit ambele legi si legea 19 in temeiul careia am fost pensionata cit si legea 263 la care face referire noua decizie dar nicaieri nu am gasit mentionata obligativitatea ca adeverintele sa contina si numarul orelor de garda Am fost in audienta si apoi am facut cerere scrisa pentru a afla textul de lege, temeiul de drept si de fapt care au condus la emiterea deciziei respective (textul de lege).Fara niciun rezultat.De altfelnici decizia emisa de casa de pensii nu face referire la acest punct.Din acest motiv sunt indreptatita sa consider ca in acest caz s-a comis un abuz sau o eroare regretabila.Anexa 15(norme)la legea 263 face chiar referire la continutul adeverintelor prin care se dovedesc sporurile pentru orele de garda efectuate de medici:cap vi:adeverintele vor cuprinde denumirea sporurilor,procentulsausuma acordata,perioada , temeiul in baza caruia s-a acordat.Aceste elemente erau cuprinse in adeverintele respinse.cele 2 legi fiind identice la acest punct.
INTREBARI:
1) Adeverintele prin care se dovedesc sporurile pentru orele de garda trebuie sa contina si numarul orelor de garda si daca da
care este textul de lege ?.
2)Legea 263/2010 are caracter retroactiv? (reamintesc ca am fost pensionata in iulie 2009 la 62 de ani, in temeiul legii 19/2001iar decizia de transfer sosire emisa de casa de pensii [Editat] din august 2010, face referire la legea 263/2010.Facind haz de necaz,inseamna ca dupa 80 de ani(daca voi mai avea zile) ma pot astepta sa primesc de la aceasta casa de pensii o decizie de pensionare anticipata si returnarea altor sume de bani tinind cont de noua virsta de pensionare?
3)O decizie prin care se diminua o pensie si care nu specifica in motivatie temeiul de drept si de fapt (textul de lege, art.)care a condus la emiterea ei poate fi prezentata si acceptata in instanta?
Imi cer scuze pentru evitarea unor detalii mai precise(numar decizie,sume exacte)dar nu sunt la domiciliul meu si nu am documentele necesare la mine)
Cu multumiri,astept raspuns .
Ultima modificare: Vineri, 13 Ianuarie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: scaramus , utilizator 12:19, 18 Ianuarie 2012
1. Nu, nu exista o astfel de prevedere legala. Daca discutam despre deschidere de drepturi conform Legii nr. 19/2000, casele de pensii acordau aceste drepturi, ulterior anului 2005, in baza anexei OUG nr. 4/2005. Exista niste precizari interne ale CNPP, insa acestea nu se refera la numarul de ore, ci la nedepasirea unui salariu tarifar de incadrare pe zi / perioada indiferent de garzile efectuate.

2. Legea nr. 263/2010 nu se aplica retroactiv iar decizia emisa de casa de pensii in urma transferului trebuia sa aiba ca temei tot prevederile Legii nr. 19/2000. Mi se pare imposibil sa nu castigati contestatia adresata CNPP.

3. Orice decizie de pensie trebuie sa fie motivata in fapt si in drept, cu atat mai mult o decizie de debit.

Eu nu inteleg de ce au procedat asa haotic cei de la pensii. :(
Va multumesc pentru raspuns.Va rog daca puteti sa mai faceti o precizare :salariul tarifar pentru perioada 1980 -1 aprilie 2001 este cel trecut in cartea de munca ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

recalculare pensie adeverinta venituri brute (acord global) moraru1234 moraru1234 Buna ziua , As avea o intrebare pe forum legat de un subiect pe care l-am citit de multe ori in ultimii ani. Un prieten mi-a aratat motivarea intr-un ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea hotararii judecatoresti de catre casa de pensii Marin1957 Marin1957 Buna ziua, Am iesit la pensie in 2009, dar casa de pensii nu mi-a calculat corect pensia. In 2015 am mers la unitatea la care am lucrat (CFR) de unde mi s-au ... (vezi toată discuția)
Bună ziua!am o adeverință vechime datată în 06 11 1995 și,casa ... Ghebos Ghebos Bună ziua!Am o adeverință vechime datată în 06 11 1995 și,casa de pensii,nu o ia în calcul, deoarece nu respectă normele legii 263/2010 punctul ... (vezi toată discuția)